Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Dragovoljci i Gorica igraju za dojam: Prvi susret predzadnjeg kola idealno je zagrijavanje za utakmice odluke (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 13.05.22. | 08:00

Tadić i Toplak su spremni iznenaditi dobrom utakmicom, možemo li na Kranjčevićevoj vidjeti jednu pravu predstavu?

Bodovi ne lažu, statistika također.

Činjenica je da je Hrvatski dragovoljac u ovoj, možda i nikad zanimljivijoj sezoni 1.HNL, skupio daleko najmanje bodova i moramo reći zasluženo sele u drugu ligu. S druge strane, ono što statistika skriva je – dojam. Dragovoljci su prošli i sito i rešeto. Tri trenera, pveliki remont svlačionice na zimu, dolazak igračkog i trenerskog kapitala iz Rijeke, samo su neki od događaja koji su obilježili sezonu prvoligaša iz Sigeta. Ono najvažnije, upravo je posljednja faza. Ona uz Dragana Tadića i sedmoricu mladića koji su stigli na posudbu s Rujevice. Mladi trener je mimo svih očekivanja sasvim solidno presložio Crne i od njih napravio, ako ništa, konkurentnu momčad koja definitivno nije “kanta za napucavanje” i protiv koje bodovi nisu zagarantirani.

Nažalost, taj rast je stigao prekasno. Porazom od Hajduka otprije dva tjedna, Hrvatski dragovoljac je izgubio i matematičke šanse za ostankom u ligi. Bilo je tu prilika i prije, poglavito ona sa Kranjčevićeve kada su imali priliku smanjiti zaostatak protiv izravne konkurencije iz Pule – Istre 1961.

No, što je tu je. Tadiću i momcima sa Sigeta ostaje dojam i kapital za budućnost, jedini je problem što od tog kapitala neće profitirati Hrvatski dragovoljac. S posljednjim zviždukom na Rujevici, gdje će idućeg tjedna Rijeka pokušati isprati gorak okus pada forme pred finale Kupa, Rijekini juniori se vraćaju u svoje gnijezdo, a Tadić će nastaviti svoj trenerski put na za sada nepoznatoj adresi.

Rujevicu treba pričekati, jer nas HNL druženje danas poslijepodne, s početkom u 18 sati vodi na Kranjčevićevu gdje ćemo gledati jedan nogometni ying-yang. U goste Tadiću stiže Gorica koja je pod Toplakom sjajno krenula, ali vrlo brzo su stigle na naplatu teške i zahtjevne utakmice s kojima je opao i broj osvojenih bodova. Na tablici su Dragovoljci i Goričani dva različita svijeta, no opet ponavljamo, statistika nam ne otkriva kompletnu sliku i prilike ovosezonske 1.HNL. Baš kao i Dragovoljac, Gorica u svojim redovima ima jedan spoj mladih i potentnih igrača uz nekoliko iskusnijih senatora, a slično izgleda i nogometni kostur Dragovoljca.

Za razliku od Tadića koji je momčad preuzeo na zimu, Toplak je preselio u Goricu u ožujku i to nakon negativnog niza Krune Rendulića koji ga je naposlijetku koštao posla. U takvoj atmosferi, gdje Gorica ne može puno mrdati sa šeste pozicije, otvorit ćemo pretposljednje, 35. kolo 1.HNL

(5.20) Hrvatski dragovoljac (3.70) Gorica (1.70)

Mi smo, sada već tradicionalno, dan prije utakmice kontaktirali Dragana Tadića s kojim smo danas napravili jedan mali rezime do sad učinjenog. No, prije razgovora o takvim pomalo apstraktnim temama, dotakli smo se Gorice, protivnika koji je formom (ako gledamo posljednjih pet kola) najlošija momčad prvenstva.

“Kao i uvijek, u utakmicu idemo maksimalno, igramo za dojam, želimo skupiti što više bodova do kraja sezone. Nama se pristup, bez obzira na stanje na tablicim, ne smije promijeniti. Znamo da je Gorica u lošijoj formi, ali mislim da to neće učiniti ovu utakmicu ništa lakšom. Čeka nas zahtjevan posao protiv Gorice” otvorio je razgovor Tadić.

