Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Dinamov kut: Na Rujevici se rađaju junaci ili gubitnici! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 12.11.23. | 08:00

Uvijek isto pitanje prije svake Dinamo utakmice: slijedi li konačno pobjeda i preokret sezone ili još jedan deja vu?

Najava svake utakmice Dinama unazad nekoliko tjedana, sad već i dulje, izgleda isto. Pobjeda znači hvatanje zraka i povratak pozitive, poraz novi korak prema ponoru. Kad čovjek pomisli da Dinamov negativan negdje mora stati, kad se ukaže svjetlo poput prvog poluvremena u Varaždinu, kao naznaka izlaska iz krize, dogodi se neki Plzen. I tako stalno, Dinamo je zadnji put pobijedio izvan Zagreba još u Osijeku, prije više od dva mjeseca, početkom rujna u onoj dramatičnoj završnici. No, imao je tada Sergej Jakirović na raspolaganju Brunu Petkovića, a otkad je on izvan travnjaka zbog ozljede, maksimirska kolekcija poraza sve je bogatija. Što se više pitati uoči derbija na Rujevici osim: 'slijedi li konačno pobjeda i preokret sezone ili još jedan deja vu?"

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Teško da u ovom trenutku ima težeg terena za iskupljenje od Rujevice. Protiv momčadi, koju je slagao i stvarao Sergej Jakirović po svojim nacrtima, na stadionu na kojem Rijeka ove sezone još nije izgubila u atmosferi koja neće biti vruća već paklena. Pred publikom koja Dinamovu treneru sprema posebno neugodan doček. I sve to samo tri dana nakon tog frustrirajućeg poraza u Plzenu, od kojega se nije lako oporaviti. Dinamo više nema pravo na posrtaj, još jedan poraz doista bi zakopao ambicije Modrih, a pitanje je bi li i Jakirović preživio taj šok, bez obzira na podršku koju ima u maksimirskim kancelarijama.

"Svjestan sam negativnog niza i bodovnog stanja, krećem od sebe i svoje odgovornosti, bez te samokritičnosti nema napretka. I igrači su ti koji moraju preuzeti odgovornost, vjerujem da će tako i biti. Rijeka nije pobijedila Dinamo u zadnjih 11 utakmica, statistika je jedno, ovo je nova utakmica. Nema tko drugi osim nas ne može to promijeniti i okrenuti tu negativu.", rekao je Jakirović, kojega najviše muči jedan problem.

"Nisam mogao vjerovati da ću kao trener Dinama imati problem sa zabijanjem golova!"

Da, traži Jakirović prvog napadača, čovjeka koji će zabiti neki odlučujući gol, priliku bi na Rujevici od prve minute mogao dobiti Sandro Kulenović, jer je u Plzenu po ulasku s klupe ipak bio najopasniji. Čak je i zabio, ali je taj gol poništen. Dvojba je Dinamovu treneru i koga staviti na lijevo krilo, ponovno Špikića ili ipak Vidovića. Upitni su Ljubičić i Bulat, a s obzirom da su u Plzenu takvi, roviti, bili među najslabijim pojedincima, izgledno je da neće biti starteri u Rijeci. Dobra je vijest što ima Jakirović Ademija i Theophilea, dvije važne karike, dva iskusna ratnika stvorena za ovakve utakmice.

"Prednost je sigurno što znam vrline i mane Rijeke, ali toliko su puta igrali međusobno, da ti ni trener ne treba reći kako da igraš. Sve ovisi tko će se bolje probuditi, biti raspoloženiji, svi će biti motivirani, ima tamo igrača, koji se posebno žele dokazati Dinamu. Ali, bit ćemo i mi motivirani.", najavio je Jakirović.

Pritisak je u Dinamu uvijek velik, sad je još na n-tu potenciju, ovaj derbi po mnogočemu može biti prekretnica sezone. I, premda se šteta u Maksimiru već mjeri velikim 'ciframa', pobjeda na Rujevica puno toga može pobrisati. Dinamo bi se vratio u život, situacija ni u HNL-u ni u Europi ne bi izgledala tako bezizlaznom. Vratit će se uskoro Petković, Dinamo će nakon stanke ključne utakmice igrati u Maksimiru. Večeras se na Rujevici rađaju junaci ili gubitnici, nema trećih! Bod je možda u ovom trenutku Dinamu kao kuća, nula poput katastrofe. A tri bi bila kao finale Lige prvaka! Jest, dotle je došlo, da se pobjeda na Rujevici mjeri s europskim uspjehom, voda je do grla, treba se vaditi na najtežem terenu. Dinamo nije moćan kao ranije, kadar nije širok i brutalno jak, ali i ovakav Dinamo ipak vrijedi više od vlastitih rezultata. Kad će to pokazati ako ne sad!?

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)

Utakmica Rijeke i Dinama počinje u 19 sati (MaxSport 1, HTV 2). Glavni sudac je Dario Bel (Osijek), pomoćnici Marjan Tomas (Vladislavci) i Kristijan Novosel (Valpovo). VAR sudac je Marin Vidulin (Kanfanar), a AVAR Kruno Šarić (Županja).



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaHNLSergej Jakirović

Ostale Vijesti