MATTHEW CHILDS/Action Images
MATTHEW CHILDS/Action Images

Dinamo ima otvoreni put prema Ligi prvaka, Rijeka težak prema Konferencijskoj ligi, a Hajduk i Osijek pakleni

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 31.05.21. | 13:43

Prvi na scenu stupa Dinamo.

Nakon što su jučer zaključena prvenstva država koje se natječu pod okriljem UEFA-e, kompletiran je popis svih klubova koji će iduću sezonu igrati europska natjecanja. Hrvatski prvak Dinamo kreće od prvog pretkola Lige prvaka (postoji i preliminarna runa), a Rijeka, Hajduk i Osijek od drugog pretkola Konferencijske lige.

Kako bi dosegli svoja natjecanja, Dinamo će trebati proći četiri pretkola, a ostali klubovi tri, međutim, Dinamo je za razliku od "konferencaša" nositelj u svim pretkolima...

Dinamo će svojeg suparnika u prvoj rundi i potencijalnog u drugoj saznati 15. i 16. lipnja, a Osijek, Rijeka i Hajduk protivnika u drugoj rundi Konferencijske lige 16. lipnja.


DINAMO U LIGI PRVAKA

Dinamo je klub s uvjerljivo najvećim koeficijentom u prvoj kvalifikacijskoj rundi. Hrvatski prvak ima koeficijent 44.500, a prvi sljedeći klub, Ludogorets Razgrad 28.000. Ne samo to, nego će Dinamo u slučaju prolaska u treću rundu i tamo imati najveći koeficijent, točnije za 1.500 veći od drugog Olympiakosa (43.000).

Ako pogledamo treći kvalifikacijski krug, Dinamo je i tu najbolji, s 1.000 većim koeficijentom od Slavije Prag, a tek je u Play-offu (ukupno peta runda) Dinamo drugi, budući da Red Bull Salzburg ima koeficijent 59.000

Samim time, Plavi će, ako pobijede svoje suparnike, biti nositelji u sva četiri pretkola u kojima će igrati.

Teško je pričati o potencijalnim protivnicima u drugoj i trećoj rundi, kao i playoffu. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da će Dinamo u prvom krugu (6.-14. srpnja) moći igrati protiv: Rige (Latvija), HJK-a (Finska), Linfielda (Sjeverna Irska), Fole Esch (Luxemburg), Šathtjar Soligorska (Bjelorusija); Neftci Bakua (Azerbaijdžan), Maccabi Haife (Izrael), Connah's Quay Nomadsa (Wales), Sharmock Roversa (Irska), Valura (Island), Bodo/Glimta (Norveška), Mure (Slovenija), Teute (Albanija), Borac Banja Luke (Bosna i Hercegovina), Flamurn Spartansa (Malta) te pobjednika turnira - HB Torshavn (Farski Otoci), Prishtina (Kosovo), Inter (Andora), Folgore (San Marino).

Pogledom na ove klubove jasno je da je Dinamo favorit u svakoj opciji, no najveća opasnost stiže iz Norveške i Izreala. I Bodo/Glimt i Maccabi Haifa su klubovi koji bi Plavima mogli pomrsiti račune.

U drugoj rundi (20.-28. srpnja), Dinamo bi se mogao sučeliti i s klubovima poput: Shkendija (Makedonija), Slovan Bratislava (Slovačka), Alashkert (Aremenija), Dinamo Tibilsi (Gruzija), Žalgiris (Litva), Flora (Estonija), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Kairat (Kazakhstan), Lincoln Red Imps (Gibraltar) i Omonia (Cipar).

I protiv ovih klubova Dinamo će biti favorit, no, kao i u prvoj rundi, ovdje stoje potencijalne mine.

Kao što smo napisali, za treću i završnu (playoff) rundu prerano je govoriti, no u trećoj rundi (3.-10. kolovoza) bi se Dinamu mogli suprotstaviti i klubovi poput Malmoa (Švedska), Cluja (Rumunjska), Legije (Poljska), Sherrifa (Moldavija) i Ferencvaroša (Mađarska).

