Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamov veliki kiks na startu: Kriza iz ureda preselila se na teren, Modri jalovi bez Oršića i Petkovića

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 19:30

Kad je Špikić zabio u trećoj minuti gol koji je poništen poslije reakcije VAR-a, činilo se da će Dinamo lako doći do pobjede. Međutim, Gorica je izdržala (0:0), a ono malo što je Dinamo uspio stvoriti, branio je odlični Banić

Mirišalo je na isti scenarij kao i u prethodna dva dvoboja Ante Čačića s Goricom. Oba su odlučena u samoj završnici, Dinamo je u oba slavio 1:0 i malotko je mislio da će baš večeras Gorica zaustaviti Modre i zadati im veliku glavobolju na početku proljetnog dijela HNL-a. Nakon svega što se događa u Dinamu zadnjih tjedana, remi bez golova s Goričanima sigurno je zadnje što su u Maksimiru željeli. Ali, eto, nesreća nikad ne dolazi sama, Goričani su, predvođeni sjajnim golmanom Banićem, izdržali do kraja (0:0) i oteli Dinamu dva važna boda, sebi donijeli jednako važan bod u borbi za ostanak.

Neki dan potop s neba na 'greneralki' s Bravom, sad mećava i neguodan vjetar na proljetnoj premijeri HNL-a. Vremenski uvjeti, definitivno, Dinamo nisu sasveznik, ali albija nema. Modri su protiv Gorice ganjali pobjedu od prve minute, bilo kakav drugačiji rasplet nije dolazio u obzir ako pitate Antu Čačića i njegove igrače. I, već u trećoj minuti činilo se da će to biti običan dan u uredu za Dinamo, da će Gorica pasti lakše no što se očekivalo. Ristovski je ubacio, lopta je prošla kraj nekoliko igrača u šesnaestercu, na drugoj strani dočekao ju je Dario Špikić. Sjajno je opalio, s 'oršivske' pozicije, zatresao je mrežu. No, dok su Dinamovi igrači slavili, VAR je provjeravao, sudac Strukan otišao je do ekrana i poništio pogodak. Ristovski je, naime, u začetku akcije napravio prekršaj nad Fućakom.

Inače, Čačić je na teren poslao očekivani sastav, ipak je zaigrao Josip Mišić, koji nije prošao čitave pripreme zbog bolesti, Drmić je bio sam u špici, Bočkaj na desnom krilu, Špikić na tom lijevom, Oršićevom. Zanimalo nas je kako će Dinamova momčad na terenu odgovoriti na sva ova događanja u zagrebačkim i međugorskim salonima, hoće li ta napetost i nervoza sputati modre jurišnike. Ne možemo reći da se po ičemu vidjelo da ih to tišti i da se time zamaraju, ušli su u utakmicu vrlo ozbiljno i motivirano, međutim, gorički zid bio je čvrst i nije ga bilo lako probiti. Željko Sopić dobro poznaje Dinamo i znao je koji recept mora upotrijebiti, ako želi nešto napraviti u Maksimiru. Prije svega, disciplinirana obrana, a prema naprijed tek ako se ukaže neka prilika... Dinamo je imao dominaciju u posjedu, nekad i preko 80 posto, ali malo se toga zbivalo ispred Banića. Jednom je Drmić pucao preko gola, jednom je Ademi prošao po lijevoj strani i zamalo je Steenvoorden zatresao svoju mrežu. Pucao je i Dino Perić preko, a Bočkaj izdaleka pored gola, nakon njega i Špikić. Zaprijetili su i Goričani jednom u prvom dijelu, pucao je Petković, u bliži kut, Livaković je bio spreman.

Slična priča i u nastavku. Dinamo je pleo mrežu, Gorica se branila, iako, prvi je pokušao Pršir. S 20-ak metara pokušao je iznenaditi Livakovića, ali ponajbolji golman Mundijala nije se dao prevariti. Onda je malo konkretnije krenuo Dinamo. Špikić, opet iz Oršićeve pozicije, pokraj gola, Tada je udarac isprobao i Ristovski, s 25 metara s desne strane, sjajno je obranio Banić. Goričin vratar koju minutu kasnije pretvorio se u junaka dvoboja, izvukao je Šutalov udarac glavom ispod grede! Teško je Gorica izlazilla sa svoje polovice, ali teško je i Dinamo dolazio do pravih, čistih prilika. Čačić je iz igre izvadio Ristovskog, jednog od boljih u modrim redovima, ubaciio je Emrelija. Dinamo je u završnicu krenuo s još većim napadačkim arsenalom. Sopić je, pak, predstavio svoje najzvučnije pojačanje, Slovenca Tima Matavža.

Pritiskao je Dinamo, sve se više igralo oko Goričina šesnaesterca. Imao je šansu Ademi, došao je s loptom skoro do peterca, ali i to je blokirala gostujuća obrana. Kao i u prva dva susreta s Čačićevim Dinamom, Goričani su u zadnjih 10-ak minuta ušli s bodom u džepu, premda, po odnosu snaga na travnjaku nije se činilo da će ga i zadržati. No, nedostajalo je ideje i rješenja u završnicama tih Dinamovih napada, imali su Zagrepčani nekoliko kornera, ubačaja sa strane, pokušaja izdaleka, ali sve to nije bilo dovoljno da kapituliraju odlični Banić i njegova Gorica. Štoviše, neki su ubačaji bili tragikomični. Tražili su Goričani i kazneni udarac nakon jednog duela u Dinamovu šesnaestercu, no, sudac Strukan i VAR nisu tako mislili.

Previše je sterilan bio Dinamo, ipak nije lako bez Oršića i Petkovića, jalovo je to izdanje. Modri su ušli u proljeće s velikim kiksom, jer mršavi remi protiv posljednjeplasirane momčadi HNL-a ne može se nazvati nikako drugačije. Daleko je još Ante Čačić od idealne igre i prezentacije, ovo sigurno nije dovoljno za siguran i miran plov prema naslovu prvaka.


Dinamo - Gorica 0:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 3568. Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Jakšić (Split) i Perica (Šibenik). VAR: Ivan Bebek (Rijeka). AVAR: Goran Pataki (Đakovo).

DINAMO: Livaković - Ristovski (od 62. Moharrami), J.Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić - Bočka (od 62. Emreli)j, Ademi, Ivanušec, Špikić (od 76. Menalo) - Drmić. Trener: Ante Čačić.

GORICA: Banić - Raspopović, Steenvoorden, Bralić, Krizmanić - Mrzljak, Suk - Petković (od 61. Majstorović), Pršir (od 61. Mitrović, od 90. Ndockyt)), Fućak (od 77. Ćosić)- Jurić (od 76. Matavž). Trener: Željko Sopić.

Strijelci:

Žuti kartoni: Bočkaj; Steenvoorden

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićHNK GoricaHNL

Ostale Vijesti