Pixsell
Pixsell

Doktori šesteraca iz Krešimirovog grada: Izborili finale bez i jedne pobjede u redovnom vremenu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 20.02.23. | 09:14

Futsalaši Šibenika 1983, drugoligaša iz Krešimirovog grada, ostvarili su raritetan podvig, i to ne samo u povijesti svojega sporta. Izborili su finale Hrvatskog malonogometnog kupa koje se igra danas u 18:30 u Domu sportova II, na način da niti jednu utakmicu natjecanja nisu pobijedili u redovnih 40 minuta čiste igre, već tek nakon boljeg raspucavanja šesteraca…

Futsalaši Futsal Pule i Šibenika 1983 danas će se u finalu Hrvatskog malonogometnog kupa (Dom sportova II, 18:30) sučeliti u borbi za svoj prvi trofej u ovom natjecanju. Aktualni viceprvak Futsal Pula u dvoboj protiv drugoligaša ulazi kao favorit. No, ako Futsal Pula želi osvojiti trofej, morat će svladati Šibenčane u redovnih 40 minuta. Ako utakmica otiđe u raspucavanje šesteraca, na scenu stupaju 'doktori udaraca s bijele točke'....

Oglas

Finale Hrvatskog malonogometnog kupa


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Šibenik 1983 bio je na rubu ispadanja još u šesnaestini finala u kojem su gostovali kod drugoligaša iz sjeverne regije, Futsal Gorice. Unatoč ranom vodstvu Narančastih, Gorica je do 35. minute susreta zabila četiri gola i povela s 4:1. Iako je riječ o futsalu, sportu u kojem se u kratkom vremenu može dogoditi zaista puno toga, malo tko je u tim trenucima vjerovao u povratak gostiju. Pogotovo jer je Gorica jedan od najjačih drugoligaških klubova i jedan od konkurenata u 1.HMNL…

No, Šibenik se uspio vratiti. U periodu od 36. do 38. Duje Bajrušović zabio je dva i Almeida jedan, te su Funcuti došli do poravnanja. U pretposljednjoj minuti pala su još dva pogotka. Franjo Matković doveo je Goricu u novo vodstvo, da bi Burno Jakovljević autogolom utakmicu odveo u raspucavanje šesteraca.

A tu su 'doktori' udaraca s bijele točke bili neumoljivi. Domaćini su pogodili pet od sedam udaraca, a Šibenčani jedan više. Promašio je samo Almeida.

Šibenik je nakon boljeg raspucavanja šesteraca morao na noge Vrgorcu, prvoligašu koji tradicionalno dobro igra u svojem Domu športova. Vrgorac je dvama golovima u nastavku utakmice stigao do prednosti od 2:0 i činilo se da će igrači iz grada Tina Ujevića osigurati rutinski prolazak na Final Eight turnir. No, Mihovil Prgomet je smanjio vodstvo domaćina, a Duje Bajrušović u 39. poentirao za konačnih 2:2 i novo raspucavanje šesteraca.

A tu su Šibenčani nepogrješivi. U prvih osam serija obje momčadi zabile su pogodak, da bi u devetoj seriji igrač Narančastih, kapetan Vinko Jurković stao na gol i obranio udarac Duje Dragičevića, da bi potom, ironije li, vratar Šibenčana Mario Jarmanović, koji nije obranio niti jedan udarac u tom raspucavanju, zabio za pobjedu svoje momčadi i plasman na završni turnir…

Šibenčane nije pomazio ždrijeb niti na tom završnom turniru koji je počeo prošlog petka, a zaključit će se današnjim finalom. Odmah u četvrtfinalu izvukli su Futsal Dinamo, domaćina turnira i prvoligašku momčad koja se prije završnice nalazila u najboljoj formi budući da je u posljednjih pet prvenstvenih utakmica ostvarila jedan remi (na teškom gostovanju u Dubrovniku) i čak četiri pobjede, uključujući i one protiv prvaka Novog Vremena (3:0) u Zagrebu i viceprvaka Futsal Pule u Puli (4:2).

No, to sve nije pokolebalo neopterećene Šibenčane koji su nakon sjajnih 10-ak minuta utakmice imali prednost od 2:0 golovima svojih Brazilaca Almeide Carvalha i Monteira Thomasa. Potonji je u 35. minuti zabio za 3:1 vodstvo svoje momčadi, no Dinamo se do kraja dvoboja uspio vratiti, treći pogodak Plavi su zabili četiri sekunde prije kraja i utakmicu odvukli u raspucavanje šesteraca…

Niti Purgeri nisu pronašli recept za doktore šesteraca. Dinamo je u raspucavanju promaši tri udaraca, a Šibenik 1983 samo jedan.

