Dobar posao u LP: Bayern već otplatio najskuplje pojačanje ikad, Dinamo zaradio više od pet klubova

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 17.12.19. | 10:33

Europski velikani su u grupnoj fazi Lige prvaka zaradili budžet za zimski prijelazni rok.

Nakon što je prošlog tjedna završena grupna faza Lige prvaka, može se podvući crta pod financijski saldo za ovu polusezonu, barem što se tiče tog europskog natjecanja.

Ove sezone 32 kluba su za nastup u grupnoj fazi samo od UEFA-e mogli zaraditi minimalno 15,2 milijuna eura. Na tu 'osnovicu', za svaku pobjedu išlo im je dodatnih 2,7 milijuna eura, za remi 900 tisuća, a za plasman u osminu funala 9 i pol milijuna eura. Ovo je bez zarade od TV prava i UEFA-inih koeficijenata, a ako tome pribrojimo ove dvije stavke sveukupno se ovogodišnji fond Lige prvaka popne na milijardu i 950 milijuna eura.

On se dijeli na sljedeći način – na samo sudjelovanje u grupnoj fazi otpada 25% fonda, za pobjede i remije 30%, od TV prava ide 15% te na kraju na UEFA-in koeficijent otpadne 30% ukupnog fonda. Ovo se odnosi na sveukupan fond za ovogodišnju Ligu prvaka, a s obzirom na povećanje zarade od TV prava, uopće ne čudi što su cifre koje su najuspješniji giganti zaradili nakon šest odigranih utakmica doslovce basnoslovne.

Neki su već otplatili svoja najskuplja pojačanja u povijesti, primjerice, Bayern Munchen.

Donedavni klub Nike Kovača zaradio je za najbolji nastup u povijesti grupne faze Lige prvaka (svih šest pobjeda s najboljom gol-razlikom +19) ogromnu svotu novca. Bavarci su ovim izračunom dobili 82 milijuna eura što znači da su ovogodišnjim nastupom samo u prvoj polusezoni Lige prvaka isplatili svoje najskuplje pojačanje u povijesti, Lucasa Hernandeza.

Francuski reprezentativac koji se trenutno oporavlja od ozljede plaćen je Atleticu 80 milijuna eura, što znači da im je ostalo i 'kusura' dva milijuna eura. Međutim, nije samo njemački prvak 'upao u lovu'. Još je šest klubova zaradilo preko 75 milijuna eura, a to su redom Barcelona (81m), Juventus (80m), Manchester City (78m), Liverpool (76m), Paris Saint-Germain i Real Madrid (75m).

Što se tiče zagrebačkog Dinama i njegovog nastupa u Ligi prvaka, on je za plasman, pobjedu i dva remija utržio 28 milijuna eura, što je više od Lillea (27m), Genka i Lokomotiva Moskve (25m), Crvene zvezde (20m) i Slavije Prag (18m).

Zanimljivo je usporediti hrvatskog prvaka s ostalim suparnicima u skupini. Šahtar iz Donjecka, koji je na kraju završio kao trećeplasirana momčad grupe s jednom pobjedom i tri remija, zaradio je 44 milijuna eura. S druge strane, Atalanta, koja je prošla u osminu finala zaradila je manje, 40 milijuna eura sveukupno, za dvije pobjede i remi.

U sljedećim 'tweetovima' možete pronaći detaljnu analizu financijske konstrukcije i treba naglasiti da su sve brojke sto posto definirane, osim brojki za TV prava koja se dijele na dva dijela. Prvi dio je je temeljen na poziciji kluba u domaćem prvenstvu na temelju prošle sezone, dok se drugi dio odnosi na dosegnutu fazu Lige prvaka u ovoj sezoni, što znači da će se taj iznos, naravno, mijenjati tijekom sezone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte današnju PONUDU Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Slavia PragLucas Hernandez

Ostale Vijesti