REUTERS/Pablo Morano, Peter Powell
REUTERS/Pablo Morano, Peter Powell

Danjuma je još uvijek Salah za siromašne: Liverpool na El Madrigalu ovjerava kartu za Pariz (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.05.22. | 08:00

Nizozemac i Egipćanin u glavnim ulogama večerašnjeg okršaja

Piše: Petar Zobec

Kada je proteklog ljeta Villarreal istresao rekordnih 23,5 milijuna eura za Bournemouthovog Arnauta Danjumu, podignulo se puno obrva u španjolskoj nogometnoj javnosti. Inače štedljivi klub je u samo dva navrata prije toga dao 20 ili više milijuna eura za nekog igrača. Paco Alcacer je uoči starta sezone 2019./2020. plaćen 23, a Gerard Moreno sezonu ranije okruglih 20 milijuna eura. Pa iz te perspektive, kada se takav klub odluči posegnuti duboko u klupsku blagajnu, to obično znači da je skautska služba gulila prekovremene, jer si klub veličine Villarreala ne može dozvoliti tako skup promašaj. Niti godinu dana nakon tog posla sasvim je jasno kako gledamo zvijezdu u nastajanju.

Brzonogi Nizozemac okupira poziciju lijevog krila, odlikuje ga brzina, fina tehnika, ali i sklonost igranju jedan na jedan. Danjuma je jedan od onih igrača kojemu, kada vidi protivničkog braniča u bekovskom plesu, kao da netko mahne crvenom krpom pred očima pa obrambeni stav suparnika shvati kao osobni izazov iz kojega mora izići kao pobjednik.

(5.00) Villarreal (4.10) Liverpool (1.80)

Nije ni statistički skroman, štoviše. U 34 odigrane utakmice ove sezone zabio je 16 pogodaka i dodao četiri asista. U Ligi prvaka je u deset susreta protivničke mreže zatresao šest puta čime se prometnuo u najrazorniji torpedo Žute podmornice. Unai Emery je prepoznao talent i dao je ovom potentnom 25-godišnjaku odriješene ruke na protivničkoj polovici, a ovaj mu to vraća s dividendom. A pritom Nizozemac nema ni problema sa samopouzdanjem.

„Ako pogledamo što sam napravio ove sezone, onda je fer reći kako sam jedan od najboljih krilnih igrača na svijetu. Ako želite biti najbolji, uvijek morate težiti boljem, a ja još toliko toga želim postići. Sve počinje s vjerom u sebe“, govori igrač inače rođen u Lagosu u Nigeriji. Nije, međutim, njegovo samopouzdanje bez pokrića - Danjuma je jedan od razloga zbog kojih Villarreal ove sezone igra u polufinalu najelitnijeg klupskog natjecanja.

Ali već je prvi okršaj s Liverpoolom na Anfieldu pokazao kako je njegovo ime crvenim flomasterom podcrtano u bilježnici Jürgena Kloppa. Danjuma je bio brižno čuvan i pažen, pa se i on uklopio u generalno blijedo izdanje španjolskog sastava na Otoku. No sada će, znajući kako hvataju dva gola razlike, Španjolci na El Madrigalu zaigrati otvorenije i riskantnije, pa bi i Danjuma mogao nauditi Redsima.

A zbog takvih pridjeva se odmah ozari lice Mohameda Salaha. Ofenzivac Redsa živi za to da se suparnik otvori i da mu da malo manevarskog prostora pa da ga odmah iskažnjava prodorom, golom ili asistencijom. Koliko god da je Danjuma dobar, on je još uvijek, kolokvijalnim žargonom rečeno, Salah za siromašne. Egipćanin već godinama niže golove, asistencije i protivnike. Ove je primjerice na brojkama od 30 golova i 14 asistencija u 45 utakmica u svim natjecanjima. U Ligi prvaka je u „Ronaldo i Messi modu“ – osam golova je ugradio u 11 susreta. I uz Karima Benzemu prvi pretendent za osvajanje Zlatne lopte. Prvu nagradu je dobio, proglašen je prošlog tjedna najboljim nogometašem godine u Engleskoj u tradicionalnoj anketi Udruge nogometnih novinara. To mu je drugi puta da je proglašen najboljim, istu nagradu dobio je i 2018., ali Salah želi i potvrdu da je najbolji na svijetu.

(5.00) Villarreal (4.10) Liverpool (1.80)

Liverpool ove sezone gura na četiri fronta, naporna sezona uskoro ulazi u svoj zenit, a Salah ne pokazuje znakove umora. Napadački opus čupavog Egipćanina ove je sezone impresivan i o njegovom učinku će ovisiti koliko će Redsi pohraniti srebrnine na koncu sezone.

A mogao bi to biti i posljednji Salahov ples na Anfieldu. Klub i igračevi zastupnici se već mjesecima natežu oko novog ugovora, a Daily mail ovih dana piše kako Salahu ne bi bilo toliko mrsko potražiti novi izazov u Parizu ili Španjolskoj.

Ako je to uistinu tako, onda je 29-godišnjak nanišanio osvajanje i prvenstva i Lige prvaka. U Premier ligi Redsi ovise o kiksu Manchester Cityja, a u Ligi prvaka sami o sebi.

I zato će Villarreal i Danjuma večeras ponovno patiti, ovog puta pred svojim navijačima. Liverpool i njegov najbolji igrač su itekako motivirani.

Moguća postava Villarreala:


Moguća postava Liverpoola:


Liga prvaka, polufinale

Utorak, 3. svibnja

Villarreal – Liverpoool 21.00 (0:2)

Srijeda, 4. svibnja

Real Madrid – Manchester City 21.00 (3:4)

Napomena: u zagradama su rezultati prvih utakmica

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Liga prvakaLiverpoolVillarrealMohamed SalahArnaut Danjuma

Ostale Vijesti