U playoffu (17.-25. kolovoz) suparnici bi mogli biti Young Boysi (Švicarska), Rangersi (Škotska), Brondby (Danska) i - Crvena Zvezda (Srbija).


OSIJEK, RIJEKA I HAJDUK U KONFERENCIJSKOJ LIGI

Hrvatski klubovi propuštaju prvu rundu kvalifikacija (8. i 15. srpnja) za novoosnovanu Konferencijsku ligu, no zato se priključuju u drugoj (22. i 29. srpnja).

U toj drugoj rundi sva tri hrvatska kluba su nositelji što znači da bi se mogli sučeliti s čitavim nizom europskih klubova: Servette (Švicarska), Aris (Grčka), Dynamo Brest (Bjelorusija), Dunajska Streda i Žilina (Slovačka), FH i Stjarnan (Island), KuPS (Finska), Sutjeska (Crna Gora), Ashdod (Izrael), Santa Coloma (Andora), Partizani, Laci (Albaniaja), Valerenga (Norveška), Hammarby, Hacken i Elfsborg (Švedska), Lokomotiv Plovdiv i Arda (Bugarska), Europa (Gibraltar), Liepaja (Latvija), Hibernians (Malta), Levadia (Estonia), Sepsi (Rumunjska), Drita (Kosovo), Kesla i Sumgayit (Azerbaijdžan), La Florita (San Marino), Tobol i Šahtar Karagandy (Kazakhstan), Ujpest i Puškaš Akademia (Mađarska),Torpedo (Bjelorusija), Rakow, Pogon i Slask (Poljska), Shkupi (Makedonija), Široki Brijeg (BiH), Petroclub (Moldavija), NSI Runavik (Farski Otoci), Te Penne (San Marino), Bala Town (Wales) i Panjevežis (Latvija).

U trećem pretkolu (5. i 12. kolovoz) Rijeka bi bila nositelj, a Hajduk i Osijek ne.

Riječani bi se tako mogli susresti s - CSKA Sofija (Bugarska), Dudelange (Luxemburg), Rubin Kazan (Rusija), Aberdeen i Hibernian (Škotska), The New Saints (Wales), Spartak Trnava (Slovačka), Olimpija, Domžale (Slovenija), Vorskla Poltava i Kolos (Ukrajina), Sarajevo (Bih) Trabzonspor i Sivaspor (Turska), Craiova (Rumunjska), AGF (Danska), AEL Limassol (Cipar), vaduz (Lihtenštajn), Luzern (Švicarska), Vojvodina i Čukarički (Srbija), Slovačko (Češka, KI (Farski Otoci).

Hajduk i Osijek pak očekuje puno teži posao - Basel (Švicarska), Copenhagen (Danska), Viktoria Plzen (Češka), Anderlecht i Gent (Belgija), Astana (Kazakhstan), LASK i Austria Beč (Austria), Feyenoord (Nizozemksa), Qarabag (Azerbaijdžan), FCSB (Rumunjska), Maccabi Tel Aviv i Hapoel Be'er Sheva (Izrael), PAOK i AEK (Grčka), Partizan (Srbija), BATE Borisov (Bjelorusija), Molde i Rosenborg (Norveška), Apollon Limassol (Cipar), Ferreira i Santa Clara (Portugal), Maribor (Slovenia), Fehervar (Mađarska), Dundalk (Irska) i Suduva (Litva).

U playoffu (19 i 26. kolovoz) sva tri kluba bit će nenositelji, a ranije spomenutim momčadima još se priključuju Roma (Italija) i Tottenham (Engleska).

Sve u svemu, Dinamo ima otvoreni put prema Ligi prvaka, a Rijeka težak, a Hajduk i Osijek pakleni prema Konferencijskoj ligi.


Tagovi

Dinamo ZagrebHajdukOsijekHNK RijekaLiga prvaka

Ostale Vijesti