REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS/Rafael Marchante

Dinamo na Dinamo ili pak novi okršaj s Astanom? Kazahstanci su se u prvom ogledu ispromašivali, hoće li im se to vratiti?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 19.07.23. | 13:00

Živuća legenda Astane je Marin Tomasov, a njega su u prvom ogledu centimetri dijelili od toga da Kazahstancima osigura pobjedu.

Takozvano prvo poluvrijeme između Astane i Dinamo Tbilisija završilo je rezultatom 1-1 pa će tako tek nakon uzvrata, koje se igra danas (18 sati) u gruzijskoj metropoli, Dinamo saznati svojeg protivnika u drugom pretkolu Lige prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije nego što se odigrala prva utakmica, Astana je bila blagi favorit za prolazak u daljnju fazu natjecanja, ali nakon što su Gruzijci preživjeli njihove napade u prvoj utakmici se uloga favorita ipak za nijansu okrenula. Dinamo je tako blagi favorit u drugoj utakmici, ali tek treba vidjeti hoće li uspjeti iznenaditi ili su svu sreću potrošili u prvom ogledu.

Prvo ime Astane, i tako već šest godina, je Marin Tomasov. Nekadašnji veznjak/napadač Hajduka i Rijeke je najbolji strijelac u povijesti kluba te ga još šest pogodaka dijeli od magične brojke 100. Po broju nastupa nalazi se na šestom mjestu (210), s tim da ga još dvije utakmice dijele da se izjednači na petom mjestu s Marinom Aničićem koji je u klubu proveo pet i pol godina.

Tomasova su centimetri dijeli od pogotka u prvom ogledu ove dvije momčadi, ali je njegov udarac iz 40. minute zaustavila je vratnica. Tada je Astana već imala minimalnu prednost, a samo minutu kasnije je Armenac Hovhanisjan povećao vodstvo svoje momčadi, ali je taj pogodak opravdano poništen.

I onda, kako to obično biva, dogodilo se ono što smo u nogometu vidjeli nebrojeno puta. Nepisano pravilo 'ne zabiješ – dobiješ' Kazahstanci su osjetili na svojoj koži kad je sjajni Sigua u 57. poravnao rezultat, a usprkos brojnim naporima do kraja ogleda Astana ipak nije uspjela doći do novog vodstva pa je tako konačan rezultat bio 1-1.

Naravno da su s tim ishodom mogli biti zadovoljniji Gruzijci kod kojih je nogomet posljednjih nekoliko godina u velikom uzletu. Na nedavnom Euru za mlade Gruzijci su tek nakon jedanaesteraca ispali u četvrtfinalu od Izrealaca, s tim da su tako veliki rezultat ostvarili bez svoje najveće zvijezde Hviče Kvarachelije koji je, zanimljivo, plod omladinske škole Dinamo Tbilisija, ali zato za prvu momčad upisao svega pet nastupa uz po jedan pogodak i asistenciju. Hviča je prošle sezone briljirao u dresu Napolija s kojim je osvojio naslov talijanskog prvaka nakon 33 godine posta, a njegove maestralne predstave nisu promaknule ni najvećim svjetskim klubovima koji su itekako svjesni da ako ga žele dovesti, De Laurentiisu ni pod razno ne smiju prezentirati ponudu manju od 100 milijuna eura.

Možda Dinamo Tbilisi u ovom trenutku nema još jednog Hviču u svojim redovima, ali tu je iznimno talentirani Gabriel Sigua koji osim što je tek nedavno postao punoljetan, već sada ima nastup za A reprezentaciju svoje zemlje. A i zabio je jedini pogodak Gruzijaca u 'prvom poluvremenu'…

Što se tiče Astane, riječ je o klubu koji je već godinama sudionik europskih natjecanja i koji je unazad pet godina dvaput igrao u grupnoj fazi Europske lige. Osim Tomasova, u Astani je i sjajni vratar Josip Čondrić koji je u Astanu stigao kao slobodan igrač u siječnju ove godine, a hrvatskom dvojcu se nedavno priključio i bivši igrač Rijeke te povremeni reprezentativac BiH Stjepan Lončar koji je prije svega par dana stigao iz Ferencvarosa za 450 tisuća eura.

Inače, prvenstvo je u Kazahstanu uhvatilo puni zamah, a nakon 16 kola Astana se, koja brani naslov prvaka, nalazi na drugom mjestu sa samo bodom manje od Ordabasyja, prošlosezonskog osvajača Kupa čije boje brani stariji brat novog pojačanja Rudeša Mislava Matića, Bernardo.

Ista stvar vrijedi i za Gruzijce kod kojih je dosad odigrano tri kola više. Jedan Dinamo je prvi, ali Batumi, dok je Dinamo Tbilisi na četvrtom mjestu s osam bodova manje od lidera. Dakle, i jedni i drugi su u natjecateljskom ritmu što znači da nas očekuje još jedna utakmica s puno trke, a budući da je sve otvoreno, očekujemo i prilično otvoreni nogomet u kojem će se igrati na gol više. Jer, zašto ne? Takva je Astana u Kazahstanu, takav je Dinamo (T) u Gruziji pa neka takvi budu i u Europi!

Iako se će se jedim okom svakako gledati i Olimpija koja brani 2-1 pobjedu iz Ljubljane protiv latvijske Valmeire te ogled Slovan Bratislave u čije je redove nedavno stigao Marko Tolić, jasno je da će ogled Dinama i Astane s prilično velikim zanimanjem pratiti u hrvatskoj metropoli.

Zagrebački Dinamo, odnosno samo Dinamo, čeka boljeg iz ovog ogleda. Hoćemo li 25. srpnja u 20 na Maksimiru gledati sudar dvaju Dinama ili ćemo se opet spojiti Plavi s Astanom kao prije četiri godine, znat ćemo negdje oko 20 sati. Osim ako, naravno, utakmica ne ode u produžetke. Što nas, kad malo bolje razmislimo, nimalo ne bi iznenadilo.

Spomenimo kako će utakmicu suditi poznati engleski arbitar Stuart Attwell, dok će u VAR sobi biti njegov sunarodnjak Chris Kavanagh.

Očekivani sastavi:

Dinamo Tbilisi (4-2-3-1): Loria - Mali, Margvelašvili, Tabidze, Kobouri - Haraišvili, Osei - Sigua, Oulad Omar, Camara - Širtladze

Astana (3-4-3): Čondrić - Harojan, Bejsebekov, Amanović - Hovhaniskan, Jovančić, Ebong, Vorogovski - Tomasov, Ajmbetov, Ourega



Tagovi

AstanaDinamo TbilisiKvalifikacije za Ligu prvakaLiga prvaka

Ostale Vijesti