Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Dinamo odigrao jako dobro poluvrijeme, pa neobjašnjivo potonuo. Za prolaz Plavima treba čudo

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 15.08.23. | 21:26

Dinamo je na odmor otišao s minimalnom prednosti golom Marka Bulata iz slobodnog udarca. No, AEK je golovima Zubera i Galanopoulosa u nastavku utakmice stigao do preokreta i pobjede te Plavim u 'paklu' AEK-ove Arene moraju napraviti značajni podvig.

Dinamo je u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka u Maksimiru poražen od atenskog AEK-a s 1-2 i za četiri dana u zavreloj atmosferi AEK-ove Arene pokušat će napraviti preokret i izboriti prolaz u playoff Lige prvaka. Dinamo je odigrao jako dobro prvo poluvrijeme, na odmor je otišao s minimalnom prednosti, da bi u nastavku utakmice uslijedio pad i AEK je stigao do preokreta, a mogao je i do uvjerljivije pobjede. Dinamu se slična situacija već dogodila jednom ove sezone, u prvom kolu HNL-a protiv Hajduka na istom mjestu....

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo će u slučaju prolaska u playoffu Lige prvaka igrati s Royal Antwerpom, a u slučaju ispadanja sa Spartom iz Praga u plaoffu Europske lige.

Unatoč sredini kolovoza, blagdanu Velike Gospe, ujedno i ‘zadnjem danu godišnjeg’ za brojne građane hrvatske prijestolnice, na Maksimiru se danas skupilo vrlo dobrih 13.311 gledatelja, do kojih je najveći fokus, zbog objektivnih okolnosti, bio na onima smještenima na tribini Sjever dolje. Bad Blue Boysi na centar svoje tribine izvjesili su transparent ‘Sjever uz odsutne’, iznad kojeg su podignuli manji transparent ‘Izdržite braćo’. Prostor ispod dva transparenta, nekih stotinjak mjesta, bio je prazan, i simbolizirao je Dinamove navijače zatočene u grčkim zatvorima.

Dosta se prije utakmice u navijačkim krugovima raspravljalo kako će tribine reagirati na minutu šutnje za preminulog navijača AEK-a Michalisa Katsourisa. Maksimir je minutu šutnje odradio dostojanstveno, čuo se tek poneki uzvik sa Zapada. Sa Sjevera nije bilo povika, sve do završetka iste, kada je sjeverna tribina ‘eksplodirala’ s ‘Muku muče da nas spriječe, spriječiti se nitko neće, braćo dršte’ se”…. a taj nivo navijanja Boysi su držali do kraja utakmice.

U tom štimungu Dinamo je jako dobro otvorio susret. Prvu priliku imao je na samom otvaranju dvoboja Marko Bulat, koji je u udarnu postavu uskočio umjesto bolesnog Martina Baturine. Opalio je s ruba kaznenog prostora, no lopta je prohujala kraj desne vratnice Stankovićevog gola. Dinamo je bio agresivan i okomit, u dva navrata Luka Ivanušec i Dario Špikić probili su svoje strane, no povratne lopte nisu pronašle željenu metu.

AEK je u prvom dijelu bio u potpunosti u podređenom položaju, no u 16. minuti imali su jednu matnu situaciju. Sijevnula je žuto-crna kontra, lopta je došla do Stevena Zubera koji šalje dijagonalu na drugi kraj kaznenog prostora. Tamo se, sam kao duh, našao najskuplji AEK-ov igrač Levi Garcia, pucao je iskosa, no Livaković je potvrdio da vrijedi i više od 10 milijuna eura koliko iznosi njegova odštetna klauzula. Sjajnom reakcijom sprijiečio je ‘siguran’ pogodak AEK-a.

Uslijedio je period utakmice u kojem je Dinamo imao inicijativu, ali bez ‘matnih’ prilika. Doduše, konkretna je mogla biti situacija kada je nakon ubačaja iz kuta Stefan Ristovski opalio volej, lopta je išla prema golu, ali je pogodila – Josipa Mišića. Udarac s distance imao je Bruno Petković, a udarac Špikćia s desne strane obranio je Stanković.

Dinamovom golu prethodio je crveni karton AEK-ovom fizioterapeutu. Cijela kluba Grka prosvjedovala je nakon jednog duela u kojem se našao Josip Šutalo. Tribine taj ‘incident’ nisu prihvatile s odobravanjem.

I onda je stigla ta 39. minuta. Prekršaj je izborio Bruno Petković, na nekakvih 23 metra od Stankovićevog gola. Loptu je namjesto Bulat i fenomenalno izvedenim slobodnim udarcem pogodio same rašlje. Dinamo je poveo s 1-0! Zanimljivo, to je bio prvi Dinamov eurogol nakon Marka Roga Dinamu iz Tbilisija prije sedam godina.

Gol možete pogledati OVDJE.

Do kraja poluvremena Plavi su imali još jedan zicer. Mihajlčenko je dobio jedan duel, oslobodi se čuvara i izbio sam na Stankovića, mogao ga je pitati gdje će pucati, ali je puknuo – ravno u njega. Šteta, jer Dinamo je na odmor mogao otići s osjetnom prednosti…

Ovako je AEK dobio ‘krila’, Grci su dosta bolje otvorili nastavak utakmice, igrali su visoki presing i često su stizali vrlo blizu Dinamovom kaznenom prostoru. Gosti su uspjeli izjednačiti u 59. Josip Mišić izgubio je loptu, AEK-ovci su krenuli u brzu kontru, Garcia je proigrao Stevena Zubera koji lijepo plasiranim udarcem pogađa za poravnanje.

Kako to u nogometu često biva, potrebno je primiti pogodak da se momčad ponovno ‘trgne’. Dinamo je ponovno krenuo u napad. S ruba kaznenog prostora opalio je danas sjajni Bulat, Stanković je izbio u korner. Još bolju šansi nekoliko minuta kasnije imao je Mahir Emreli koji je ušao početkom nastavka umjesto Darija Špikića. Sadegh Moharrami probio je desnu stranu, centrirao, a Azer glavom pogodio gredu.

Pokušao je Bišćan ponovno stići do vodstva zamjenama. Ubacio je prbvo Baturinu i Petra Sučića ummjesto Ivanušeca i Bulata, a nakon izmjena uslijedio je pogodak Orbelina Pinede koji, srećom, nije priznat zbog zaleđa. Ogromnu šansu za AEK imao je Garcia u 85., ali je Livaković ponovno izašao kao pobjednik. Ipak, ni svemogući Livi nije mogao ništa u 90. AEK je ponovno izizgrao Dinamovu obranu, Araujo je izbacio s desne strane, aKostas Galanopoulos, koji je ušao u nastavku, zabio za preokret.

Dinamo je s 1-2 dobro i prošao. AEK je u sudačkoj nadoknadi mogao zabiti još najmanje jedan pogodak. Livaković je prvo obranio zicer Amrabatu, zatim i u dva navrata odlične udarace glavom Domagoja Vide.

Uzvrat se igra u subotu, 19. kolovoza u Ateni s početkom u 20.45.

Treće pretkolo Lige prvaka

Dinamo – AEK 1-2

Stadion: Maskimir

Gledatelja: 13.311

Strijelci: 1-0 Bulat (39.), 1-1 Zuber (59., Garcia), 1-2 Galanopoulos (90., Araujo)

Sudac: Joao Pinheiro (Portugal); pomoćnici: Bruno Jesus, Luciano Maia, Claudio Pereira (Portugal); VAR: Tiago Martins, Hugo Miguel (Portugal)

Žuti kartoni: Ivanušec 55. (Dinamo) / Hajsafi 58., Mantalos 95. (AEK)

Sastavi

Dinamo (4-3-3): Liviković – Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Mihajlčenko –Mišić (od 84. Kaneko), Ljubičić – Špikić (od 46. Emreli), Bulat (od 71. Sučić), Ivanušec (od 71. Baturina) - Petković

AEK (4-2-3-1): Stanković – Sidibe, Vida, Moukoudi, Hajsafi – Jonsson (od 66. Galanopoulos), Szymanski (od 84. Mantalos) – Eliasson (od 55. Amrabat), Zube (od 84. Araujo), Pineda (od 84. Pizarro)- Garcia


 

 


Tagovi

Liga prvakaDinamo ZagrebGNK DinamoAEKAEK Atena

Ostale Vijesti