Reuters/Pixsell
Reuters/Pixsell

Dinamo u 5. kolima Lige prvaka: Pamti se Amsterdam 1998., u obje utakmice na Maksimiru upisani minimalni porazi (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 25.10.22. | 08:01

Dinamo će u svojem osmom nastupu u Ligi prvaka treći put peto kolo odigrati na Maksimiru, a svoju jedinu pobjedu u ovoj fazi natjecanja zabilježio je u svojem premijernom nastupu u elitnom natjecanju.

U sedam prethodnih izdanja Dinamo je dva puta peto kolo odigrao kao domaćin, pet puta kao gost, a svoju jedinu pobjedu u ovom kolu zabilježio je slavne 1998. u svojem prvom nastupu u Ligi prvaka. Dinamo (tada Croatia) je tada upisao i jednu od svojih najslavnijih pobjeda u povijesti. Nakon jednog boda u prva tri kola, u četvrtom je pao Porto na Maksimiru (3:1), a onda se u petom išlo na noge Ajaxu iz Amsterdama, klubu čiju su okosnicu momčadi i dalje činili igrači koji su 1995. osvojili Ligu prvaka, 1996. izgubili finale, a 1997. igrali polufinale (1998. nisu igrali elitno natjecanje).

Dinamo je na Amsterdam Arenu stigao kao totalni autsajder, trener Modrih na teren je izveo dosta obrambenu postavu s čak sedam defenzivaca i bez klasičnog napadača (Joško Jeličić igrao je polušpicu, a Silvio Marić napadača):

Ladić – Šimić, Tokić, Jurić, Cvitanović - Šarić, Rukavina, Bišćan, Krznar - Jeličić - Marić

No, takva je formacija urodila plodom, Dinamo je slavio sjajnim lobom mlađeg Šimića u nastavku utakmice, kompromitirao situaciju za Ajax, a sebi omogućio da s pobjedom od tri razlike u zadnjem kolu izbori drugi krug Lige prvaka. No, utakmica protiv Olympiakosa na zaleđenom Maksimiru završila je rezultatom 1:1, Dinamo je završio drugi u skupini, ali u nokaut fazu prošao je samo Olympiakos.

Iduće sezone (1999./00). Dinamo (i dalje Croatia) je krenuo sjajno, remi na Old Traffordu protiv prvaka Europe (0:0), zatim sjajna igra i poraz protiv Marseillea na Maksimiru (1:2) i razbijanje Sturma u Zagrebu s 3:0. No, u četvrtom kolu upisan je poraz u Grazu (0:1) i u petom se Dinamo morao vaditi protiv prvaka Europe.

Manchester United na Maksimir je istrčao s iznimno jakim sastavom (Bosnich – G. Neville, Berg, Stam, Irwin – Beckham, Keane, Scholse, Giggs – York, Cole), a Osvaldo Ardilles, kojem je to bila posljednja utakmica na klupi Modrih, izveo je još jednu prilično defenzivnu formaciju (5-3-2):

Butina – Šarić, Sedloski, Jurić, Tomas, M. Cvitanović – Rukavina, Tokić, Mujčin – Mikić, Šokota

Robert Prosinečki je, recimo, krenuo na klupi za pričuve, a ušao je u igru u 36., četiri minute nakon što je David Beckham pogodio iz slobodnog udarca u 32. Početkom nastavka Roy Keane je poentirao za 2:0 vodstvo Crvenih vragova, a upvaao je Prosinečki u sam smiraj dvoboja postavio na konačnih 1:2.

U posljednjem kolu Dinamo je u Marseilleu lovio pobjedu i treće mjesto koje bi mu omogućilo nastavak natjecanja u Kupu UEFA. Modri su dva puta vodili, no Marseille je u 89. stigao do 2:2 i bacio Dinamo na posljednje mjesto ljestvice.

