Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Dinamo je imao majstore Petkovića i Baturinu, Hajduk nije imao Livaju! I to je presudilo

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 15.07.23. | 22:00

Dinamo je osvojio Superkup, pogodak Baturine bio je dovoljan za pobjedu (1-0)

Dinamo je osvojio Superkup (1-0). Uzbudljiv derbi, sadržajan, pun napetosti i promašaja, uz crveni karton Hajdukovu treneru Leki i ozljedu Ivanušeca, presudila je majstorija Petkovića i Baturine. Oni su klasa, a ta klasa, kakvu Hajduk nije imao kad je mogao matirati Modre i vratiti se u igru, nije imao!

Hajduk ovaj put nije na Maksimir istrčao onako naivno, kao u nekoliko zadnjih navrata, Leko je na teren poslao momčad, koja je znala što joj je činiti i koja je znala kako držati Dinamo daleko od svojih vrata. Čvrsta je bila splitska formacija, a visoki presing pred Livakovićem, često neugodna jednadžba za Modre. Nisu lako izlazili, nisu lako povezivali akcije, iako je i ideja Igora Bišćana bila jasna. Ivanušec, Baturina i Petković prije svih bili su zaduženi za to da individualnim potezima probijaju Hajdukove linije i onda rade nered pred šesnaestercem i u njemu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

No, generalno, bila je to oprezna partija s obje strane, nije bilo srljanja i traženja pogotka pod svaku cijenu. Međutim, u takvoj je igri ipak Dinamo bio u prvom dijelupuno bliži vodstvu. Uspjeli su Bišćanovi igrači baš ono što su trebali, ostaviti iza sebe Hajdukov presing, probili su kroz sredinu, Petković je dobio loptu na 20-ak metara od Lučića. Vrhunski je, malonogometno, proigrao Baturina, on je malo iskosa bio sam pred Hajdukovim vratarom, pucao je, ali je Lučić obranio. Velika šansa, zicer, prilika kakav često rješava ovakve utakmice, baca suparnika u depresiju. Ali, Hajduk je preživio taj nokdaun. Prije toga pokušao je i Špikić, iz nešto veće udaljenosti s iste strane, također nije bio precizan. Hajduk nije Dinamu ponudio previše, nije tu bilo grešaka i kikseva kao u nekim prijašnjim utakmicama, ali nije niti napadački Lekina momčad ponudila išta sama sebi. Tek jedan pokušaj glavom Mlakara nakon kornera, bilo je to sve, Dajaku i Dolček na krilima, koji bi inače trebali biti najjače oružje, nisu napravili previše. Ipak, kad nema Livaje, nema ni Hajduka prečesto u prilikama, taj 'faktor Livaja' također je dobio potvrdu na maksimirskom travnjaku. Do kraja poluvremena, Baturina je još jednom majstorski 'zavaljao' Krovinovića i bacio ga driblingom na tlo, ali onda loše pucao.

Zaiskrilo je na samo kraju prvog dijela. Ivan Leko burno je reagirao na jednu odluku suca Darija Bela. Glavni arbitar promijenio je odluku svog pomoćnika Patakija, umjesto kornera dosudio faul u napadu. Leko je 'poludio', glasno protestirao, tko zna što sve izgovorio, cijela je klupa Hajduka bila na nogama. Po nekim novim naputcima iz UEFA-e takvo se ponašanje više neče tolerirati, Ivan Leko osjetio je to na svojoj koži, dobio u nekoliko sekundi dva žuta kartona i morao je ostatak utakmice gledati iz novinarske lože. Naravno, s mobitelom na uhu.

Ali, za njegovu momčad nastavak je počeo dobro. Dajaku je imao veliku šansu, pobjegao je Šutalu, gađao suprotan kut, ali promašio. Činilo se da su Dinamu ideje odsječene, Hajduk se malo ohrabrio, ali onda to i platio. Umjesto da vreba šansu iz kontre, iz kontre je zabio Dinamo. Baturina je povukao, izdržao duel na centru, dodao Ivanušecu na lijevu stranu, on produžio za Bulata. Ubacio je Šibenčanin na drugu stranu šesnaesterca, tamo je bio Petković. Samo je lucidno spustio loptu, rolicu, Baturina je natrčao i precizno pogodio kut. Stvarno mu leži Hajduk, ovo mu je već četvrti gol koji je zabio Splićanima u Maksimiru. Još jedan pobjednički, pokazalo se kasnije. Odigrao je Baturina ponovno veliku utakmicu, on i Petković klase su koje odskaču i to je odlučilo ovu prvu bitku za trofej. Premda, da su Hajdukovi igrači bili malo precizniji u završnici, mogli su izvući i više.

Što se Dinamu dogodilo nakon 65. minute, teško je objasniti. Ili se može objasniti, zapravo, nedovoljno širokim Bišćanovim kadrom. Izišao je Petković, nestalo je ideje u napadu, a Hajduk se probudio. Sad više nisu 'Bijeli' imali drugo nego krenuti po pogodak, dvaput su mu bili baš blizu. U prvom napadu po ulasku u igru, našao se Čuić sam pred Livakovićem, glavom pucao preko gola. Odmah u idućoj akciji, idealan je centaršut dobio Pukštas, ali i on glavom pucao preko gola. Hajduk nije imao Livaju, nije znao zabiti! Dosta je problema Dinamu radio Sahiti, Hajduk je u zadnjih 20-ak minuta bio konkretniji, ali na kraju ipak nedovoljno koncentriran i nedovoljno konkretan za vraćanje utakmice u 'egal' i usmjeravanje prema jedanaestercima. Predstavili su se navijačima i Ofoe i Moufi, naravno, za ikakav zaključak je prerano.

Bišćan je u sezonu startao trofejem, ali ima i loša vijest. Pred kraj susreta ozlijedio se Luka Ivanušec, nije mogao sam niti napustiti teren, nije to izgledalo dobro. Ne treba niti govoriti što bi za Dinamo značilo ako ozljeda bude ozbiljnija. Novi susret je već za šest dana, na startu HNL-a, Hajduku nova prilika da Maksimir napusti nepobijeđen, ovu nije iskoristio. Bit će tada 'Bijeli' jači i za Livaju!

Dinamo - Hajduk 1-0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 17.707. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo) i Marjan Tomas (Vladislavci). VAR: Mario Zebec (Cestica). AVAR: Bojan Zobenica (Velika Gorica).

DINAMO: Livaković - Ristovski (od 83. Moharrami), J.Šutalo, Perić, Ljubičić - Bulat, Mišić (od 83. Sučić) - Špikić (od 83. Menalo), Baturina, Ivanušec (od 89. Marin) - Petković (od 67. Topić). Trener: Igor Bišćan.

HAJDUK: Lučić - Sigur (od 70. Moufi), Šarlija, Ferro, Melnjak - Pukštas (od 70. Ofoe), Krovinović - Dolček (od 63. Čuić), Benrahou, Dajaku (od 63. Sahiti) - Mlakar. Trener: Ivan Leko.

Strijelci: 1-0 - Baturina (52., Petković)

Žuti kartoni: Livaković (Dimamo); Sigur (Hajduk)

Crveni kartoni: Leko - trener Hajduka (45.)




Tagovi

GNK DinamoHajdukSuperkupIvan LekoIgor BišćanMartin BaturinaBruno Petković

Ostale Vijesti