Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo je bio grozan i zato je ispao! Za ovu blamažu netko mora odgovarati, a to nije trener!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 31.08.23. | 21:00

Dinamo u Pragu potonuo, izblamirao se, izgubio 4-1 i ispao u Konferencijsku ligu

Kakva muka u Pragu, kakav povratak u neslavnu prošlost kad su ovakve europske utakmice za Dinamo bile tradicija, kad se modri navijač naučio na patnju i, uglavnom, tugu. Dinamo je upao u potpuni ponor, nadigran je, ponižen, s četiri pogotka u mreži ostao daleko od Europske lige. Znali smo da dva razlike iz Zagreba ne znače prolaz, da će u Pragu to biti borba, ali da će Dinamo izgledati, posebno u prvom dijelu, kao skupina početnika, to nije bilo niti u najcrnjim mislima. Ostat će upitnik je li trebao biti kazneni udarac na Petkoviću, je li unatoč lošoj igri sve moralo baš tako završiti. Ali, kako god, ovo je jedan od najtežih europskih poraza Modrih nakon dugo, dugo vremena, prašku blamažu bit će teško izbrisati. Ali, ona je posljedica mnogo toga što se događalo u Maksimiru, a znate onu o vrču i vodi... Konferencijska liga? O tome nitko ne razmišlja, treba spašavati HNL, jer, nakon ovoga što smo vidjeli u Pragu ništa više nije nemoguće!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već u drugoj minuti vidjelo se kojim bi putem ova utakmica mogla krenuti. Niz pogrešaka Dinamove obrane, slaba reakcija Moharramija, Haraslin se namjestio, nanišanio i pogodio. Za trans na Epet Areni i glavobolju Dinamu, utakmica, praktički, nije ni počela, a Sparta je minus dva smanjila na minus jedan. U osmoj minuti vidjeli smo prvo odlično dodavanje Petkovića, proigrao je Špikića, on je zabio. Međutim, kao i puno puta dosad, bio je u zaleđu, gol je poništen. A Sparta je bila bolja. Agresivnija, čvršća u duelima, konkretnija, pokupili su Česi gotovo sve druge lopte, dok je Dinamovim igračima svako dodavanje bilo problem. Nošeni punim tribinama pritisnuli su domaćini, krenuli po drugi gol, svaka je akcija na Dinamovoj polovici slutila na katastrofu. Međutim, u jednom su trenutku Modri ipak pohvatali konce, zaprijetio je Antonio Marin udarcem s 20-ak metara, Vindahl je obranio, bila je to naznaka da bi se stvari ipak mogle promijeniti. No, onda je stigao drugi šok. Korner, opet prekid, nevjerojatno je koliko Dinamo ove sezone prima takvih golova. Nesiguran Nevistić, obrana u raskoraku, skočio je Sörensen i pogodio. Već nakon 24 minute Sparta je imala 'egal'.

I mogla od poluvremena imati i prednost, još jedan ubačaj, još jedna greška obrane, pucao je glavom Krejči, pokraj gola. S druge strane, jedan prodor Baturine bez prave završnice i - to je to. Potpuno je Dinamo zakazao u prvih 45 minuta, dugo nismo gledali tako grozno, anemično izdanje Zagrepčana, Jakirović je morao reagirati odmah na odmoru. Marina i Moharramija zamijenio je Šutalom i Mihajličenkom, Ljubičića prebacio u vezu, Baturina je zaigrao više lijevo. Probudio se malo Dinamo, postali su Modri opasniji, imali dvije velike šanse. Petković je prvo odlično proigrao Ljubičića, išao je sam na Vindahla, nije uspio zabiti, potom je Baturinin udarac završio pokraj gola.

Umjesto smanjenja vodstva, domaći su zabili treći gol! Opet je izigrana Dinamova obrana, Perić je loše odbio loptu, natrčao je Panak i uveo Spartu pred vrata raja. Ipak, još jedno Petkovićevo dodavanje, Baturinini majstorski driblinzi i sjajna realizacija vratili su Dinamo u igru, nadali smo se i drugom pogotku, jer Pražani su potonuli. No, umjesto produžetaka, umjesto nove nade za Dinamo, još jedna katastrofalna reakcija! Nakon auta, u dva poteza izigrana je Dinamova obrana, Boško Šutalo nije mogao zaustaviti Olatunjija i on je poentirao. I gurnuo Dinamo u Konferencijsku ligu. Tražili su Modri u jednom trenu i kazneni udarac na Petkoviću, bilo je tu nekog kontakta, pucao je opasno Perić, mogao uvesti utakmicu u 'extra time', ali kad se sve zbroji, Dinamo je ispao jer je bio grozan. Ovo je, definitivno, jedna od većih blamaža u novijoj klupskoj povijesti.

Konferencijska liga nije uspjeh, to je veliki neuspjeh za Modre! I za ovo netko mora odgovarati. Nije sve do trenera Jakirovića, iako će i on, vjerojatno, analizirati gdje je pogriješio, u ovoj je utakmici došlo na naplatu sve ono loše i krivo što se u Maksimiru radilo zadnjih šest, možda i više mjeseci. Promašena pojačanja i štednja, promašena sportska i klupska politika, puštanje Ivanušeca u Feyenoord između dviju utakmica, amaterizam na svim razinama, dvorske borbe. Kockali su se u Maksimiru, mislili da će unatoč svemu dohvatiti Europsku ligu, primarni europski cilj ove sezone. Ali doživjeli su teški nokaut, sramotu u Pragu! Od koje će se teško oporaviti... Tko bi trebao odgovarati? Svi u hijerarhiji, kad se dogovore što je, uopće, čija odgovornost. Srozali su u osam mjeseci Dinamo od Lige prvaka do Konferencijske lige!

Sparta - Dinamo 4-1

Prag. Stadion: Epet Arena. Gledatelja: 17.953 Sudac: Tobias Stieler (Njemačka). Pomoćnici: Christian Gittelmann i Mark Borsch (Njemačka). VAR: Marco Fritz (Njemačka). AVAR: Pascal Müller (Njemačka).

SPARTA: Vindahl - Sörensen, Panak, Krejči - Wiesner (od 84. Pešek), Laci (od 68.Sadilek), Kairinen, Ryneš (od 63. Zeleny) - Kuchta (od 84. Karabec), Olatunji, Haraslin (od 63. Birmančević). Trener: Brian Priske.

DINAMO: Nevistić - Moharrami (od 46. Šutalo), Ristovski, Perić, Ljubičić - Mišić - Špikić (od 72. Emreli), Bulat (od 89. Drmić), Baturina, Marin (od 46. Mihajličenko) - Petković. Trener: Sergej Jakirović.

Strijelci: 1-0 - Haraslin (2.) 2-0 - Sörensen (24., Kairinen), 3-0 - Panak (67.), 3-1 - Baturina (71., Petković), 4-1 - Olatunji (87.)

Žuti kartoni: Olatunji, Wiesner (Sparta); Moharrami (Dinamo)

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoSparta PragEuropska liga

Ostale Vijesti