HANNAH MCKAY/Action Images
HANNAH MCKAY/Action Images

Dalićeva sudbina: Tri razloga za palac dolje i jedan dovoljno snažan za palac gore

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 03.07.21. | 10:00

Nakon Eura izbornik Vatrenih se našao na udaru kritika te mu se izvlače sve negativne stvari i postavlja se pitanje da li treba ostati na klupi ili otići.

Hrvatska nogometna reprezentacija svoj puta na ovogodišnjem Europskom prvenstvu završila je u osmini finala porazom od Španjolske i zavisi iz kojeg kuta se gleda diskutabilno je da li taj doseg Vatrenih možemo nazvati uspjehom ili neuspjehom.

Ukoliko objektivno sagledamo cijelu priču, nekako smo mišljenja kako je ovaj Euro ipak bila uspješna priča. Jednostavno, ostvarili su zacrtani cilj prošli su skupinu, a svi dobro znamo da zadnje dvije godine nismo izgledali dobro. U konačnici hrabro su pali protiv moćne Španjolske, gdje su se vratili iz ponora i da je bilo malo sreće, da je Kramarić pogodio zicer na početku produžetka možda bi se priča i nastavila, ali nije.

S druge strane, ako priču gledamo iz drugog kuta, onoga u kojem srce prevladava, tad je put bio neuspješan, jer smo još jednom ispali u prvom kolu nokaut faze, a i igra protiv Engleza, a posebno prvo poluvrijeme protiv Češke najblaže rečeno nije bila dobra.

Što se tiče izbornika Zlatka Dalića i dojma kojeg je ostavio vodeći reprezentaciju na ovogodišnjem Euru, rijetko tko je suzdržan. Zadnjih dana u medijima Dalić je pribijen na križ, malo tko staje na njegovu stranu te mu se izdvajaju samo pogreške, dok malo tko pronalazi nešto dobro. Također, u prilog mu ne ide ni priča s Antom Rebićem i njegovim istupom na društvenim mrežama.

Nismo od onih što vole gaziti čovjeka dok je „na podu“, ali kad neke stvari ne funkcionraju treba na njih upozoriti. Pokušat ćemo ukratko secirati rad izbornika, naravno iz našeg kuta, te izdvojiti razloge zbog kojih bi trebao ostati na klupi, ali i one zbog kojih bi trebao odstupiti.

Prvo bi krenuli s negativnim stvarima i s razlozima zbog kojih bi Dalić trebao odstupiti, kojih je u ovom trenutku puno više jer je su razni problemi izašli na površinu, a i još je svježe ispadanje s Eura.

PRVI RAZLOG ZA PALAC DOLE – ODABIR TAKTIKE

Kad govorimo o prvom razlogu tu se moramo dotaći krivih odluka na samom startu turnira, točnije pogrešne vizije. Ponovno se moramo referirati na prve dvije utakmice. Igra protiv Engleske je bila loša i to se mora priznati. Nisu Englezi Vatrene rezultatski razbili, ali realno treba priznati na kraju su izabranici Zlatka Dalića dobro prošli. No, to je bilo još i dobro kako su Vatreni izgledali u prvom poluvremenu protiv Češke. Odluka da Ante Rebić igra prvi susret protiv Engleza se još donekle može opravdati, jer je Dalić mislio kako će Englezi napadati te postaviti visoko obranu i na taj način omogućiti Rebiću pokoji bijeg čime bi dobio dubinu, a i da svojom agresivnošću i trkom stvara pritisak na zadnju liniju protivnika. Međutim, iako je ta odluka doživjela fijasko, što reći na ponavljanje iste protiv Češke. Shvatljivo je da se odabere defenzivna taktika protiv Engleske, ali da se to isto ponovi protiv Češke i nije pa Vatreni su viceprvaci svijeta. Izbornik je nakon tog susreta izjavio kako smo drugo poluvrijeme bili bolji, a razlog za to je vrlo jednostavan. Nakon odmora u igru je umjesto Rebića ušao Petković, dok je Perišić vraćen na prirodnu poziciju i naravno da je Hrvatska počela igrati.

Dalić je s odabirom Rebića kao isturenom špicom potpuno pogriješio, ali veći problem je što to odmah nije htio priznati grešku i promijeniti već je tvrdoglavo nastavio priču. Nije samo napadač Milana i njegovo postavljanje bio problem, no to je ono što je bilo najočitije. Uglavnom, od Rusije je Dalić imao problema s odabirom prave taktike, a to je nastavljeno i na turniru.

