REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Dembeleov salto mortale: Od glavnog negativca do standing ovationa Nou Campa

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 06.04.22. | 08:00

Francuz je konačno krenuo ispunjavati svoj potencijal

Priča ide ovako: nakon što je u 50 utakmica za dortmundsku Borussiju ugradio deset golova i 22 asista te usput pokazao svoje ambideksterske sposobnosti (u posljednjoj je sezoni u Dortmundu zabio četiri gola desnom i četiri gola lijevom nogom), hitrinu, sjajan lažnjak te osjećaj za asistenciju, nogometno tržište je poludjelo za njim. Najuvjerljivije (čitaj najskuplje) argumente je ponudila Barcelona i Katalonci su Nijemcima iskeširali 140 milijuna eura za njegove usluge.

Sjećate se, bilo je to još za vrijeme rastrošnog predsjednika Josepa Bartomeua za čije se vladavine nemilice trošilo na, kasnije će se ispostaviti, promašena pojačanja. Njegov transfer je i danas treći najskuplji u povijesti nogometa, smjestio se taman iza iza Neymara i Mbappea, velikih zvijezda današnjeg nogometa. A takvim epitetom je u to vrijeme bio kićen i junak ove priče, sin vjetra – Ousmane Dembele. Međutim, ubrzo je uslijedio neočekivani twist.

Kada se smjestio u novoj sredini, proučio sve čari sjeveroistočnog španjolskog bisera, prošetao Barcelonetom i La Ramblom, osjetio ugodnu klimu i lifestyle katalonskog grada, Dembele je umislio da se nalazi na sjajno plaćenom ekskurzijskom putovanju. Premda, nije ga toliko privlačilo carstvo kožnih separea i tulumarenje u eminentnim disko-klubovima Barcelone. Čak je i njegova vila smještena blizu poznatog seks-kluba, ali zov prijateljica noći nije nešto zbog čega bi gubio san. On je, naime, preferirao opuštanje u intimnosti svog doma. Najviše je volio sjesti u svoj udobni naslonjač, upaliti PlayStation pa s frendovima do ranih jutarnjih sati razvijati taktiku na Fifi, u kojoj bi, jasno, igrao s Barcelonom, a u postavkama bi pored svog imena stavio „sve prvo“.

I tako je Dembele u virtualnom svijetu terorizirao protivničke mreže diljem španjolske i Europe, bildao svoju statistiku, a njegovo uživanje su jedino kvarili ti dosadni jutarnji treninzi u trening-centru Joan Gamper. Tako bi nenaspavani Francuz redovito kasnio na treninge, a kada bi se konačno pojavio na trenerskoj prozivci, trenirao bi mlako zbog čega su se, između ostalog, i redale česte ozljede. Od 2017. godine, odnosno otkako se prijavio na španjolsku adresu, gotovo je više gledao u zidove klupske ambulante nego što je sa suigračima provodio vrijeme na terenu. Sto okruglih utakmica je propustio zbog ozljeda, dok je 140 susreta proveo na travnjaku.

Sa španjolskih se naslovnica redovito rastezalo njegovo izmučeno lice podbuhlih podočnjaka, dok se s debelim zakašnjenjem uvozio na trening. Treneri su ga pokušavali preodgojiti, selili bi ga s klupe na tribinu i tako u krug - nije previše pomoglo.

Dembele je zatim u nekoliko navrata odbijao produženje ugovora, ali i ponude raznih klubova zbog čega su u Barceloni čupali kosu, a on si dodatno narušavao već ionako srozani imidž u javnosti. U kratkom je periodu prešao put od velikog prospekta i nogometaša na kojem je klub kanio graditi svoju budućnost, do glavnog negativca i ucjenjivača. Eh da, i usput si je srozao tržišnu cijenu pa danas vrijedi tek „pišljivih“ 30 milijuna eura prema Transfermarktu.

