REUTERS/Ahmed Yosri
REUTERS/Ahmed Yosri

Derby della Madonnina: Kriminalna forma Rossonera i 'napaljeni' Inzaghi, hoće li Pioli dobiti otkaz u slučaju poraza? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 05.02.23. | 11:00

Inter je prije svega dva tjedna deklasirao gradskog rivala s 3:0 i osvojio Superkup, a ta utakmica je očito u potpunosti srozala samopouzdanje Piolijeve momčadi budući da su nakon toga doživjeli još dva ogromna poraza od Lazija (0:4) i Sassuola (2:5).

Nedjelja, 20.45 sati, Serie A, Inter protiv Milana. Sjajan nogometni vikend nije mogao imati bolju završnicu! Debry della Madonnina nije obična utakmica, ovog 5. veljače, baš kao i svakog drugog dana kad se Crno-plavi i Crveno-crni sastanu, u cijeloj Lombardiji se napetost u zraku može rezati nožem. Naravno, uzbuđenje bi bilo još veće da je kojim slučajem riječ o sudaru vodeće dvije momčadi Serie A (kao što je to primjerice bilo prošle sezone), ali i ovako je ova utakmica od ogromnog značaja i za jedne i za druge.

U današnji ogled i jedni i drugi ne ulaze u potpunosti spremni. Kod domaćina, Intera, nema Handanovića, Brozović trenira, ali nisu velike šanse da će hrvatski reprezentativac ipak zaigrati u derbiju. Barem ne od prve minute. Milanu pak nedostaju redom Tomori, Maignan, Ibrahimović, Florenzi, Dest i ove sezone veoma dobri Bennacer. Ozljede, doduše, nisu jedini problem Milana, jer osim toga što im nedostaju neke važne karike, još veći problem po njih je kriminalna forma u kojoj se nalaze i užasni rezultati koji ostvaruju posljednje vrijeme.

Posljednju pobjedu Rossoneri su ostvarili 4. siječnja kad su na krilima Tonalija (pogodak i asistencija) svladali Salernitanu u gostima rezultatom 2:1. Nakon toga su remizirali s Romom (2:2), potom ispali iz Kupa od Torina u produžecima (0:1), zatim odigrali skromnih 2:2 s Lecceom, da bi 'kao šlag na kraju' uslijedile tri utakmice u kojima je Milan djelovao kao amaterska momčad. Serije velikih poraza započela je u Superkupu kojeg su izgubili od gradskog rivala i današnjeg protivnika s velikih 3:0, zatim je njihovu mrežu napunio Lazio koji je na Olimpicu slavio rezultatom 4:0, da bi onda prošlog vikenda simultanku na San Siru imao Domenico Berardi koji je upisao pogodak i tri asistencije u rapsodiji Sassuola i jednoj od najvećih pobjeda u povijesti kluba protiv Milana. Nakon 90 minuta je na semaforu stajalo 2:5, ali rezultat je puno bolji od dojma. Za Milan, naravno!

Talijani pišu kako je uoči današnje utakmice Pioli testirao dvije različite formacije kako bi probao 'na krivoj nozi' uhvatiti Inzaghija koji je 'jako napaljen' uoči današnjeg ogleda. Pioli je dosad najčešće igrao u sustavu 4-2-3-1, ali se sada odlučio na treninzima isprobavati 4-3-3 i 3-5-2. Posebno je zanimljiva ideja s trojicom u zadnjoj liniji, na taj bi način Milan pokušao parirati gradskom rivalu 'pozicijskim nogometom' i preko 'jedan na jedan' situacija pokušati ostvariti pozitivan rezultat. Bekove za taj tip nogometa ima, tu su sjajni Theo Hernandez na lijevoj strani te pouzdani Calabrija na desnoj strani, dok bi stoperski trojac bili Kalulu, Kjaer i Gabbia. Iako je pred koji dan izrazio svoje nezadovoljstvo što je u konačnici rezultiralo velikom svađom sa Paolom Maldinijem, na mjestu lijevog krila bi trebao zaigrati Leao, u sredini će očekivano biti Giroud, dok je sada najteže predvidjeti tko bi bio desno krilo – Saelemaekers, Diaz ili Messias?

U onoj drugoj opciji, 4-3-3, je najizglednije da bi iz momčadi ispao Diaz, dok bi na mjesto defenzivnog veznog kao svojevrsni čuvar leđa Tonaliju i Kruniću preselio Pobega, a možda čak i Vranckx. Doduše, 20-godišnji Belgijac se dosad nije baš naigrao u dresu Milana pa je tako teško za očekivati da će ga Pioli u utakmici od ovako velikog značaja 'baciti u vatru', ali budući da se nalazi u situaciji u kakvoj se nalazi, neke neočekivane promjene možda ga jedine sada mogu spasiti.

U slučaju poraza, ne bi trebalo nimalo čuditi ukoliko se uprava kluba odluči zahvaliti Pioliju na svemu dosad učinjenom na kupi Milana. Dosad je odradio 10 Derbyja della Madonnina na klupi Milana, upisao je tri pobjede, pet poraza i dva remija. Onaj posljednji mu je ujedno bio i najteži…

Što se tiče nominalnog domaćina, suspenzije su odradili Barella i De Vrij, s tim da je u slučaju Nizozemca ipak vjerojatnije da će utakmicu započeti na klupi. Brozović, iako trenira, trenutno ne djeluje kao netko tko će započeti utakmicu, baš kao što Inzaghi u ovom trenutku ipak veću prednost daje Džeki nego Lukakuu u vrhu napada.

Gazzetta piše kako si Inzaghi ne može dopustiti sedmi poraz ove sezone ako želi ostati u kakvoj-takvoj borbi za osvajanjem naslova prvaka. Puno, previše puta je Inter ove sezone pokleknuo, a iako imaju drugi najbolji napad lige (u prosjeku zabijaju točno dva pogotka po utakmici), obrana Nerazzurra i dalje djeluje sve samo ne posloženo. Dosad su u Serie A primili 26 pogodaka, što je sve samo ne dobro za nekoga tko ima tendenciju napasti Scudetto. Usporedbe radi, Leece i Empoli su primili 24 pogotka, a Torino i Udinese 22.

Milan Škriniar će nastupiti u derbiju, ali oko njegove lijeve ruke neće biti kapetanske trake. Ista će pripasti Lautaru, ponajviše zbog špekulacija da je Slovak pred kraj zimskog prijelaznog roka radio pritisak na upravu da ga puste u PSG. To se ipak nije dogodilo, sada, baš kao što bi se pravo malo čudo moralo dogoditi da u narednih pola godine 27-godišnji Slovak produlji suradnju s klubom čiji je član od ljeta 2017. godine. Budući da je Škrinira neupitno fenomenalan igrač, Inzaghi ga se neće odreći, neće se dogoditi da 'dok ne potpiše' bude na tribini, već će i dalje normalno sve funkcionirati, samo neće biti kapetan.

Glavni sudac utakmice bit će 41-godišnji Davide Massa, čovjek koji je ostao u lijepom sjećanju svim navijačima Dinama budući da je baš on dijelio pravdu u povijesnoj pobjedi protiv Tottenhama. Ove sezone je odradio 18 utakmica, na njima je dodijelio 91 žuti (5.05 u prosjeku) i svega dva crvena kartona, a u pet navrata je rukom pokazao prema bijeloj točki. Interu je dosad sudio 25 utakmica (15 pobjeda, četiri remija, pet poraza), Milanu njih 17 (šest pobjeda, sedam remija i četiri poraza), a ovo će mu biti prvi put u karijeri da sudi Milanski derbi.

Očekivani sastavi:

Inter (3-5-2)

 

Milan (4-3-3)



Tagovi

MilanInterSerie ADerby della Madonnina

Ostale Vijesti