Ranije smo spomenuli kako Šibenčane u kupu nije mazio ždrijeb. Morali su na noge Gorici u šesnaestini finala, Vrgorcu u osmini finala, domaćinu završnice u četvrtfinalu, a u polufinalu su ih kuglice spojile s najboljom momčadi Hrvatske protekle godine, Novim Vremenom iz Makarske, momčadi koja je još uvijek aktualni vlasnik duple krune.

Novo Vrijeme dva puta je vodilo, no Šibenik je cijelu utakmicu iznimno dobro parirao favoriziranom branitelju naslova. Funcuti su se u dva navrata vraćali, drugi put u 35. kada je Nikola Badrov volejem pogodio za 2:2. Šibenik je i četvrtu utakmicu u natjecanju odigrao neriješeno, a o putniku u finale odlučivali su šesterci.

Konačni rezultat je poznat. Narančasti su pogodili sva tri udarca sa šest metara, a Makarani promašili sva tri.

Šibenik 1983 izborio je povijesno finale Kupa! Riječ je o vrlo mladom klubu osnovanom 2017. godine, a u svojem nazivu ima brojku 1983 koja simbolizira godinu osnutka Funcuta, navijačke skupine NK Šibenika i KK Šibenke, a koji su od samih početaka postojanja kluba vrlo involvirani u djelovanje kluba koji funkcionira prema članskom modelu.

U sezoni 2020./21. Šibenik 1983 izborio je 1.HMNL u kojoj je plesao jednu sezonu. Šibenčani su prošle sezone parirali svim momčadima lige, da bi na kraju završili deveti te su u Ligi za plasman u 1.HMNL, zajedno s tri osvajača drugih liga, završili iza Torcide i Osijeka koji su se vratili u najviši rang.

Šibenčani su prošlog ljeta dosta promijenili momčad, no ista je sastavljena od nekoliko sjajnih prvoligaških igrača. Duje Bajrušović je 2019. proglašen najboljim igračem Hrvatske u izboru CROfutsala, Alen Protega iskusni je bivši hrvatski reprezentativac, iskusni Ante Kosor jedan je od najpoznatijih igrača sa šibenskog područja, Mihovil Prgomet šest godina je nosio dres Futsal Dinama, Ante Ćorluka je dugi niz godina branio boje Splita, a okušao se i u inozemstvu (TSV Weilimdorf), Nikola Badrov igrao je za Futsal Pulu, Olmissum, Dinamo i Crnicu, a tu poimenice jaku momčad još su dodatno pojačala dva Brazilca Almeida Carvalho i Monteiro Thomas koji su posebno briljirali u četvrtfinalu protiv Futsala.

Iz cijele priče dakako, ne smijemo izostaviti niti lokalce Maria Jarmanovića, Ivana Škugora, Marija Žumberca i dakako kapetana Vinka Jurkovića koji je odigrao ključnu rolu u povratku protiv Novog Vremena.

Sva ta imena u sjajnu i karakternu družinu spojio je trofejni trener Teo Strunje kojeg navijači Novog Vremena pamte kao trenera koji je podno Biokova donio prve naslove prvaka države.

Sada je pred Šibenikom posljednja utakmica ove raritetne 'kampanje' u kojoj su prošli četiri prepreke bez pobjede u redovnom vremenu, odnosno nakon 40 minuta igre.

U ta četiri raspucavanja, Šibenikovi igrači pucali su 23 udarca sa šest metara i pogodili njih nevjerojatnih 21! Promašili su tek jedan protiv Gorice i jedan protiv Dinama.

S druge strane, njihovi suparnici pogodili su 15 od 23 udaraca.

Pa neka netko opet kaže da su udarci s bijele točke 'lutrija'….

Šibenikov put do finala

Šesnaestina finala

Gorica – Šibenik 1983 5:5 (5:6)

Osmina finala

Vrgorac – Šibenik 1983 2:2 (8:9)

Četvrtfinale

Futsal Dinamo – Šibenik 1983 3:3 (2:3)

Polufinale

Novo Vrijeme – Šibenik 1983 2:2 (0:3)



Tagovi

FutsalHrvatski malonogometni KupHrvatski malonogometni kupMNK Šibenik 1983Duje Bajruošović

Ostale Vijesti