Domaćin SP-a u problemima: Što se događa s nogometnom reprezentacijom Katara?

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 15.11.21. | 15:20

Nakon godine i pol bez poraza, Katar u posljednjih osam utakmica ima gol-razliku 4:22.

Kada je bliskoistočna država Katar 2010. određena domaćinom Svjetskog prvenstva 2022, tek drugog koje će se održati na najvećem i najmnogoljudnijem kontinentu globusa, reprezentacija te države bila je najniže rangirana u svojoj povijesti, na 110. mjestu FIFA-ine ljestvice. Već tada je bilo jasno da će Katar biti uvjerljivo najslabiji domaćin jednog Svjetskog prvenstva, slabiji i od Južne Afrike koja je ugostila Mundial baš te 2010.

Katar je Azijski kup nacija koji se održao u njihovom domaćinstvu iduće godine (2011.) dočekao kao 96. reprezentacija svijeta. Na otvaranju turnira Katarci su doživjeli poraz od Uzbekistana 0:2, no pobjedom protiv Kine (2:0) i susjednog Kuvajta (3:0) izborili su drugi krugu u kojem su 'muški' pali od kasnijeg prvaka Japana - Katar je imao prednost od 1:0 i 2:1 do 71. minute, a Japan je prošao u polufinale pogotkom Inohe u 89....

Katar se potom propustio kvalificirati na Svjetsko prvenstvo 2014., bolji su u posljednjem kvalifikacijskom krugu bili Iran, Južna Koreja i Uzbekistan, a potom je prvenstvo Azije 2015. završeno u grupnoj fazi natjecanja s porazima od UAE (1:4), Irana (0:1) i Bahreina (1:2).

Katar tada nije bio niti u top 100 reprezentacija svijeta... no, cilj je bio samo jedan. Stvoriti momčad koja će na Mundialu 2022 biti konkurentna za prolaz u drugi krug, a možda i nešto više...

Kvalifikacije za Rusiju 2018. krenule su puno bolje nego četiri godine ranije. Prva faza osvojena je dominantno s 21 od moguća 24 boda i gol razlikom 29:4, da bi u posljednjoj fazi natjecanja doživljen potpuni debakl i zadnje mjesto skupine. Izuzev Irana i Južne Koreje, od Katara su još bili bolji Sirija, Uzbekistan i Kina.

Loša forma nastavljena je i na Arapskom kupu u kojem Katar nije uspio proći grupu. Bolji su bili Irak i Bahrein.

Od trenutka (2010.) kada je Katar postao domaćin Svjetskog prvenstva 2022. do ispadanja iz Arapskog kupa u grupi te 2017., idućeg domaćina Svjetskog prvenstva vodilo je osam različitih trenera - Bruno Metsu (Francuska), Milovan Rajčević (Srbija), Sebastiao Lazaroni (Brazil), Paulo Autori (Brazil), Fahad Thani (Katar), Djamel Belmadi (Alžir), Jose Carreno (Urugvaj) i Jorge Fossati (Urugvaj).

A onda je klupu preuzeo tada 41-godišnji Katalonac Felix Sanchez koji je stigao u Katar 2006. s pedigreom trenera koji je radio u Barceloninoj školi nogometa. Prvo je vodio katarsku U19 reprezentaciju, potom U20 reprezentaciju, a od lipnja 2017. izbornik je seniorske i olimpijske reprezentacije (koju je vodio do kraja 2020., nakon čega se posvetio isključivo A reprezentaciji).

Felix Sanchez (Foto: Reuters)Felix Sanchez (Foto: Reuters)

Dolaskom Sancheza dogodio se 'klik'. Katar je u prijateljskim utakmicama u 2018. nanizao seriju od pet utakmica bez poraza od čega su bile četiri pobjede.

Ulaskom u 2019. godinu pred Katarom su bila čak četiri velika natjecanja. Prije svega Azijski kup 2019, onda i Copa America iste godine (na koju su dobili pozivnicu), pa onda Gold Cup i, dakako, Svjetsko prvenstvo koje će se održati iduće godine kao kruna ove generacije

Grupna faza Azijskog kupa 2019. koji se održao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima apsolvirana je s maksimalnim učinkom i gol-razlikom 10:0. Katarce je predvodio tada 22-godišnji napadač Almoez Ali Zainalabedeen Mohamed Abdullam, inače rodom iz Sudana, koji je u grupi zabio nevjerojatnih sedam pogodaka, između ostalog oba u velikoj 2:0 pobjedi na favoriziranom Saudijskom Arabijom.

Almoez Ali (Foto: Reuters)Almoez Ali (Foto: Reuters)

Katar je u osmini finala nadvisio Irak, a ona je pao još jedan azijski gigant - Južna Koreja s minimalnih 1:0. Rapsodija Sanczehove momčadi nastavljena je u polufinalu i 4:0 pobjedom nad domaćinom UAE i onda u finalu nad Japanom 3:1.

Sažetak finala Azijskog kupa pogledajte OVJDE.

Svega dvije godine nakon što je Katar kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završio na posljednjem mjestu, a onda nije uspio proći niti grupu Arapskog kupa, stigao je do trona Azije. Sa sedam pobjeda i gol-razlikom 19:1. Ovakav preporod jedne reprezentacije i skok nije bio pamtljiv u bližoj nogometnoj povijesti.

