Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Derbi Šibenčana s Baldekina i Šubićevca: "Goran mi je najdraži, igra najljepši balun" (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.04.22. | 08:30

Domaćin Dean Računica je s Baldekina, poznatog po košarci, a Goran Tomić je sa Šubićevca, odrastao dvije minute od stadiona

Šibenik i Rijeka zatvaraju subotnji program 33. Kola Prve hrvatske nogometne lige. Prethodna tri ovosezonska dvoboja pripala su Riječanima (2:1, na Šubićevcu 1:0 te 4:2), koji su u prošlom kolu pobjedom u derbiju s Osijekom izašli iz crne rupe i do kraja sezone planiraju sve pobijediti, uključujući, naravno, i finale Kupa 26. svibnja na Poljudu.

Šibenčani su prije dva tjedna na svom stadionu svladali Slaven Belupo 2:1, bila im je to prva pobjeda nakon pet poraza, prva radost pod novim trenerom Deanom Računicom. Možda su i previšeslavili Narančasti, jer u prošlom kolu su izgubili od posljednjeplasiranog Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj. Kako bilo, Šibenik će nedjelju dočekati najmanje na osmome mjestu, na kojem je i trenutno, jer Istra 1961 kod u Gradskom vrtu gostuje dan poslije sraza Šibenčana i Riječana…

A bit će to, ujedno i sudar šibenskih trenera na klupama subotnjih takmaca. Domaćin Dean Računica je s Baldekina, poznatog po košarci, a Goran Tomić je odrastao dvije minute od stadiona, a i tata mu je igrao za Šibenik, čak ga rođeni Šibenčani po očevom nadimku i dan danas zovu – Žare.

(8.50) Šibenik (4.50) Rijeka (1.40)

Šibenik je u petak i teoretski osigurao ostanak u ligi, jer Hrvatskom dragovoljncu nije uspjelo nadvisiti Hajduka na Poljudu.

“Ne zamaram se tom utakmicom, fokusiran sam isključivo na naš dvoboj, na Rijeku koja je protiv Osijeka vjerojatno odigrala najbolju utakmicu u prvenstvu i kao takvi dolaze na Šubićevac”, kazao je Računica u petak ujutro novinarima.

“S druge strane, nas je poraz protiv Dragovoljca poremetio jer smo očekivali bodove, a ostali smo bez njih. Sutra moramo isprati taj gorak okus”, naglasio je trener Šibenčana, koji je primjetno puno oprezniji kada je riječ o izjavama vezanim za Hajduk. Trener Šibenika pun je hvale za svog kolegu i sugrađanina na klupi Rijeke, Gorana Tomića:

“Goran je meni možda najdraži trener u Hrvatskoj, s Rijekom igra odličan nogomet, u Lokomotivi je također napravio sjajan posao i sigurno je jedan od najperspektivnijih trenera u Hrvatskoj. U svojoj momčadi ima niz kvalitetnih pojedinaca, igraju najljepši balun, sa šarmom, i morat ćemo se dobro potruditi želimo li izvući pozitivan rezultat”, ističe Računica, koji će imati velikih problema oko sastavljanja zadnje linije. Perića, naime, nema zbog kartona, a ‘pomilovani’ Batarelo se ozlijedio na treningu. Uz njih dvojcu protiv Rijeke neće biti ni Sahitija zbog smrti majke.

“Inače imamo problem s zadnjim redom , a sada ćemo opet morati tražiti nešto novo, vidjet ćemo nakon današnjeg treninga za što ćemo se odlučiti. Određenih problema imali su i Grezda i Delić, ali oni će najvjerojatnije biti u konkurenciji. Što se tiče sustava, mislim da ćemo ostati vjerni onom iz zadnje tri, četiri utakmice”, poručio je Računica.

Tko će biti prvak? (1.10) Dinamo (15) Osijek (20) Hajduk (300) Rijeka

Goranu Tomiću, pak, nije svejedno kakav će rezultat, ali i dojam ostaviti.

“Gledajte, Šibenik je sigurno moj klub, no profesionalac sam. Rijeka ima svoje ciljeve, a oni su da što bolje završimo ovu sezonu i da u dobrom i pozitivnom raspoloženju dočekamo finale Kupa. Posebna je to utakmica za mene jer se igra u Šibeniku, ali s druge strane, mi želimo nastaviti s pobjedama i ponoviti utakmicu kakvu smo igrali protiv Osijeka”, naglasio je Tomić.

Nije trener Rijeke imao milosti prema bivšem klubu, ove sezonesve tri pobjede.

“Želim od momčadi da drži istu razinu pristupa i energije i kvalitete igre kao protiv Osijeka te da uzmemo tri boda koja su nam jako vrijedna”

Šibenik je bio najugodnijen iznenađenje jeseni, ali u zadnjih sedam proljetnih utakmica ima šest poraza…

“Prvi dio sezone bio im je odličan, u drugom su malo rezultatski posustali, međutim, momčad su s nekoliko kvalitetnih pojedinaca koji svakome mogu napraviti probleme. Dakle, mi moramo ponoviti pristup i kvalitetu igre kao protiv Osijeka jer ponavljam, jako su nam bitni ti bodovi”.

Pobjeda nad Bijelo-plavima donijela je puno na samopouzdanju Riječanima.

“Sigurno da nam je jako bilo bitna i drago nam je da smo razveselili naše navijače, koji su sigurno imali jedan jako težak period iza sebe. Međutim, nadam se da smo s tom pobjedom dobili potrebnu dozu samopouzdanja, da su igrači vidjeli da mogu i želimo na najbolji mogući način završiti sezonu.”

Anton Krešić je odradio crveni karton, Darko Velkovski ovaj put izostaje zbog žutih. Upitni su Solano i Pavičić.

“Sigurno je da će istrčati najzdraviji i najspremniji”, poručio je Tomić.

(8.50) Šibenik (4.50) Rijeka (1.40)

Inače, utakmicu Šibenik – Rijeka sudi Ante Čuljak iz Zagreba, pomoćnici su mu Hrvoje Radić (Split) i Kristijan Novosel (Valpovo). Četvrti sudac je Ivan Matić (Osijek), VAR Mario Zebec (Cestica), a AVAR Igor Krmar (Zagreb).

Očekivane postave

Šibenik (4-2-3-1):

Rijeka (3-4-2-1):

1.HNL, 33. kolo

Petak, 29. travnja

Hajduk - Hrvatski dragovoljac, 18.00

Subota, 30. travnja

Slaven Belupo - Gorica, 17.00

Šibenik - Rijeka, 19.05

Nedjelja, 1. svibnja

Osijek - Istra 1961, 17.00

Lokomotiva - Dinamo, 19.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HNK RijekaNK ŠibenikPrva HNLGoran TomićDean RačunicaŠubićevac

Ostale Vijesti