Plavi su punih 12 godina čekali na novi plasman u Ligu prvaka. Kasnog ljeta 2011. Dinamo je pod vodstvom Krunoslava Jurčića izborio elitu, krenuo s minimalnim porazom od Real Madrida (0:1), da bi uslijedili posrtaji protiv Lyona (0:2) te Ajaxa (0:2 i 0:4). Dvoboj protiv Real Madrida na Santiago Bernabeuu Dinamo je dočekao s gol-razlikom 0:9.

Karim Benzema zabio je u 2., Jose Callejon u 6., Gontalo Higuain u 9., a Mesut Özil u 20. Nije prošla niti četvrtina utakmice, a na semaforu je stajalo 4:0. Callejon i Benzema su do 66. zabili svaki po jedan pogodak, a djelomični obraz Dinamu su spasili Fatos Beqiraj i Ivan Tomečak koji su zabili u 81. i 90. minuti.

Krunoslav Jurčić, koji je ovjekovječio tu utakmicu fotografijom s Jose Mourinhom, na teren je poslao sastav u 4-2-3-1 formaciji:

Kelava – Vida, Tonel, Cufre, Ibanez – Badelj, Calello – Kovačić, Sammir, Alispahić – Beqiraj (u nastavku su ušli Ademi, J. Leko i Tomečak).

Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Godinu kasnije Dinamo je u Ligu prvaka uveo Ante Čačić. Krenulo je s domaćim porazom od Porta (0:2), s istim rezultatom upisan je poraz u Kijevu, a PSG je u trećem i četvrtom kolu slavio s 2:0 i 4:0. U petom je, na Portovom Dragaau, upisan još jedan uvjerljiv poraz (0:3), a Čačić, kojem je to bila pretposljednja utakmica na Dinamovoj klupi u prvom mandatu, na teren je poslao sastav u 4-2-3-1 formaciji:

Kelava – Vrsaljko, Vida, Šimunić, Pivarić – Kovačić, Ademi – Čop, Brozović, Sammir – Beqiraj (kasnije su ušli Ante Puljić, Alen Halilović i Ivan Krstanović).

Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Klupu je nakon te utakmice ponovno preuzeo Krunoslav Jurčić, u posljednjem kolu remizirao je s imenjakom iz Kijeva (1:1) i prekinuo seriju od 11 uzastopnih poraza Dinama u Ligi prvaka.

Nakon dvije sezone igranja Europske lige, Dinamo je u elitu ponovno ušao 2015. pod vodstvom Zorana Mamića. Krenulo je sjajno, na otvaranju Lige prvaka pao je Arsenal (2:1), protiv Bayerna u Münchenu nije se moglo ništa (0:5), a prilika za prolaz u durgi krug propuštena je u dvije 'back to back' utakmice s Olymipakosom. Grci su kasnim pogocima u obje utakmice slavili s 1:0 i 2:1. Posljednju nadu za prezimljavanje Dinamo je tražio na Emiratesu, na koji se vratio 10 godina nakon prve europske utakmice na tom stadionu.

Zoran Mamić izveo je formaciju bez klasične 'devetke' i s tek tri Hrvata u udarnih 11: Eduardo – Pinto, Sigali, Taravel, Matel – Machado, Jonas, Antolić – Pjaca, Rog, Fernandes (kasnije su ušli Soudani, Henriquez i Ćorić), no Arsenal je bio prejak. Na odmor se otišlo s prednosti Topnika od 2:0 (Özil i Sanchez), a Čileanac je svojim drugim pogotkom u 69. minuti postavio konačni rezultat.

Uslijedila je još jedna razočaravajuća epizoda u Ligi prvaka. Sezonu kasnije Zlatko Kranjčar uveo je drugi put u povijesti plave u Ligu prvaka, u prva dva kola upisana su dva teška poraza, 0:3 u Lyonu i 0:4 od Juventusa na Maksimiru. Klupu je preuzeo Ivajlo Petev, nakon 0:1 poraza na Maksimiru i 0:4 na Sanchez Pizjuanu, Dinamo je u petom kolu drugi i posljednji put bio domaćin. Dinamo više nije imao šanse za plasman u drugi krug natjecanja, ali je za treće mjesto budući da je na Maksimri stizao Lyon koji je imao četiri boda.

