Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Dinamova demonstracija moći, u dvoboju 'desetki' Baturina zasjenio Livaju

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 13.08.22. | 23:12

Dinamo je slavio, zasluženo, velika partija Modrih! Četiri gola Ludogorecu, sad četiri Hajduku, Dinamo je u naletu!

Dinamo je nakon preokreta i Hajdukova vodstva na odmoru, okrenuo utakmicu i uvjerljivo (4:1) u svoju korist riješio 100. derbi u HNL-u. Ali, ne samo da je pobijedio, Dinamo je nadigrao Splićane i to na krilima mladog, sjajnog Martina Baturine. Dečko više nije 'breaking news', derbiji mu leže, riješio je s klupe onaj zadnji prošle sezone, međutim, večeras je bio dominantan od prve minute, jedan gol zabio, mnoge akcije pokrenuo. Dinamova 'desetka', sad je pokazao zašto ju nosi na leđima... Od ove večeri i njegova je karijera zakoračila u jednu novu dimenziju

Pripremio je Valdas Dambrauskas iznenađenje, zaigrao s trojicom stopera, isturio Livaju i Biuka. Vjerojatno je pripremao i tu formaciju za Villarreal. Dinamu je trebalo neko vrijeme da se privikne na takav Hajduk, a dvaput se odlično iz drugog plana pridodao Atanasov. Prvo je Livaja prema njemu poslao dugu loptu između dva Dinamova braniča, ali je Atanasov zakasnio. Drugi put je dobio loptu, međutim, ispred njega i Livakovića ispriječio je Ljubičić, koji je blokirao pokušaj. Bilo je to već prvih 10 minuta, Hajduk je bio konkretniji, a najbolji šansu Splićani su imali u 15. minuti. Opet je na sceni Livaja. U svom stilu primio je loptu leđima prema gola i s nekih 25 metara majstorski proigrao Biuka. Zakasnio je Boško Šutalo, Biuk je dospio sam pred Livakovića, koji se bacio, skratio kut i obranio.

I baš to kao da je bio znak Dinamu da se probudi, prebaci u višu brzinu, idućih pola sata, skroz do sudačke nadoknade, Hajduk napadački gotovo i nije postojao. Prvo je Ivanušec s 20-ak metara pogodio točno u Kalinića. Već u sljedećoj minuti Maksimir je proključao. Ivanušec je precizno proigrao Špikića, zaspala je Hajdukova zadnja linija, a Špikić golgeterski, ljevicom svladao Kalinića. Ipak, gol je poništen zbog zaleđa, VAR je nekoliko minuta provjeravao situaciju i ipak dao za pravo pomoćnom sucu. Milimetri su u pitanju...

Razigrao se Dinamo, Ristovski je odigrao na prvu stativu, Petković je išao na prvu stativu, ali braniči su bili brži. Modri su bili bolji, ali dva igrača su na terenu odskakala, dvije 'desetke' Martin Baturina s jedne i Marko Livaja s druge strane. Livajin je svaki potez bio vrhunski, nekad i vanserijski, teško mu je uzeti loptu, vidi nešto što mnogi drugi ne vide. Recimo, ta lopta za Biukov zicer! A Baturina... Preuzeo je na sebe igru Dinama, svaka je akcija išla preko njega. Nekad se činilo kao da pleše između Hajdukovih linija, izdržavao je duele pa mirno i sigurno odigravao. Napreduje iz utakmice u utakmicu, ovdje je već izgledao kao rutiner, Dinamo je, vjerujemo, dobio velikog igrača. Stvorio je Baturina više puta višak u sredini, iz tih su se poteza u nastavku napada rađale prilike za Dinamo. Najbolja je bila ona kad je Baturina na lijevoj strani proigrao Ivanušeca, on ubacio na peterac, natrčao je Čolina i u želji da izbije loptu, pogodio vlastitu vratnicu! Na odbijanac je natrčao Baturina i glavom pucao u ruke Kalinića. Puno se toga događalo pred kaznenim prostorom Splićana, malo toga na drugoj strani, na ubačaj Ristovskog Ademi je pucao glavom pokraj gola, a udarac Boška Šutala obranio je opet Kalinić.

Sve je mirisalo na remi poslije prvih 45 minuta, no, izvukao je iz šešira čaroliju Marko Livaja. Dobio je loptu na centru i nezaustavljivo krenuo. Otresao je Špikića, nije ga zaustavio niti Ademi, a onda je dodao Atanasovu. I njegov je potez majstorija, s 25, možda i više metara probušio Livakovića. Šok za Modre, koji su bili bolji, bliže pogotku zadnjih pola sata, a sad su na odmor otišli sa zaostakom. Kao i protiv Ludogoreca, gol u zadnjim sekundama prvog dijela.

