Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Dinamova nada postoji, ime joj je Bruno Petković, a s njim su Ivanušec i Oršić bolji igrači

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 09.04.21. | 10:29

Možemo povući paralelu s Tottenhamom. Protiv Engleza u prvoj utakmici Dinamo je pokazao ništa ili malo toga i već je pratkički bio otpisan. Sličnu situaciju imamo sada. Ponovno je prva utakmica ta koja se pokazala problematičnom, ponovno je Dinamo unaprijed otpisan iz Europe, a nadamo se da ponovno može iznenaditi

Lako je biti kapetan nakon bitke, no rekli bismo da su nogometaši Dinama sinoć prokockali priliku za polufinale. Teško se vaditi iz rezultatskog minusa kod jedne od najboljih momčadi ponajbolje lige na svijetu, a taj san o prolasku u sljedeću fazu natjecanja još je nerealniji kada se zna da Villarreal nikada nije ispao iz Europe ako je u uzvratu na svojem stadionu imao prednost iz prvog susreta.

Dinamo je sinoć bio bez boje, mirise i okusa, a sva nemoć najbolje se vidjela u posljednjih desetak minuta, kada se očekivao najveći pritisak na gol gostiju. No, umjesto završnog pritiska hrvatski prvak doslovno nije prošao centar, nije se mogao spojiti s loptom, jer su Španjolci majstori u čuvanju iste.

Kombinirali su, igrali se, čuvali rezultat, a istovremeno bili i opasni po gol Livakovića i kako je rekao Krznar, ali i većina igrača, Dinamo na kraju može biti zadovoljan s minimalnim porazom. Unai Emery pokazao se kao stručnjak za ovo europsko natjecanje i s velikim kapitalom vraća se u Španjolsku, unatoč tome što ni Villarreal nije pokazao neku bajnu igru.

Iskoristili su gosti lukavost Gerrarda Morena koji je iz blizine napucao ruku Theophilea, a zatim i poentirao s najstrože kazne. Osim toga, imali su još jednu izrazitu priliku i to početkom drugog poluvremena, kada je Alcacer izašao sam pred Livakovića, ali i nespretno reagirao. I to je više-manje bilo to.

Izuzmemo li već spomenutu zadnju dionicu susreta, gledali smo ravnopravni dvoboj i uistinu je šteta što je Dinamo primio taj gol iz penala koji je uvelike smanjio njegove izglede. Jer s punim sastavom i 0:0 na kontu, modri bi na Estadio de la Ceramica putovali u drugačijem raspoloženju.

No, ako ćemo tražiti neku pozitivnu točku, to je onda činjenica da će Krznar u uzvratu moći računati na zdravijeg Petkovića. Igrača o kojem uvelike ovisi igra hrvatske reprezentacije (što je priznao i izbornik Dalić), a kamoli Dinama. Naime, hrvatski prvak nije ista momčad s njim ili bez njega u sastavu i to smo jučer mogli jasno vidjeti. Svaka čast Atiemwenu koji se trudio, ali i teško snalazio pored stopera Villarreala. Rekli bismo, puno je zujao, ali malo meda dao.

A Petković je sasvim drugačiji igrač. Jedan od ključnih čovjeka Dinama u izgradnji igre, jer prima loptu, čuva je dok se napadu ne priključi ostatak momčadi, a onda razigrava poput najboljih playmakera. Također, igrač je poteza, igra se nogometa i svojim fintama uvijek može napraviti dar-mar u redovima suparničke obrane.

To smo vidjeli mnogo puta dosad, a posebno pamtimo njegov show iz Rusije, kada je razbacivao obranu Krasnodara kao od šale na sve strane. Nismo vidjelice i ne možemo predviđati stvari, ali gotovo smo sigurni da bi obrana Villarreala imala kud i kamo više posla da je Petković onaj pravi i da je igrao od početka.

Osim toga, tada bi se morali usredotočiti i na njega, a ovako je sva energija bila usmjerena prema Oršiću, koji je u bilježnici Emeryja s razlogom bio označen kao najveća prijetnja. No Oršić to sinoć nije bio, jer nije imao prostora. Stalno je bio na oku braniča Villarreala, a kada bi primio loptu iste je sekunde bio dupliran i okružen s barem dvojicom-trojicom igrača u žutim dresovima.

Drugim riječima, Oršić bi lakše disao da je Petković spreman i to je prednost koju će Dinamo imati u uzvratu. Isto tako, nadamo se da će i Ivanušec pokazati više, jer je jučer bio nedorečen, a i često dupliran, baš poput Oršića na drugoj strani travnjaka.

U pravilu, navala Dinama ostala nam je dužna u ovoj utakmici, a tu spada i Majer, koji je igrač poteza, pa čak i Ademi, koji se nije mogao ubacivati iz drugog plana kao što to inače radi. No, ne možemo kapetanu zamijeriti, jer imao je dovoljno posla u sredini terena, gdje je vodio bitku s Triguerosom i Parejom.

Obrani predvođenoj sigurnim Livakovićem ništa se ne može predbaciti, jer dečki su bili na visini zadatka. Nisu dozvoljavali gostima okomite lopte, od kojih inače žive, a jedina nesreća je ta spomenuta ruka Theophila, koja je i presudila pobjednika. Mimo nje, Francuz je odigrao dobru utakmicu, baš kao i partner mu u obrani, Danac Lauritsen.

Kada se sve to uzme u obzir, najrealniji bio bi neriješen rezultat, no kako je naglasio Krznar, bilo je ovo tek prvo poluvrijeme.

U drugom će Dinamo morati biti hrabriji, agresivniji i pametniji. Morat će zabiti gol više od domaćina, što znači da će i taktika biti drugačija. Nadamo se i drugačijem sastavu, u kojem će oporavljeni Petković naći mjesto u prvih 11. Jer kako smo već rekli, uz Petkovića drugačiji je Dinamo, ali i Oršić pa i Ivanušec, odnosno cijeli napad hrvatskog prvaka.

Mogao bi to biti svojevrsni faktor iznenađenja za Emeryja, bez obzira na to što će se Španjolac pripremiti i za takvu soluciju. Dinamo je već sada puno napravio, otišao je dalje nego što je to bilo tko očekivao i zato više nema što za izgubiti. Može samo biti hrabriji i još opasniji.

Uostalom, možemo povući paralelu s Tottenhamom. Protiv Engleza u prvoj utakmici Dinamo je pokazao ništa ili malo toga i već je praktički bio otpisan. No, tada je uslijedio zagrebački uragan i znamo kako je završilo. Sličnu situaciju imamo sada. Ponovno je prva utakmica ta koja se pokazala problematičnom, ponovno je Dinamo unaprijed otpisan iz Europe, a nadamo se da ponovno može iznenaditi, bez obzira na to što ovaj put igra izvan Maksimira.


Tagovi

Dinamo ZagrebVillarrealEuropska ligaBruno PetkovićMislav OršićLuka IvanušecDamir KrznarUnai Emery

Ostale Vijesti