Unatoč Dinamovim šansama za plasman u Europsku ligu, na Maksimiru se okupilo tek nešto više od sedam tisuća gledatelja, a Petev je na teren poslao formaciju bez klasičnog napadača:

Livaković – Matel, Sigali, Benković, Pivarić – Pavičić, Knežević, Gojak – Šitum, Fernandes, Ćorić

Iz današnje perspektive djeluje čudno kako je ta momčad djelomično uspjela parirati Lyonu koji je stigao s vrlo jakim sastavom u kojem su bili Lacazette, Valbuena, Cornet, Gonalons, Tolisso, Fekir, Tousart (nije ulazi u igru).

Lyon je dominirao čitavu utakmicu, a jedini pogodak zabio je Lacazette u 72. minuti. Dinamo je tu kampanju Lige prvaka zaključio 0:2 porazom u Torinu i s gol-razlikom 0:15.

Puno bolje Plavi su djelovali tri godine kasnije. Pod vodstvom Nenada Bjelice Dinamo se prvo vratio u Ligu prvaka, onda isprašio Atalantu 4:0, odigrao neriješeno protiv Šahtara u Ukrajini, a na Maksimiru do sudačke nadoknade imao prednost od 3:1.

Nakon tog nesvakidašnjeg povratka Šahtara (3:3) Plavi su i dalje imali sve u svojim nogama, no morali su ostvariti pozitivan rezultat na San Siru, budući da se Atalantin stadion u Bergamu renovirao i nije bio pogodan za igranje Lige prvaka. Unatoč velikim očekivanjima, unatoč ogromnom broju Dinamovih navijača na kultnom milanskom stadionu, Atalanta je odigrala dominantnu utakmicu i slavila s 2:0. Dinamo je, možemo reći, čak i dobro prošao...

Nenad Bjelica u toj je utakmici praktički kopirao sastav iz Maksimira, s time da je započeo s još ofenzivnijim Lukom Ivanušecom u odnosu na defenzivnijeg Nikolu Moru koji je dva mjeseca ranije započeo utakmicu u Zagrebu.

Livaković – Theophile, Dilaver, Perić – Stojanović, Moro, Ademi, Leovac – Olmo - Petković, Oršić

Dinamo je i nakon te utakmice bio 'živ', no do pobjede na Maksimiru protiv Manchester Cityja nije se moglo. Građani su svaldali 'Građanski' s 4:1 i zakovali Modre na dno ljestvice.

Prema tome, Dinamov učinak u petim kolima je pobjeda i šest poraza, uz gol-razliku 4:17. U dvije utakmice odigrane na Maksimiru u petom kolu, Dinamo je oba puta izgubio uz pondošljivu ukupnu gol-razliku od 1:3.

Zanimljivo, u posljednja četiri mandata u Ligi prvaka Plavi u petom nisu poentirali, odnosno Dinamo čeka pogodak u ovoj fazi natjecanja od Santiago Bernabeuua 2011. i Tomečakovog gola za konačnih 2:6.

Nadamo se da će se taj niz promijeniti već večeras...

Dinamo u 5. utakmicama Lige prvaka

1998./99. Ajax - Dinamo 0:1 (Šimić)

1999./00. Dinamo - Manchester United 1:2 (Prosinečki)

2011./12. Real Madrid - Dinamo 6:2 (Beqiraj, Tomečak)

2012./13. Porto - Dinamo 3:0

2015./16. Arsenal - Dinamo 3:0

2016./17. Dinamo - Lyon 0:1

2019./00. Atalanta - Dinamo 2:0

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00


 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti