REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Derbi Azurne obale: Marseille poslao Nicu na četvrto mjesto, prava drama u sudačkoj nadoknadi. (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.03.22. | 22:15

Posljednja utakmica 29. kola Ligue 1 nije donijela spektakl, ali je zato donijela jako važne bodove Marseilleu u borbi za drugo mjesto.

Gore od ovoga u Parizu ne mogu ni zamisliti.

Ne samo da je PSG danas izgubio na gostovanju kod Monaca i tako produbio svoju krizu, već je i približio svoje izravne konkurente prvoj poziciji. Iako je u Parizu temperaturu i dalje u dvoznamenkastom plusu, nastave li Parižani propisati bodove, prvenstvo bi se moglo otvoriti.

Prvo je Rennes sa šest gola u mreži Metza bacio rukavicu u lice Marseillea, a zatim se otvorilo i na Velodromeu. Olympique Marseille je, u izravnom okršaju protiv Nice koja broji isti broj bodova kao i domaćin, preskočio Rennes i tako opet postao druga sila u Francuskoj. Konačni rezultat 2:1.

Pobjeda je uostalom posve zaslužena. Iako nismo gledali ljepoticu od susreta s puno lijepih i izrađenih akcija, Marseille je kroz cijelo prvo poluvrijeme dominirao uz preko 60% posjeda lopte u svojim nogama. Lopta je stalno bila na gostujućoj polovici, Nica je teško i rijetko izlazila iz bloka. Uostalom, Nici je bod na Velodromeu kudikamo bolja opcija nego Marseilleu.

U neku ruku, Nici je pošlo za rukom čuvati nulu. Marseille je uputio puno više udaraca prema golu, ali niti jedan nije bio propisno opasan da bi ugrozio Beniteza. Uostalom, teško je doći do gola ako je cijela momčad disciplirano postavljena iza lopte u formaciji 4-4-2. Guendouzi nije dovoljno kvalitetan kako bi svojom kreativnošću izbacio obranu i ulovio ju na krivoj nozi.

Kad već ne ide iz sredine, otvorilo se na krilu. Turčin Under je povukao loptu po desnoj strani, natjerao Todiba da napravi prekršaj i to u šesnaestercu. Sudac nije dvojio suditi jedanaesterac premda je VAR soba dugo pregledavala snimku. Nakon opetovanih pregleda sudac je napokon odnio loptu na bijelu točku kako bi Poljac Milik pucao, i zabio.

U drugom dijelu napokon malo akcije na drugoj strani, ispred vratara Lopeza. Nakon nekoliko poluprilika s obje strane, gdje se opet pokazalo da je Under najopasniji igrač OM-a, s druge strane je uglavnom prijetio Delort i to na asistencije Marcusa Thurama, sina bivšeg francuskog reprezentativca. Iz jedne takve situacije je Nica došla opasno blizu izjednačenju. Napokon su gosti pronašli rješenje prema svom golgeteru Delortu koji je uhvatio korak sa svojim čuvarima i krenuo u bijeg.

U nekoliko navrata je snalažljivi napadač skoro uhvatio loptu, ali ostaje ipak dobro markiran od stoperskog dvojica Saliba - Ćaleta-Car koji je danas bio na visini zadatka. Ipak, umjesto da utakmica završi mirno, Marseille je svom navijačima priuštio emotivni rollercoaster. Prvo su došli do drugog gola. Nica je napamet pokušala probiti Sampaolijev obrambeni blok, netko iz sredine je to presjekao i povukao kontru. Manjak igrača u obrani otvorio je širom vrata drugom golu, Strijelac je Bakambu.

Gledatelji su se polako pridigli sa svojih mjesta, jer utakmica je u 89. minuti pri rezultatu 2:0 - gotova. Ne i za Leminu. Nica je iskoristila trenutak nepažnje i glavom smanjila na 2:1, za blago preznojavanje u posljednjih 60 sekundi susreta.

Ovom pobjedom Marseille je smanjio bodovni zaostatak iza prvoplasiranog PSG-a na 12 bodova. Devet kola prije kraja to izgleda kao nemoguća misija, ali uz ovakav PSG, koji je u velikoj momčadskoj ali važnije, rezultatskoj krizi. Veliko iznenađenje uopće nije nemoguće. Ako uzmu puni plijen 17. travnja na Parku Prinčeva, završnica prvenstva bi mogla biti itekako zanimljiva.

LIGUE 1, 29. KOLO:

Petak, 18. ožujka

St. Etienne – Troyes 1:1

Subota, 19. ožujka

Lens – Clermont 3:1

Nantes – Lille 0:1

Nedjelja, 20. ožujka

Monaco – PSG 3:0

Angers – Brest 1:0

Bordeaux – Montpellier, u tijeku

Lorient – Strasbourg 0:0

Rennes – Metz 6:1

Reims – Lyon 0:0

Marseille – Nice, 2:1



Tagovi

Duje Ćaleta-CarMarseilleNiceLigue 1

Ostale Vijesti