A onda se Dembeleu dogodila valjda najbolja stvar u njegovoj karijeri – na klupu Katalonaca sjeo je Xavi. Ikona kluba, koja je odmah prepoznala talent u igraču od kojeg su već svi dignuli ruke. Španjolac je strogo, ali pravedno, krenuo graditi svoj odnos s Francuzom, pa čak i javno stao u njegovu obranu.

„Molim vas, nemojte zviždati Ousmaneu“, zamolio je Xavi navijače.

„Znam da ima navijača koji su ljutiti i povrijeđeni, ali sada kada je tržište zatvoreno, ovako sami sebi pucamo u nogu. On je ostao u našoj momčadi i konkurirat će za momčad u idućim utakmicama“, pričao je trener Barcelone nakon kraja proteklog zimskog roka.

Nije Xavi želio odustati od Francuza, trpio je njegove mušice i pokušavao mu pojasniti da trati bogomdani talent. Znao je i da je u klupskom interesu da podigne igrača koji snažno opterećuje budžet i zbog toga mu je davao puno više kredita nego li je ovaj to zaslužio i na koncu je pokazao da je s pravom vjerovao.

Samo desetak dana nakon Xavijevog apela, Barcelona je igrala utakmicu Europske lige protiv Napolija na svom terenu. Talijani su vodili, a Katalonci očajnički tražili izjednačujući pogodak koji bi ponijeli na uzvrat u Italiju. Nakon nešto više od sat vremena igre Xavi je na teren poslao Dembelea kojeg su po ulasku u igru domaći navijači zasuli uvredama i zvižducima. Unatoč tome Dembele je bio sjajan, čak je i umalo samostalno preokrenuo rezultat te do kraja utakmice ipak utišao nezadovoljne navijače.

„Opet ste mu zviždali, niste me poslušali da to ne radite. Ali sada je dosta“, oštru je poruku poslao Xavi, a nakon čega je uslijedila Dembeleova potpuna metamorfoza.

U proteklih sedam utakmica La Lige (pet je započeo u početnoj postavi) Francuz je zabilježio jedan gol i dodao osam asistencija.

Zatim je stigao ovaj posljednji ogled na Nou Campu. Barcelona i Sevilla su igrali tvrdu utakmicu koju je na kraju odlučio nevjerojatni Pedri i za svoj pogodak je zasluženo pokupio lovorike javnosti, kao i Xavijeve superlative. Ali na toj utakmici je sveukupno najbolji igrač na terenu bio upravo Dembele. Taj zamišljeni 24-godišnjak je ponudio izvedbu kao iz udžbenika ne samo o tome kako protivničke igrače vezati u čvor, nego kako povesti momčad do pobjede protiv čvrstog, kvalitetnog i prije svega tvrdoglavog protivnika.

Francuz je gurao u prilike De Jonga, Aubameyanga, Arauja, i Torresa nekoliko puta, a pokazao je i da se u njegovom rječniku pojavio izraz povratna trka, pa se tako vremešni Dani Alves lakše mogao nositi s protivničkim krilom.

Svojim pristupom i igrom je kupio naklonost publike koja ga je, kada je izlazio s terena u 90. minuti, nagradila standing ovationom. Kada ti 76 tisuća duša zaplješće na otvorenoj sceni, nakon svih tvojih ispada i razmaženog ponašanja, onda si valjda nešto dobro napravio. I doista, teško se sjetiti da je netko u tako kratkom roku preokrenuo stvari u svoju korist, pridobio na svoju stranu zahtjevnu publiku i ponovno podignuo vrijednost svojih dionica.

Možda doista ima nešto u tome da ljudi vole kada netko konačno ispuni svoj puni potencijal. Dembele je na dobrom putu da to napravi, pa u međuvremenu možda i potpiše novi ugovor s Barcelonom koji mu istječe koncem tekuće kampanje. Ovog puta na obostrano zadovoljstvo.



Tagovi

La LigaBarcelonaOusmane DembeleXavi Hernandez

Ostale Vijesti