Sanjin Strukic/PIXSELL KEYWORDS
Sanjin Strukic/PIXSELL KEYWORDS

Dinamo gađao vratnice i grede, Udinese iz jednog udarca osvojio 'Ramljak'

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 07.08.22. | 15:50

Talijani su osvojili tradicionalni Dinamov turnir, iako je maksimirska momčad pokazala najviše. U pobjedničkoj momčadi igrao i dečko koji je tek napunio 15 godina. U gledalištu se okupili mnogi proslavljeni igrači i reprezentativci

Slobodan udarac s 18 metara, lopta se odbila od nekoga u živom zidu i završila u mreži. Bilo je to pred kraj prvog dijela, 0:1 za Udinese. I, tko bi rekao da će to biti sve, da će tim rezultatom završiti finale i da će Talijani proslaviti naslov na 19. juniorskom turniru 'Mladen Ramljak'.

Jer, Dinamo je bio dominantan, redao zicere i velike šanse pred golom gostiju. Greda Rukavine u prvom, stativa Čaića u drugom dijelu, promašaj Geca, Lukanića, Čuljka, Ilečića, Brkljača preko gola... Doslovno, protivnik nije do sam završnice stvorio nijednu opasnost pred vratima Klarina, ali, izdržali su Talijani i uzeli pehar. Istaknimo jedan detalj, David Pejičić, 'rudlavi' Slovenac s brojem 19 u Udineseu izborio je taj prekršaj prije slobodnog udarca, a dečko je prije manje od dva mjeseca napunio 15 godina! O njemu bi se još moglo slušati...

Dinamo će tako, iako je po svima pokazao najviše na turniru, pričekati još najmanje godinu dana da vrati 'Ramljak' u svoje vitrine. Čeka se naslov još od 2015. No, netko je dometnuo, bolje da pravde i sreće nije bilo u ovoj utakmice, nego da tako bude u utorak protiv Ludogoreca u uzvratu Lige prvaka. Za ove dečke ima još vremena, bit će i velilikh pobjeda.

"Zadovoljan sam, jesmo prezentirali Dinamovu igru na čitavom turniru, od prve utakmice. Protiv Rapida je bilo 1:1, ali s puno prilika, protiv Ludogoreca 7:0, otvorilo nasm se, onda Real drugačija utakmica, ali savršena izvedba. Pogotovo defenzivno. I danas, strašno puno akcija, protiv dobrog bloka, nažalost, nismo zabili. Ali, zadovoljni smo, planovi s ovom generacijom su da igramo brdo utakmica, a da dva-tri igrača dođu do prve momčadi. Kao što je Baturina lani krenuo s juniorima, a sad je u prvom momčadi. Mislim da potencijala ima, samo da ostanu s nogama na zemlji i trebaju raditi", kaže Ivan Senzen, trener ove talentirane generacije.

Gledali su sa strane utakmice trener prve momčadi Ante Čačić, bio je tu, naravno, direktor škole Tomislav Butina, zatim izbornik U-19 reprezentacije Joe Šimunić, potom Mihael Mikić, Marko Mlinarić, Damir Krznar, Niko Kranjčar. S druge strane utakmicu je pratio i Boris Živković, čiji je sin Moreno proglašen i najboljim braničem 'Ramljaka'. No, nisu dečki na terenu izgledali kao da imaju tremu pred takvim auditorijem.

"Ma ne, nije bilo treme, oni su ispoštovali na terenu sve zahtjeve, imali puno prilika, nisu zabili", zaključio je Senzen.

Zadovoljstvo nije krio ni Tomislav Butina. Preuzeo je školu, ima svoju viziju, naravno, vrijeme će pokazati hoće li je ispuniti. No, ono što je bit te njegove vizije jest da rezultat nije mjerilo svega, da je cilj razvoj igrača.

"Ako se pritom potrefi i rezultat, naravno da ćemo biti sretni, ali osnovni je cilj razvoj igrača. Ono što nas sve raduje jest da nam u dvije glavne utakmice, protiv Reala i Udinesea suparnik nije stvorio niti jednu pravu priliku. Nekad je realizacija stvar sreće ili kvalitete. Ali, ono što su dečki pokazali je dovoljno da budemo zadovoljni za ovo doba godine. Što se tiče organizacije, najbolje da pitate ostale sudionike", rekao nam je Tomislav Butina i najavio idući, 20. turnir. Koji bi trebao biti najjači dosad.

"Uvijek želimo nadmašiti sami sebe. Vjeurujem da će iduće godine po imenima turnir biti najjači, hoće li biti i po kvaliteti, vidjet ćemo. Nikad se ne zna u kojoj su fazi pojedine momčadi, koga šalju na turnir."

