Stanzl/Pixsell
Stanzl/Pixsell

Dinamo je već spektakularno dovodio Hajdukovu 'dicu', ali mnogi od njih nisu ostavili dublji trag u Maksimiru

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 11:43

Mario Grgurović i Teo Kardum došli su u Maksimir s Poljuda uz veliku pompu, ali nikad nisu u modrom dresu napravili iskorak. Ni oni nisu jedini

Marko Brkljača postao je igrač Dinama. Kako god se zvao, uvijek je velika vijest kad neki do igrača Hajduka dođe u Dinamo, pogotovo kad se radi o jednom od najvećih talenata splitskog kluba. Priča se kovala mjesecima, još tijekom proljeća, kad je došlo do razlaza između Brkljače i Hajduka Dinamo se spominjao kao moguća opcija, međutim, malotko je mogao pomisliti da će kraj Juventusa, koji je bio najkonkrentiji, te nekih drugih jakih klubova iz inozemstva Brkljača i njegova obitelj izabrati Dinamo!?

U Makismiru tu gledaju kao svoju veliku pobjedu, smatraju da su doveli odličnog igrača gotovo besplatno, a pritom su zadali i udarac i najvećem rivalu. Međutim, primjeri iz prošlosti govore da to nikako nije jamstvo da će Brkljača uspjeti u Maksimiru. Nekoliko je njegovih prethodnika došlo iz istog smjera, uz veliku pompu, ali nikad se nisu pokazali konačnom Dinamovom pobjedom. Naprotiv, većini je, tako je ispalo, dolazak u Maksimir bio najveći trenutak karijere, nikad nisu uspjeli napraviti iskorak, odigrali su u Dinamu epizodne uloge.

Primjerice, Mario Grgurović. To je onaj dečko, tako se godinama pričalo, kojega je Hajduk uzeo kad je otpisao Luku Modrića. A onda je i Grgurović došao u Dinamo. Bio je tada nešto stariji, imao je 21 godinu, ali još uvijek je figurirao kao jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa. Uvijek ćemo sjetiti njegove asistencije Eduardu da Silvi na Islandu, u dvoboju U-21 reprezentacija. Malo smo ih vidjeli takvih, 'u trepavicu', to mogu samo majstori. No, Grgurović u Dinamu nije ostavio trag, uglavnom je išao po posudbama, prvo u HNL-u, poslije u nižim ligama, da bi prije šest godina, sa samo 31 godinom završio karijeru. Prije njega u Dinamo je došao Teo Kardum. Uzeli su ga Modri iz Hajdukova omladinskog pogona, bio je brz, 'sin vjetra', napadač budućnosti. Ali, osim gola za pobjedu protiv Glasgow Rangersa u prijateljskoj utakmici u Kanadi od njega smo u Dinamu zapamtili malo što. Inter, Varteks, Francuska, Švicarska, Zmaj iz Makarske, Omladinac…, sve do Varbonja, kluba s Hvara u kojemu je još i lani igrao.

„Dinamo otima Hajduku dva mlada talenta, Marko Grčić i Ivan Tomičić potpisuju za Modre“, bila je jedna od udarnih vijesti iz 2010. Došla su obojica, ali nisu nikad u Dinamu niti došla do prve momčadi, kamo li da su u njoj zaigrali. Tri brata Baturina, Roko, Martin i Marin u Maksimir su stigli iz RNK Splita pa ne ulaze u ovu kategoriju, kao ni Nikola Moro, koji je bio blizu Hajduka, živio u Solinu, ali je izabrao Dinamo. No, zato je u Hajduku bio Jakov-Anton Vasilj, još jedan koji je s Poljuda kao talent stigao u modri dres. On je došao na pripreme s prvom momčadi, ali onda produljio na posudbu u Lokomotivu, gdje je i ostao. I on još može zaigrati u Dinamu, za njega nije kasno. Ali, svi ovi primjeri pokazuju da nije dovoljno samo doći iz Hajduka u Dinamu, tek tada počinje dokazivanje. Svi kažu i vjeruju da će Brkljačin put u Maksimiru ipak biti drugačiji, uspješniji.


Tagovi

GNK DinamoMarko BrkljačaHajdukGermanijak u Sloveniji s DinamomHNL

Ostale Vijesti