Međutim, ovog puta taj pogodak nije sputao Dinamo, naprotiv, Modri su u nastavak istrčali još odlučniji. Odmah je ubacio Ristovski, idealno na glavu Ademija, koji je ovo morao zabiti. Pucao je opet u Kalinića. Onda je i Petković dodao Špikiću, koji je pucao u blok. Nakon kornera glavom je slabašno pucao baš Petković. Gol je visio u zraku, Dinamo prijetio izjednačenjem. I uskoro do njega došao. Hajdukov je tragičar bio Awaziem, izmigoljila mu je lopta, Petković ju je uzeo, odigrao povratnu za Baturinu, a on je odapeo pod gredu. Majstor, veliki majstor.

A samo koju minutu kasnije opet je Baturina u važnoj ulozi. Dodao je na stranu Špikiću, on ubacio, a iz trećeg pokušaja glavom uspio zabiti. Dinamo je okrenuo utakmicu, Maksimir je bio euforičan, ali sad je Livaja bio blizu poravnanju. Pucao je s vrha šesnaesterca, lak plijen za Livakovića, a onda je, nakon ubačaja Melnjaka s lijeve strane, bio na milimetar do pogotka. Livaković je odbio taj ubačaj, na natrčalog Livaju, od kojega se odbila preko gola. Ušao je u igru i Nikola Kalinić, zaigrao je i Melnjak, Sahiti, igrači koji su inače dio startne postave.

Dobar je bio Livaja, ali bila je ovo ipak večer Dinamove 'desetke'. Baturina nije stao, Bijeli za njega nisu imali rješenja, a on je u svakoj prilici pronalazio najbolje. Ovog puta proigrao je Ristovskog, on pronašao Gojaka, a on zabio za 3:1. Ovacije Baturini na izlasku iz igre, Maksimir je ustao i naklonio se dečku, koji popute rakete leti među najveće Dinamove zvijezde. Nije ni to bio kraj, najbolju partiju ove sezone odigrao je Luka Ivanušec, asistirao je sjajno za Oršića, koji je ušao s klupe. Dinamo je slavio, zasluženo, velika partija Modrih! Četiri gola Ludogorecu, sad četiri Hajduku, Dinamo je u naletu!

Dinamo je u sljedećem kolu ponovno domaćin, ovaj put Osijeku (subota, 21.05), dočim Hajduk u nedjelju na svom Poljudu dočekuje Lokomotivu (21.00).

Tekstualni prijenos derbija pogledajte OVDJE.

Dinamo – Hajduk 4:1

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 14.031

Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Marjan Tomas (Vladislavci) i Goran Pataki (Đakovo).

VAR: Mario Zebec (Varaždin). AVAR: Bojan Zobenica (Velika Gorica)

Strijelci: 0:1 Atanasov (45., Livaja), 1:1 Baturina (61, Petković), 2:1 Ademi (64., Špikić), 3:1 Gojak (84., Ristovski), 4:1 Oršić (90, Ivanušec)

Žuti kartoni: Grgić (16.), Atanasov (45.), Livaja (59.), Baturina (81.)

Crveni karton: -

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Ristovski, B.Šutalo, Perić, Ljubičić – Mišić, Ademi (od 75. Gojak) -

Špikić (od 75. Oršić), Baturina (od 87. Lauritsen), Ivanušec - Petković 6,5 (od 79. Drmić). Trener: Ante Čačić

Hajduk (3-4-1-2): L.Kalinić – Awaziem, Borevković, Simić - Lovrencics (od 69. Mikanović), Grgić (od 71. Sahiti), Krovinović, Čolina (od 60. Melnjak) - Atanasov (od 60. Vuković) - Biuk (od 81. N. Kalinić), Livaja. Trener: Valdas Dambrauskas.

HNL, 5. kolo

Petak, 12. kolovoza

Šibenik – Istra 1961, 0:0

Subota, 13. kolovoza

Gorica – Lokomotiva 3:2

Dinamo – Hajduk 4:1

Nedjelja, 14. kolovoza

Osijek – Varaždin, 18.55

Rijeka – Slaven Belupo, 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+

 


Tagovi

GNK DinamoHajdukDinamo ZagrebNK Hajduk SplitDerbiAnte ČačićValdas DambrauskasMartin BaturinaArijan AdemiAmer GojakMislav OršićJani AtanasovMarko Livaja

Ostale Vijesti