Butina nam je i ispričao i da će Dinamo, na neki način, mijenjati svoj stil igre u školi, odgajati igrače na drukčiji način. Želja je direktora škole da se Dinamo pozabavi visokim presingom, jer tako se igra moderan nogomet, na tome će se inzistirati. Kao i na igri 'jedan na jedan'.

Sanjin Strukić@PixsellSanjin Strukić@Pixsell

Ono što mi možemo dodati, Dinamo je u zadnjih 10-ak godina svojom dominacijom u razvoju igrača na ovim prostorima, često gomilao igrače na istim pozicijama, uzimao najbolje. Bez obzira ima li na istoj poziciji već neka druga rješenja. Kad su u modi bile 'desetke', Dinamo je razvijao 'desetke'. Došli su na glas zadnji vezni, Dinamo je proizvodio tu poziciju, kasnije stopere, bekove, krila... Uvijek je netko isplivao i Dinamo je od toga imao koristi, međutim, mnogi su primijetili, već dugo Dinamo nije proizveo centarfora. Nema ga ni sad na vidiku, onu pravu 'devetku' za visoku europsku razinu. E pa, ideja je proizvoditi ciljano, po svim pozicijama, a ne uzimati samo da bi se uzelo najbolje.

Naravno, to se ne odnosi na Marka Brkljaču, on je i u ovoj utakmici pokazao da bi mogao postati igrač za prvu momčad, vrlo brzo. Ali, načelno, Dinamo više neće skakati za svakim tko iskoči u nekoj dobi, ako u Maksimiru već imaju bolja ili ista rješenja na toj poziciji. No, o tom, potom, to je već dugoročna priča.

Treće mjesto osvojio je madridski Real Madrid pobjedom protiv Maccabija iz Tel Aviva, peti je Rapid koji je svladao Flamengo, dok je Ludogorec osvojio sedmo mjesto trijumfom nad lanjskim pobjednikom, danskim Odenseom. Najveća atrakcija, svakako, bio je Flamengo, koji se ovdje i nije proslavio. Ali, 'zaprijetili' su Brazilci za iduću godinu.

"Iskreno, stigli smo ovdje s našom C momčadi, ovo nam je bila prilika da vidimo kakva je razina turnira, kako to ovdje funkcionira. Naša prva juniorska momčad u ovim trenucima igra nacionalno prvenstvo, a mi smo se iznenadili kvalitetom turnira i željom kojom svaki od klubova pristupa ovom natjecanju. Ako nas Dinamo želi, doći ćemo i sljedeće godine, ali tada dolazimo s najboljom momčadi, dolazimo osvojiti turnir, pokoriti konkurenciju. Nećemo više biti šesti", priznao nam je Vitor Zanelli, dopredsjednik kluba i glavni čovjek Flamengove Akademije.

Doći će dogodine, takva je barem želja, opet Feyenoord, koji je i osvojio 'Ramljak' i ovdje uvijek bio među najboljima. Želja je dovesti neki engleski klub, Talijane, možda Inter. Pripreme za 20., najjači 'Ramljak' dosad počele su već danas...

Memorijalni turnir Mladena Ramljaka, finale:

Dinamo - Udinese 0:1

Maksimir. Igralište Zlatko Cico Kranjčar. Sudac. Ante Čuljak (Zagreb). Gledatelja: 800.

Stijelci: 0:1 - Nuredini (36.)

DINAMO: Klarin - Gubijan, Katinić, Živković, Cvetko (od 49. Vuko)- Čaić (od 49. Topić), Brkljača (od 65. Tonon), Lukanić - Krdžalić, Ilečić (od 49. Čuljak), Rukavina (od 65. Gec). Trener: Ivan Senzen.

UDINESE: Di Bartolo Zuccarello - Iob, Moratti, Nuredini - Zunec, Russo, Centis, Bassi, Di Lazzaro - Pejičić, Campanile. (još su igrali: Armani, Demiroski, Pafundi, Armani, Accetta). Trener: Jani Sturm.

Utakmice za redoslijed - finale: Dinamo - Udinese 0:1; za 3. mjesto: Real - Maccabi TA 2:1; za 5. mjesto: Rapid - Flamengo 2:0; za 7. mjesto: Ludogorec- Odense 7:0

INDIVIDUALNE NAGRADE

Najbolji vratar: Zuccarello (Udinese)

Najbolji branič: Živković (Dinamo)

Najbolji strijelci: Ilečić (Dinamo) i Jensen (Odense)

Fair-play: Rapid Beč

Najbolji igrač: Centis (Udinese)


Tagovi

Turnir Mladen RamljakGNK DinamoUdinese

Ostale Vijesti