Dijelio svlačionicu s igračem Futsal Dinama, sada konkurira za susret protiv Manchester Uniteda

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 18.08.19. | 15:23

Zanimljiv put od igrača futsala do nogometa u samo par mjeseci.

Iako nije toliko uobičajeno, ponekad se u engleskom nogometu dogodi da se igrači uspiju probiti s niželigaških travnjaka do najelitnijeg razreda klupskog nogometa zvanog Premiership. Najbolji primjeri za to svakako su nam napadači Harry Kane, Jamie Vardy i Troy Deeney te Liverpoolov bek Andrew Robertson.

Međutim, rijetki uspiju igrati za niželigaški nogometni klub i futsal reprezentaciju, pa nedugo potom doći do Premiershipa i nastupati u europskim natjecanjima. Upravo to pošlo je za 'nogom' Maxu Kilmanu, 22-godišnjem lijevonogom braniču Wolverhamptona.

ODIGRAJ Wolverhampton – Manchester United

Mladić je prošle sezone upisao tek dva službena seniorska nastupa u 'velikom nogometu', paralelno igravši za reprezentaciju Engleske u futsalu. Dok je igrao za niželigaša Maidenhead, istovremeno je nosio dres za futsal reprezentaciju gdje je svlačionicu dijelio s Dougom Reedom, nekadašnjim miljenikom Bad Blue Boysa koji je nosio dres Futsal Dinama u sezoni 2016./17.

Ta dva seniorska nastupa došla su za dva različita kluba – prvi u kolovozu prošle godine za spomenutog niželigaša, a drugi za Wolverhampton u svibnju ove kalendarske godine u pobjedi nad Fulhamom, nakon što ga je ljetos prepoznala struka engleskog prvoligaša.

„Njegov raspored je značio da je on cijelodnevno radno vrijeme proveo trenirajući, bilo za futsal klub ili za Maidenhead. Ako malo razmislite o tome, igrajući na dva kolosijeka, Kilman je učio elemente i 'velikog nogometa' i futsala, i to godinama. Iskoristio je futsal da bude bolji nogometaš“, izjavio je za Sky Sport njegov izbornik u futsal selekciji Engleske, Michael Skubala. Dodao je: „Nije čudno da je Nuno (Espirito Santo, trener Wolvesa, op.a.) vidio nešto u njemu jer brzina međunarodnog futsala je jednako brza kao i današnji nogomet“.

O njegovom razvoju pričao je i trener Marlowa, kluba koji se natjecao tada u sedmoj ligi, u kojega ga je Maidenhead posudio prije tri godine.

„Očigledno je imao bolje tehničke sposobnosti koje je istrenirao putem futsala. Imao je Max problema s pozicioniranjem, ali uvijek je imao pravi stav i bio je brz 'učenik“, rekao je Bartley, a izbornik Skubala je dodao: „Uvijek je brzo donosio odluke, a to mu je poprilično olakšao futsal jer je puno dinamičniji, za razliku od iskustva u niželigaškom nogometu. Naučio je kontrolirati loptu pod pritiskom, kao i izlaziti iz 'bezizlaznih situacija'. Uvijek se možeš osloniti na njega kada je sigurnost posjeda u pitanju.“

Koliko će napredovati u Premiershipu tek ostaje za vidjeti, a već ovog ponedjeljka, konkurirat će za udarni sastav u utakmici protiv Manchester Uniteda na svom stadionu Molineux. Dobro odigranih 90 minuta u pobjedi 4-0 nad Pyunikom u kvalifikacijama za Europsku ligu, zalog su za optimizam kod Kilmana da ga vidimo u srazu s Crvenim vragovima.

(Foto: Reuters)


Tagovi

FutsalDouglas ReedNuno Espirito SantoFutsal DinamoMax Kilman

Ostale Vijesti