Dragovoljac nema kartoniranih igrača za ovaj dvoboj, čini se da su svi momci spremni za utakmicu. Upravo zato smo se brzo prebacili na nešto apstraktnije teme. Tadić na našu konstataciju kako je liga postala poprilično egalitarna potvrdno odgovara. Smatra kako su, naravno mimo velike četvorke, svi klubovi jedni drugima na neki način konkurentni.

“Nema lakih utakmica, nema unaprijed napisanih bodova. Nekoliko je momčadi tu koje mogu igrati bitku za sredinu tablice, to je činjenica. Istra, Šibenik, Gorica i Slaven, svi su oni u nekom trenutku napravili problem momčadima s vrha.”

I upravo tu želi velika, nazovimo ju nepravda. Dragovoljac na tablici izgleda kao davljenik koji grca u problemima, ali istina je nešto drugačija. Dragovoljac s ovim rosterom i trenerom, pripada toj sredini što su i dokazali. Tadić je u svojem mandatu svladao Šibenik, dugo mučio Hajduk, suprotstavio se i Osijeku, a tu je i sjajna pobjeda protiv Rijeke koja je doduše stigla u trenucima kada je Rijeka formom dotakla dno. Kako motivirati igrače koji su pokazali dobru igru ali za nju neće biti nagrađeni ostankom u elitnom društvu?

“Kao što i sami znate, devetorica naših igrača dolaze s Rujevice. Većina ih se izborila za veliki broj minuta u ovom dijelu prvenstva. Njima naravno motiva ne manjka, momci se uskoro vraćaju u Rijeku i svakako će biti konkurentni za budućnost. Ostali? Znate i sami kakva je situacija, momci se bore za sebe i za svoju egzistenciju” zaključuje Tadić.

Za kraj ostavljamo Tadića samog. Pošto je Dragovoljac ostao prikovan za dno, trener možda nije dobio pohvala koliko ih zaslužuje. Kako on sam gleda na svoje prvo trenersko iskustvo sa seniorima?

“Mogu biti zadovoljan, mislim da je iza mene jedan plodonosan period rada s ovim momcima. Imamo još posla, ali već sada mogu retrrospektivno reći da je sve bilo sjajno.”

S druge strane, ispit zrelosti za Toplaka. Momčad je ušla u jedan negativan niz, već punih pet kola Bikovi ne znaju za pobjedu.

„Stanje u momčad je dobro, barem koliko može biti dobro. Znamo da nam je Keita pocrvenio, Kalik ima tri žuta, a iz kadra za prošlu utakmicu otpali su nam Mitrović i Atiemwen. Opet imamo dosta problema, kao i uvijek, ali opet smo složili jednu dobru i kompaktnu momčad, koja je u stanju parirati Hrvatskom dragovoljcu“ izjavio je na pressici trener Toplak i dodao:

(5.20) Hrvatski dragovoljac (3.70) Gorica (1.70)

„Nakon lude utakmice protiv Lokomotive shvatili smo gdje smo griješili. Prvo poluvrijeme odigrali smo jako dobro i to mi daje optimizam da imamo kvalitetu. Povećamo li koncentraciju na malo duži period, možemo biti jako dobri.“

Očekivano, Toplak ima samo riječi hvale za Dragovoljce i Tadića.

Dragovoljac je ove sezone imao dva lica. Jesenas su igrali igrači koji su taj klub smatrali nužnim zlom, mislili da vrijede puno više od Dragovoljca. Na proljeće, s druge strane, tamo vidimo igrače koji žele igrati, nametnuti se, pronaći svoje mjesto pod suncem. I jako dobro to rade. U ovom trenutku su prava momčad, u kontinuitetu igraju jako dobro i imat ćemo velikih problema ne budemo li na pravom nivou. Sve smo poduzeli da budemo na nivou, a u petak poslijepodne vidjet ćemo koliko smo u tome uspjeli.“

Hrvatski dragovoljac – Gorica, Stadion Kranjčevićeva, petak 18 sati

Mogući sastavi:

Hrvatski dragovoljac (3-4-3)

Gorica (4-2-3-1)

1.HNL, 35.kolo

Petak, 13.svibnja

Hrvatski dragovoljac – Gorica 18.00

Subota, 14.svibnja

Slaven Belupo – Rijeka 17.00

Hajduk – Istra 1961 19.05

Nedjelja, 15.svibnja

Osijek – Lokomotiva 17.00

Šibenik – Dinamo 19.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Hrvatski dragovoljacHNK GoricaHNLDragan TadićSamir Toplak

Ostale Vijesti