Tog ljeta Katar je otputovao u Južnu Ameriku ne bi li kao prvak Azije ukrstio koplja s jakim južnoameričkim reprezentacijama. Na otvaranju turnira Katar je nadoknadio zaostatak od 0:2 i remizirao s Paragvajom, no Kolumbija (0:1) i Argentina (0:2) su bile prejake. Ipak, Katarci su odigrali ravnopravne utakmice protiv najjačih južnoameričkih reprezentacija i potvrdili da će do Svjetskog prvenstva 2022 biti još samo konkurentniji.

Na Arapskom kupu 2019. Katarci su prošli grupu, no u polufinalu su 'zapeli' od Saudijske Arabije (0:1). Istovremeno, Katar je igrao drugi krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jer su iste bile i kvalifikacije za Azijski kup 2023. Katar se doslovno prošetao grupom s Omanom, Indijom, Afganistanom i Bangladešom, u osam utakmica imao je sedam pobjeda i remi te gol-razliku 18:1.

Katar je prošlog ljeta bio gost na prvenstvu Sjeverne Amerike. Za razliku od Cope Americe, na kojoj se morao boriti protiv Argentine, Kolumbije i Paragvaja, Katarcima su se na Gold Cupu suprotstavile reprezentacije po mjeri. Remi s Panamom na otvaranju, zatim razbijanje Grenade 4:0, a onda i pobjeda na Hondurasom 2:0 za plasman u nokaut fazu turnira i utakmicu protiv El Salvadora.

Do osme minute Katar je vodio 2:0, u 55. Almoez Ali, ujedno i najbolji strijelac turnira, zabio je za 3:0. El Salvador je uspio zabiti dva gola, ali do povratka nije mogao. Katar se plasirao u polufinale prvenstva Sjeverne Amerike!

Slavlje Katara nakon pobjede nad El Salvadorom (Foto: Billy Hardiman-USA TODAY Sports)Slavlje Katara nakon pobjede nad El Salvadorom (Foto: Billy Hardiman-USA TODAY Sports)

Katar je u toj polufinalnoj utakmici u potpunosti izdominirao domaćina turnira SAD. Arapska momčad imala je 17 udaraca na suparnički gol, od čega 12 u okvir. Amerikanci šest udarca od čega dva u okvir. U 61. Hasan Al Haydos propustio je realizirati penal za vodstvo Katara, a onda je Gyasi Zardes u 86. odveo SAD u finale, kasnije i do titule.

Sažetak polufinala God Cupa 2021. pogledajte OVDJE.

Katar je do utakmice sa SAD-om bio 11 utakmica bez poraza i više od godinu i pol bez poraza u službenoj utakmici. Stigli su do 42. mjesta na FIFA-inoj ljestvici, najvišeg u povijesti ove arapske države.

A onda su, nakon poraza od SAD-a, uslijedili 0:4 poraz od Srbije i 1:3 poraz od Portugala. Pa 1:1 s Luksemburgom, 0:3 poraz od Portugala, 0:4 poraz od Irske i novi 0:4 poraz od Srbije.

Crna serija Katara nastavljena je prije dva dana kada je Katar odigrao 2:2 s reprezentacijom Azerbejdžana. Oba gola za Katarce, prvi i posljednji na utakmici zabio je Almoez Ali. Katar je bio svojevrsna 'skrivena' reprezentacija u grupi A europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i iste je, zahvaljujući serijom loših rezultata završio na pretposljednjem mjestu, iza reprezentacije Luksemburga...

Katar je tako u svega dvije godine, od momčadi koja je osvojila Azijski kup, parirala najjačim reprezentacijama na Copa Ameirici i igrala polufinale Gold Cupa - i izdominirala kasnijeg prvaka i domaćina SAD - u svega nekoliko mjeseci postala reprezentacija koja je u osam utakmica ostvarila dva remija i šest poraza uz poraznu gol-razliku 4:22.

Katar ima još dosta vremena da se adekvatno pripremi za Svjetsko prvenstvo. Svi igrači reprezentacije igraju za lokalne klubove, u kadru imaju svega bez igrača starijih od 30 godina i vrlo jasnu konturu momčadi koja već nekoliko godina igra zajedno.

Izuzev ranije spomenutog Almoeza Alija (25), trećeg najboljeg strijelca u povijesti Katara, glavna zvijezda momčadi je Akram Afif (24), igrač prvaka Al Sadda kojeg je donedavno vodio Xavi Hernandez. U kadru reprezentacije još je samo jedan igrač vrjedniji od milijun eura - Hasan Al-Haydos, još jedan prvotimac Al Sadda.

Momčad Felixsa Sancheza sada se mora iskupiti na Arapskom kupu koji se krajem godine igra upravo u Kataru, kako bi momčad, a i cijela nacija ponovno počela vjerovati u ovu momčad, momčad koja je još uvijek aktualni prvak Azije i polufinalist Sjeverne Amerike, ali, isto tako, najslabija momčad koja će ugostiti jedno Svjetsko prvenstvo.


Tagovi

KatarKatarska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti