VELIKI UVOD U PROLJETNI DIO SEZONE: Derbijem u Makarskoj kreće nastavak 1.HMNL

Vrijeme Čitanja: 11min | pet. 03.02.17. | 10:39

Germanijak.hr prikupio je izjave gotovo svih trenera hrvatskih futsal prvoligaša....

Današnjim utakmicama hrvatski futsal prvoligaši kreću u borbu za play-off, odnosno ostanak. Vrlo je izgledno da će Nacional, Split Tommy, Futsal Dinamo i Novo Vrijeme osigurati prve četiri pozicije na kraju redovnog dijela, samo je pitanje na kojim pozicijama. Najzanimljivije će biti u borbi za preostala dva mjesta koja vode u play-off, a za koje konkuriraju čak šest momčadi, dok je posljednja momčad prvenstva Solin na rubu gašenja.

Nacional

Aktualni prvak države ujedno je i najveći favorit za naslov. Novinari su proljetni dio prvenstva završili s četiri boda prednosti ispred Split Tommyja i Futsal Dinama, zabili su 36 golova više od prvih pratitelja Futsal Dinama i Novog Vremena (79-43), a sedam manje od druge najbolje obrane, Split Tommyja.

Uz to, odigrali su vrlo dobri UEFA Futsal Cup, plasirali su se u Elitnu rundu, u kojoj su u „šahu“ držali aktualnog prvaka Europe Jugru Jugorsk. Međutim, Rusi su u posljednjih deset minuta dvoboja bili sretniji  i bolji te su se plasirali na Final Four.

Uprava Nacionala nije mirovala ni za vrijeme zimske stanke. Umjesto Franka Bilića, doveli su mladog talijanskog golmana Carlosa Espindolu iz češkog Chrudima. U klub su došla još dva internacionalca, bek Brazilac Felipe Dos Santos i reprezentativac Srbije Slobodan Rajčević.

U klub se vratio i Dario Šestić, a došao je i Tino Čirjak iz Uspinjače, dok su klub osim spomenutog Bilića napustili Josip Jurić (Dobovec), Renato Koturović (Split Tommy), a iz Nacionala je otišao i naturalizirani Azerbejdžanac Rafael Da Costa.

„Počeli smo s pripremama 9. siječnja, došlo je dosta novih igrača te smo osim fizičkog dijela, morali uigravati nove taktičke zamisli. S druge strane, malo su nas poremetili kup i reprezentacija, ali kako je bilo svima, tako je bilo nama. Odradili smo sve u svemu kvalitetne pripreme, spremni smo za početak prvenstva u kojem ćemo se kroz sezonu sigurno dizati i još poboljšati svoje mogućnosti za najbitnije utakmice“, rekao nam je trener Nacionala Kujtim Morina.

Split Tommy

Split Tommy je prvi dio sezone završio na drugom mjestu s istim brojem bodova, ali boljom gol razlikom od Futsal Dinama. Splitovci su u jesen ušli slabiji nego prošle godine, no odigrali su vrlo dobru polusezonu, pobijedili su Futsal Dinamo i Square u gostima, a s Nacionalom su u Zagrebu odigrali 2:2.

Jedini pravi kiks doživjeli su u 10. kolu kada su neočekivano na Gripama razbijeni od Broda s 2:5.

No, ove zime Split se strašno pojačao i bacio Nacionalu rukavicu u lice. Iz Uspinjače su doveli sjajnog Roberta Grbića, iz Nacionala Renata Koturovića, a pojačanje bi trebao predstavljati i brazilski pivot Rafina koji je u posljednje dvije godine u Brazilu zabio 55 golova.

U klub se vratio i Alen Marić iz Solina dok su Gripe napustili Stjepan Perišić i Nikola Pavić, koji su prešli u drugoligaša Crnicu, Ante Crnjac vratio se u Kijevo, a Mario Taći pojačao je Hajduk.

„Želimo nastaviti igrati na isti način, fokusirati se na odličnu obranu. Nove igrače uspjeli smo ukomponirati i nadam se kako će pomoći momčadi da ostvari svoje ciljeve. Pripreme pred početak nastavka prvenstva bile su visokog intenziteta. Žao mi je jedino zbog tjedan dana reprezentativnog ciklusa jer nisam mogao računati na pet igrača. Međutim, s nestrpljenjem očekujemo nastavak sezone u kojem ćemo pokušati osvojiti prvenstvo i kup“, rekao nam je trener Splita Španjolac Victor Acosta.

Futsal Dinamo

Futsal Dinamo s velikim ambicijama ulazi u proljetni dio prvenstva, premda je klub sigurno potreslo izbacivanje iz kupa zbog administrativne pogreške. Naime, iako je Dinamo s ukupnim rezultatom 14:4 razbio Kijevo u osmini finala, Plavi nisu na vrijeme prijavili igrače u ZNS.

Povjerenik natjecanja izbacio je Dinamo iz Kupa, no Modri su uložili žalbu, priznali i ispravili pogrešku te se nadaju pomilovanju krovne nogometne organizacije budući da propust nije bio preveliki te su na pošten i sportski način izbacili Kijevo iz kupa.

Dinamo na zimu nije trgovao. Najveća pojačanja Modrima svakako će predstavljati reprezentativci Vedran Matošević i Matej Horvat, koji su za razliku od početka sezone prošli cjelokupne pripreme, a od ozlijede se oporavio i pivot Mihovil Prgomet.

No, problem Modrima u lovu na što bolju poziciju u play-offu mogao bi predstavljati prilično teški raspored. Dinamo, naime, na proljeće gostuje kod Novog Vremena, Solina, Squarea, Osijeka, Splita i Nacionala.

„Pripreme su odrađene na najbolji mogući način. Kup utakmice su definitivno trebale biti igrane neposredno prije početka drugog dijela, a i dužina reprezentativnog okupljanja nije nam ostavila izbora u kvantiteti rada. Imamo, međutim, dugu pauzu u travnju pa ćemo tu nadoknaditi izgubljeno. U nastavak krećemo puni samopouzdanja. U drugom dijelu smo uvijek igrali „nadahnutije“, rekao bih. Vjerujem u napredak ekipe u svim segmentima“, rekao je za Germanijak.hr trener Dinama Mićo Martić.

Novo Vrijeme

Novo Vrijeme jedno je od kandidata za naslov prvaka države. Radi se o jako dobroj ekipi koja se na zimu dodatno pojačala Brazilcem Eduardom, a iz Makarske nije otišao niti jedan igrač.

Da imaju snage nositi se  s najjačima potvrdili su na jesen, kada su svladali Split, s Dinamom su u Zagrebu odigrali 1:1 te izgubili minimalno od Nacionala (1:2). No, u posljednja dva kola remizirali su dva puta (Square i Vrgorac) i umjesto na drugom, proljeće dočekuju na četvrtom mjestu tablice.

Makarska će loviti što bolju poziciju u play-offu. Prvi teško mogu biti, ali bi mogli završiti ispred Splita i Dinama i plasirati se direktno u polufinale. Puno toga o snazi Makarana pokazat će utakmica prvog proljetnog kola kada na domaćem terenu dočekuju motivirani Futsal Dinamo.

„Završili smo na četvrtom mjestu što je bilo očekivano jer smatramo da pripadamo gornjem domu hrvatskog futsala. Pojačali smo se s Brazilcem Duduom, koji će nam donijeti širinu, ono što nam je najviše falilo u prvom dijelu sezone. Očekivanja su probati biti  još bolji nego u prvom dijelu, igrati kolo po kolo i ako uđemo u play off sigurno ćemo biti spremni pomrsiti račune Nacionalu, Splitu i Dinamu ako nam se za to ukaže prilika. Izborili smo i Final Eight kupa, tu sigurno imamo ambicije. Svjesni smo da su Nacional i Split ispred nas, ali ćemo iskoristiti svoju priliku ako ju dobijemo“, rekao je trener Makarana Teo Strunje.

Square

Dubrovački Square polusezonu je završio peti, iako su s Nacionalom i Splitom remizirali (oba puta 2:2), a od Futsal Dinama izgubili u Zagrebu u ludoj utakmici u kojoj su gol za 6:6 zabili deset sekundi prije kraja, no Davor Kanjuh je Dinamu donio pobjedu u posljednjoj sekundi iz voleja.

Klub su napustili Tomislav Bevanda i Ivan Ivanković koji su otišli u klubove iz Hercegovine, a u klub su došli mladi Marko Kuraja, Marijan Tunjić, kao i iskusni Ante Daničić.

Unatoč promjenama u kadru, Square ima i dalje kvalitetu da na kraju redovnog dijela sezone završi među šest ekipa koje će na proljeće igrati play-off.

„S obzirom na to da su nam otišla dva jako bitna igrača, a pristigla dva mlada sada smo još više najmlađa momčad u prvoj ligi. Moram reći da nam fali potrebnog iskustva i vidjet ćemo kako će se to odraziti na ostatak ekipe. Igrači su jako motivirani, dobro se radi i imam osjećaj da ćemo biti puno agresivniji i igrati brže. A koliko će nam kvaliteta to dozvoliti, vidjet ćemo. U svakom slučaju, jedan cilj smo već ispunili, a to je ulazak u Final Eight Hrvatskog kupa i naravno da ćemo probati dohvatiti play-off. Imamo dobru prednost i to je jako bitno za mlade igrače da nemaju preveliki stres“, rekao nam je trener Dubrovčana Marinko Mavrović.

Brod 035

Povratnici u prvu ligu Brođani igraju odličnu sezonu i nakon 11 kola nalaze se na mjestu koje vodi u doigravanje. No, do kraja ih čeka žestoka borba za play-off dok su ostanak čini se osigurali budući da imaju 12 bodova više od pretposljednjeg Potpićana.

No, Brod je početkom ove godine neočekivano izgubio u finalu Regionalnog kupa Istok od drugoligaša Našica s uvjerljivih 0:3, što je sigurno potreslo momčad Ivice Ćorluke:

„Pripreme smo odradili jako dobro. U prvom proljetnom kolu imamo gostovanje kod vrlo jakog Nacionala. Još nas uvijek boli prošlogodišnji poraz od 0:9. Nažalost, sutra opet idemo na gostovanje bez par kvalitetnih pojedinaca. Naš najbolji igrač Almedin Bundavica je na službenom putu, tri žuta kartona ima Dražen Čavar, a  ozljedu je zadobio Robert Ruhek.  Tako da idemo oslabljeni na noge vrlo jakom protivniku, ali probat ćemo pružiti što bolji otpor. Cilj nam prvenstveno ostaje opstanak, ali želja nam je potruditi se ostati među šest najboljih te igrati doigravanje za prvaka“.

Vrgorac

Na sedmom mjestu, s bodom manje od mjesta koje vodi u play-off, završio je Vrgorac koji je prošle sezone igrao polufinale. Vrgorčani, kao ni na početku sezone, nisu trgovali te s istim sastavom napadaju neko od šest mjesta koje vode u doigravanje.

Kao i prije početka sezone Mladen Perica Štrla ima velikih problema s ozljedama i izostancima igrača, no Vrgorčani su uspjeli ostvariti plasman na Final Eight Hrvatskog kupa svladavši u dvije utakmice Osijek Kelme.

„Pripreme su došle odmah iza Nove godine, igralo se puno turnira, moji igrači upravo su se vratili s jednog iz Njemačke. Imamo problema s ozljedama, fali nam tri do četiri igrača, ali ulazimo u drugi dio kako bismo dohvatili šestu poziciju koja nam garantira ulazak u doigravanje. Usput ćemo promovirati mlađe igrače, naravno, ako nećemo imati problema s ozljedama. Bez obzira na to, naš cilj je šesto mjesto, želimo napredovati i igrati bolje“, rekao je strateg Vrgorčana.

Osijek Kelme

Nakon očajnog ulaska u sezonu i tek jedne pobjede u prvih sedam kola, Osječani su u posljednja četiri upisali čak tri pobjede i približili se play-offu. Klub je na zimu napustio zahvalni Ivica Majić, a došao je Dino Bartoluci iz Uspinjače.

Osijek ipak nije imao sreće protiv Vrgorca u osmini finala Hrvatskog kupa te je izgubio u obje utakmice.

„Dobili smo promjene u igračkom kadru. Majić nam je otišao u Sloveniju, no doveli smo Bartolucija iz Uspinjače koji igra na deficitarnoj nam poziciji. Imamo nešto bolji raspored nego u prvom dijelu sezone, šest domaćinstava i pet gostujućih utakmica. Mislim da je ova ekipa spremna igrati i boriti se za play-off. No, trebamo vidjeti i kako su se drugi pojačali, kakve su promijene u njihovim ekipama. Ja bih bio zadovoljan kada bismo do kraja skupili tridesetak bodova. Sad, hoće li to biti dovoljno za play-off, nisam siguran“, rekao je za Germanijak.hr Marin Smoje.

Alumnus

Alumnusu se prije početka sezone predviđala grčevita borba za opstanak, no nakon 11. kola Studenti imaju sjajnih 13 bodova, samo dva manje od mjesta koje vodi u play-off iako je teško za očekivati da će se zagrebačka ekipa ugurati među šest najboljih.

Alumnus se ove zime dodatno pojačao. U klub su se vratili osvajači Europskih sveučilišnih igrača Nikola Grgić i Dario Markić.

Alumnus spremno ulazi u nastavak sezone. Stanje u klubu je stabilno, a atmosfera je dobra. Iza nas su četiri tjedna intenzivnih priprema i s nestrpljenjem iščekujemo nastavak prvenstva. Vratili su nam se Grgić i Markić koji bi nam trebali dati potrebnu širinu. U Alumnusu je trenutno šest osvajača zlata s Europskih sveučilišnih igara iz Zagreba i nadam se da će ostatak momčadi imati dovoljno motiva da pokažu koliko vrijede i naprave rezultatski iskorak u prvenstvu“, rekao nam je trener Alumnusa, Jakov Ungarov.

Uspinjača

Daleko najveće promijene dogodile su se u možda i najuspješnijem hrvatskom futsal klubu koji je davne 1988. osvojio naslov prvaka Europe. Nakon što su iz kluba još za vrijeme polusezone izbačena četiri igrača, na zimu su ih napustili Grbić (Split), Čirjak (Nacional), Bartoluci (Osijek), Grgić i Markić (Alumnus), Pavo Ježić (Dobovec) te Eugen Gudek i Željko Petrović koji još nemaju novi klub.

U klub je stiglo čak sedam novih igrača, do kojih su najzvučniji bivši Nacionalovci Antonio Jamičić, Bojan Kubović i Mislav Banek koji su pristigli iz drugoligaša Rugvice. Klupu Žute podmornice, preuzeo je najmlađi trener 1.HNL, i bivši trener Nacionalovih mladih kategorije, 28-godišnji Vibor Hulenić.

„Prije svega došlo je do velikih promjena u igračkom kadru. Uprava je realizirala transfere određenih igrača kako bi ojačala ekipu za drugi dio sezone. U zajedničkom razgovoru postavili smo određene ciljeve. Podigli smo broj treninga, što je bio i uvjet mojeg dolaska, te smo naporno radili u ovom mini-ciklusu priprema. Poraz u kup utakmici protiv drugoligaša Petrinjčice pokazao nam je gdje smo i malo uzdrmao momčad. No, fokusirani smo na predstojeće prvenstvo. Unatoč dosta teškom rasporedu, nadam se da će Uspinjača ostvariti zadane ciljeve“, rekao nam je mladi Hulenić.

Albona Potpićan

Potpićan je polusezonu završio na pretposljednjem mjestu s tek jednom pobjedom, protiv najslabije momčadi lige Solinom. No, na zimu su se fuzirali s Albonom iz Labina te su samim time i promijenili ime kluba u Albona Potpićan.

Ovo je veliki dobitak za jedinog istarskog prvoligaša jer će spajanjem s momčadi iz Labina dobiti veliku logističku podršku, u planu je pokretanje škole futsala, uvođenje mladih kategorija ali i pojačanje igračkog kadra kako bi na kraju osigurali opstanak.

„Svi naši dokumenti u pripajanju Alboni su pravno odrađeni kako treba. Ugovor je deponiran u uredu državne uprave i sva materijalna i nematerijalna prava prenose se na sljednika. HNS je uredno pre-registrirao klub i igrače. Pripreme su odrađene posljednja dva tjedna. Jučer smo postavili novog trenera, Tonkovića iz Otočca koji ima potrebnu licencu za vođenje prve lige, a danas bismo trebali obaviti razgovore s još četiri igrača čime ćemo zaokružiti roster od 15-16 igrača. Situacija nam nije lagana, ali mislim da imamo povoljniji raspored od suparnika koji su iznad nas na tablici i sportski ćemo ih probati uhvatiti“, rekao nam je sportski direktor kluba Dragan Ćubelić.

Solin

Posljednjeplasirani klub prvenstva Solin je pred gašenjem. Iako se jedva spasio na početku sezone, nakon što je odgodio prve dvije prvenstvene utakmice, čini se da im u novoj situaciji nema spasa. Solin nema dovoljno igrača za igranje prve utakmice nastavka protiv Squarea, pokušao je odgoditi taj dvoboj, ali prekasno te je povjerenik natjecanja suspendirao Solin i utakmica je otkazana. S obzirom na to da je Solin već otkazao jednu utakmicu sezone (protiv Alumnusa), čini se kako je samo pitanje vremena kada će klub star 37 godina biti ugašen.

Izjavu službene osobe Solina nismo dobili.

12. kolo 1.HMNL:

3.2. Novo Vrijeme - Futsal Dinamo, 19:00
3.2. Osijek Kelme - Uspinjača, 20:00
3.2. Solin - Square, 20:00 (OTKAZANO)
3.2. Nacional - Brod 035, 20:30
3.2. Albona Potpićan - Split Tommy, 21:00
4.2. Alumnus - Vrgorac, 19:30

Tablica:

1. Nacional 29
2. Split Tommy 25
3. Futsal Dinamo 25
4. Novo Vrijeme 24
5. Square 15
6. Brod 035 15
7. Vrgorac 14
8. Osijek Kelme 13
9. Alumnus 13
10. Uspinjača 11
11. Albona Potpićan 3
12. Solin 3

Piše: Niko Rukavina

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

SolinUspinjačaAlumnusMNK SquareSplit TommyMNK NacionalFutsal Dinamoizdvajamo

Ostale Vijesti