Pixsell
Pixsell

Dinamo bez veće muke do četvrtfinala Kupa, debitirali Brkljača i Gurlica na Parku mladeži

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 14.02.23. | 16:25

RNK Split je ugostio danas Dinamo u osmini finala Kupa

Žudio je Park mladeži za jačim gostom još od 2017. godine kad je završio put RNK Splita među elitom. Vizure s tribina zaustavljenih šverskih dizalica uklapaju se u situaciju u kojoj se našao nekadašnji prvoligaš. Atmosfera nekadašnjih HNL nadmetanja nije se, kako smo već spomenuli, dugo osjetila na Parku mladeži. Stoga je RNK Splitu današnje gostovanje zagrebačkog Dinama došlo kao podsjetnik na neka vremena u kojima su nekoć uživali. Split, jasno, nije ni sjena onog kluba koji je u svojim počecima prvoligaškog nogometa pretendirao vrhu HNL-a i igrao europske utakmice u dva navrata. Danas egzistira u četvrtom rangu hrvatskog nogometa u 3. HNL – jug.

Pružili su Crveni na početku solidan otpor Dinamu, čak su kreirali i opasne situacije pred vratima Dinama, ali kako je vrijeme utakmice odmicalo razlika u kvaliteti je bila sve vidljivija i gosti su slavili s 3:1 na Parku mladeži. Odlučio se trener Dinama Ante Čačić u ovom susretu odmarati neke igrače poput kapetana Arijana Ademija i prvog vratara Dominika Livakovića pa je tako među vratnice stao Danijel Zagorac, a u veznom redu dobio je mladi Marko Brkljača.

Pred početak susreta čelnik Splita Slaven Žužul pokazao je da period koji je Zagorac proveo na Parku mladeži pa je održano i ceremonijalno fotografiranje s njegovim dresom bivšeg kluba na sredini terena. Očekivao se danas na ovoj razini i iskorak u igri mladog veznjaka, debitanta u dresu Modrih u službenoj utakmici, koji je proteklog ljeta prešao iz Hajduka u Dinamo, ali njega je Čačić odlučio već zamijeniti na poluvremenu. Priliku za službeni debi u Dinamu danas je dobio i 19-godišnji Jakov Gurlica koji je ušao u 77. minuti umjesto Menala.

RNK je zaprijetio Dinamu već u drugoj minuti kad je Ožegovićev prodor zaustavio Šutalo praktički na crti, ali brzo je uslijedio protuudar na drugoj strani. U šestoj minuti Petković nije dobro reagirao u kaznenom prostoru, a u 12. Zagrepčani dolaze u vodstvo. Primio je Drmić loptu na izlasku iz kaznenog prostora okrenut leđima golu, oslobodio se čuvara i jakim udarcem pogodio suprotne rašlje za vodstvo Dinama od 1:0.

Sedam minuta kasnije novi gol za Dinamo. Petković je odličnom asistencijom uposlio Drmića na drugoj stativi, a on potpuno sam zabio za 2:0.

Blagi šok gosti su doživjeli u 31. minuti kad su se pokazivale još naznake snage i igre domaćina. Spremio je tad ubačaj iz slobodnog udarca s desne strane Ante Babić s desetak metara za smanjenje vodstva Dinama na 2:1, a bio je to rezultat i s kojim se otišlo na odmor.

Početkom drugog poluvremena Čačić se odlučio na dvije izmjene. Tako je na klupi ostao Brkljača, a s njim i dvostruki strijelac Drmić, dok su u igru su ušli Špikić i Baturina. U nešto manje od deset minuta od drugog dijela pitanje pobjednika je bilo i riješeno. Dinamo je u 54. dobio slobodni udarac iz kojeg je ubacio Bočkaj na Theophilea, a on vratio loptu na drugu stativu odakle Šutalo potpuno sam zabija za 3:1.

Susret su obilježila i dva sudara vratara Splita Vojnovića te Dinamovog krilnog napadača Menala. Sudarili su se prvi put u prvom dijelu, točnije u 26. minuti kad im je pružena liječnička pomoć nakon koje su nastavili igrati. No, nakon sudara u drugom dijelu nisu mogli nastaviti s utakmicom. Novi težak sudar dogodio se u 73. minuti kad je vratar Splita naletio na Menala u pokušaju 'boksanja' lopte i pogodio igrača Dinama u glavu. Menala je u 77. minuti zamijenio Gurlica, a samo minutu kasnije igru je napustio i vratar Splita umjesto kojeg je ušao Kolovrat.

Do kraja smo vidjeli još jednu opasnu priliku gostiju pred vratima Kolovrata kad je Bočkaj izašao sam pred vratara Splita, ali čuvar mreže Crvenih mu je uspio obraniti. Dinamo je ovaj susret rutinski priveo do pobjede i osigurao četvrtfinale gdje ih čeka susret s Lokomotivom. Tako su sad kompletirani svi parovi četvrtfinala koje osim Dinama i Lokomotive igraju Osijek i Hajduk, Šibenik i BSK Bijelo Brdo te Slaven Belupo i Rudeš.

Osmina finala Hrvatskog kupa

Split – Dinamo 1:3

Split (4-2-3-1): Vojnović (od 79. Kolovrat)– Babić, Vukušić, Gale, Vojković – Mamić, Boiken – Ožegović (od 63. Balić), Tarabarić (od 79. Sučić), Petrović (od 55. Radan) – Andrić

Dinamo (4-4-2): Zagorac – Moharrami, Theophile, J. Šutalo, Ljubičić – Bočkaj, Brkljača (od 46. Baturina), Mišić, Menalo (od 79. Gurlica) – Petković, Drmić (od 46. Špikić).

Sudac: Dario Bel (Osijek), pomoćnici Goran Pataki (Đakovo) i Marjan Tomas (Vladislavci). VAR tehnologije u ovoj utakmici nema!

Strijelci: 0:1 Drmić (12.), 0:2 Drmić (21., Petković), 1:2 Babić (32.), 1:3 (54., Theophile Catherine)

Žuti kartoni: - (Split) / Menalo 27, Ljubičić 30. (Dinamo)


Tagovi

RNK SplitGNK DinamoHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti