REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Derby della Madonnina za finale Lige prvaka i prekid crnog niza na obje strane grada (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.05.23. | 08:10

Čekaju nas dvije utakmice s puno tenzija, a prvi čin kreće večeras u 21 sat.

Prva od četiri etape polufinala Lige prvaka odrađena je jučer u Madridu. U vrlo dobroj utakmici Real Madrid i Manchester City odigrali su 1-1, a bila je to utakmica u koju je bilo upereno znatno više pažnje nogometnog svijeta. S druge strane, nesumnjivo je kako će milanski derbi ponuditi nešto drugačiju kulisu, poglavito navijačku. Tenzije će u oba susreta biti goleme, ne samo što se radi o ljutim gradskim rivalima, već što oba kluba duže od desetljeća čekaju na neki opipljiviji europski rezultat.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U kolikoj su krizi bili posljednjih godina, najbolje ocrtava pogled na njihove europske rezultate. Zanimljivo je da su oba kluba posljednji puta dogurala barem do polufinala Lige prvaka one sezone kada su zadnji puta i osvojili Ušati trofej. Inter je to učinio 2010. godine, a Milan još davnije – 2007. godine. Iz tadašnjih perspektiva, bilo je pomalo i nevjerojatno za očekivati da će proći 13, odnosno 16 godina prije nego se opet nađu među četiri najbolje momčadi Europe, no upravo će trnovit put koji su prošli u posljednjih više od 10 godina biti još jedan začin u predigri milanskog polufinala. Prvi čin igra u 21 sat, a domaćin će biti Milan.

Rossoneri su, ne tako davno, kao ozebli sunce čekali ne samo prolazak u ovu fazu Lige prvaka, već nastup u Europi. Doista je impozantna činjenica da je drugi najtrofejniji klub u povijesti Lige prvaka povezao četiri sezone bez izlaska na europsku scenu. Zbilo se to od sezone 2013/14 pa sve do 2017/18, kada su u skupini Europske lige igrali protiv Rijeke. Bio je to svojevrsni novi europski početak Milana, a koliko je odrastanje bilo bolno, pokazala im je momčad s Rujevice koja ih je na domaćem terenu i pobijedila s 2-0 golovima Puljića i Gavranovića. No, iako su u Europskoj ligi u međuvremenu dva puta prošli skupinu, dalje od šesnaestine finala nisu uspijevali doći, sve do ove sezone. I ponovno su u grupnoj fazi imali hrvatsku prepreku, ovaj puta Dinamo, koji nije imao nikakve izglede u oba susreta.

U nokaut fazi, igrači Stefana Piolija pokazali su nogometnoj Europi što je pravi talijanski catenaccio. Igra gdje pobjeđuje onaj koji manje primi, ne onaj koji više zabije. A u četiri utakmice protiv Tottenhama i Napolija, Rossoneri su primili samo jedan gol i to u sodačkoj nadoknadi uzvrata protiv novog prvaka Italije. Pritom su zabili samo tri puta, no upravo će na granitnoj obrani temeljiti dio svojih nadanja u ovom polufinalu. Forma im je dobra i spojili su devet utakmica u svim natjecanjima bez poraza, ali čak su pet puta i remizirali.

Potreban je odličan timski rad. U velikim utakmicama Lige prvaka bili smo momčad od početka do kraja, borili smo se, patili svi zajedno. Da biste dobili izniman rezultat, potrebna vam je iznimna izvedba”, rekao je uoči dvoboja trener Pioli, ujedno dobro objašnjavajući nedavne rezultate.

Njegov uvjerljivo najveći problem bit će stanje glavne zvijezde momčadi. Rafael Leão zadobio je ozljedu aduktora u prošlom kolu Serie A, a do same utakmice neće se znati hoće li startati.

Mogao bi početi, ali možda neće biti ni na klupi. Jasno je da ne možemo riskirati s njim. Sutra ćemo vidjeti, ali mora biti na 100 posto. Još je sve otvoreno”, vrlo je diplomatski rekao Pioli.

Slična priča kao i kod Rossonera, dolazi nam i iz plavo-crnog dijela Milana. Nerazzurri čekaju polufinale od 2010. godine i naslova pod Joseom Mourinhom, a iako kraće čekaju na rezultatski iskorak, u međuvremenu su spojili nestvarnih sedam sezona bez Europe. Crni niz prekinuli su s tri uzastopna ispadanja u grupnoj fazi Lige prvaka, da bi prošle sezone konačno prošlu grupu, ali zapeli u osmini finala protiv Liverpoola. Ove sezone, konačno se i njima posložilo i prolazak skupine smrti s Bayernom i Barcelonom bio je svojevrsna najava uspješnog proljeća. Treba biti realan i reći da su, pritom, imali priličnu sreću u ždrijebu koji im je podario Porto i Benficu, Čast portugalskim velikanima, no sumnjamo da postoji momčad koja bi odbila ovakav ždrijeb na prve dvije stepenice poslije grupnog dijela. Izabranici Simonea Inzaghija objeručke su prihvatili ponuđeno i sada su na korak do ponovnog prolaska u finale. Nakon prolaska Benfice, nanizali su i četiri prvenstvene pobjede, izbacili Juve iz polufinala Coppa Italije i može se reći da im gradski okršaj za finale Lige prvaka dolazi u najidealnijem trenutku.

Posljednjih nekoliko utakmica, uključujući četvrt i polufinale, natjerale su nas da se za sve utakmice pripremimo na najbolji mogući način. Sutra znamo da je polufinale Lige prvaka, to je derbi. Svi znamo koliko je to važno za sve nas i želimo se nositi s tim na najbolji način”, pokušao je Inzaghi odbaciti ulogu favorita.

Gradski derbi bit će treći susret ovih rivala u nokaut fazi Lige prvaka. Prvi puta sreli su se u sezoni 2002/03, također u polufinalu, kada je Milan prošao dalje zbog gola u gostima. Dvije sezone kasnije, četvrtfinalni dvoboji uvjerljivo su otišli na stranu Rossonera, ponovno, slavili su s ukupnih 5-0.

Tradicija je, dakle, na strani Milana. Trenutna forma naginje ka Interu. Tko će nakon prve utakmice biti bliže finalu, saznat ćemo oko 23 sata, a u tu borbu očekuje se da treneri uđu sa sljedećim sastavima:

Milan (4-2-3-1)


Inter (3-5-2)






Tagovi

Liga prvakaMilanInterDerby della Madonnina

Ostale Vijesti