DRUGI RAZLOG ZA PALAC DOLE – MISLAV ORŠIĆ I NIKOLA VLAŠIĆ

Kao drugi razlog bi naveli nepovjerenje prema nekim igračima koji su iza sebe imali sjajnu sezonu te su pokazali potencijal da mogu biti itekako upotrebljivi i korisni, međutim kad je počeo turnir stavljeni su po strani. Prvo ime koje svima pada napamet je Mislav Oršić. Čovjek koji je imao fenomenalnu sezonu u Dinamu, briljirao u Europskoj ligi. Njegovi golovi Tottenhamu ili Hajduku dugo će se vrtjeti na TV špicama, međutim Dalić nije imao hrabrosti gurnuti ga u vatru. U prve tri utakmice nije dobio niti minute, čak je na dvije ostao izvan zapisnika, a u susretu protiv Španjolaca je pokazao da je tokom turnira mogao biti Dalićev X faktor. Jednostavno Izbornik je odigrao ziheraški, stvorivši alibi kako za Oršića nije bilo mjesta jer na njegovoj poziciji igra Ivan Perišić. O kvalitetama Perišića nema potrebe pričati i to da je on prvi izbor na toj pozicije je apsolutno logično, ali ponekad treba vući neke druge konce s kojima se može iznenaditi protivnika, ali Dalić je još jednom, pokazao tvrdoglavost, ovoga puta ziherašku. Nakon ofenzivca Dinama drugi igrač za kojeg držimo da je trebao imati veće povjerenje je Nikola Vlašić. Veznjak CSKA iz Moskve u godinama koje dolaze mora postati glavna snaga reprezentacija, no on već sad je taj. Nevjerojatno je da Vlašić u prve dvije utakmice dobije tek nešto više od 45 minuta.

TREĆI RAZLOG ZA PALAC DOLE – KONTROLA NAD SVLAČIONICOM

Kao treći razlog bi naveli život na staroj slavi i gubljenje kontrole nad svlačionicom. Naime, Hrvatska od Svjetskog prvenstva u Rusiji pa do utakmice protiv Škotske nije igrala dobro. Vatreni su od finala u Rusiji pa do početka Eura odigrali 29 utakmica u kojima su upisali 11 poraza i šest neriješenih. Katastrofe protiv Portugala, Francuske pa i debakla protiv Španjolske se nekako i mogu opravdati, ali gubljenje bodova protiv Azerbajdžana ili neriješeno s Armenijom je prodavanje teško stečenog ugleda. Još su svježa mučenja protiv Cipra pa i Malte u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali sve se nekako gutali jer se vjerovalo kako će do Eura sve biti ok. Međutim, tad su isplivale na površinu neke stvari koje su morale ostati u svlačionici. Dejan Lovren je istupio u medijima kritizirajući mlade igrače da ne poštuju starije te je pokazao kako svlačionice ne diše zajedno. Znak je to bio da je Dalić izgubio kontrolu nad svlačionicom, jer u suprotnom svi ti problemi nikad ne bi izašli u javnost. Kao kruna svega je ispad Ante Rebića preko društvenih mreža prije par dana gdje je izravno prozvao izbornika, koji mu je objektivno dao najviše prostora i minuta te tako stajao iza njega unatoč lošoj formi.

RAZLOG ZA PALAC GORE – USPJEŠAN MANDAT

Što se tiče razloga zbog kojih Dalić treba ostati na klupi Vatrenih njih je u ovom trenutku puno manje, no bez obzira na to dovoljno su jaki da pobiju sve loše nabrojene te ćemo ih sve staviti u jedan.

Za početak na njegovoj je strani ona ista stara slava koju mu stavljamo i u negativan kontekst. Naime, Zlatko Dalić je najuspješniji izbornik Hrvatske u povijesti i to je neoboriva činjenica. Odveo je Vatrene do drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, izborio je Euro i na njemu ostvario zacrtani cilj, prolazak skupine. U osmini finala Vatreni su junački pali protiv Španjolske, a da gatamo pa zamislimo da je Kramarića zabio onaj zicer u produžetku s kojim bi Hrvatska možda prošla dalje svi ovi negativni razlozi bi pali u zaborav, a Dalić bi bio junak nacije. Tako to biva u životu, dug je i težak put prema vrhu, no u suprotni smjer se puno brže stiže.

Nadalje, ne treba zaboraviti u kakvom je trenutku Dalić preuzeo Vatrene i na koji način ih je odveo na Svjetsko prvenstvo na kojem je naciju učinio najponosnijom. Još važnija stvar koju ljudi zaboravljaju je ta da se Zlatko Dalić tad ponio kao nevjerojatan gospodin jer se s HNS-om dogovorio da razgovaraju o ugovoru tek u slučaju da plasira Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, a takve stvari u današnjem sportu i nisu svakodnevne. Nema rasprave da Dalić posjeduje ljudske kvalitete i definitivno ne zaslužuje linč koji je protiv njega pokrenut. Ok, nisu Vatreni izgledali najbolje u nekim utakmicama, bilo je pogrešnih odluka i to dosta, ali kad sve objektivno sagledamo Hrvatska je pod njegovim kormilom osvojila srebro u Rusiji te igrala osminu finala na Europskom prvenstvu, a to se ipak mora priznati da je uspjeh.

Opće poznato je kako je Hrvatska zemlja s četiri milijuna izbornika i da svatko ima svoj stav, no definitivno smo mišljenja kako Dalić unatoč svim nabrojanim negativnim stvarima zaslužuje ostati na kormilu reprezentacije do kraja ugovora i Svjetskog prvenstva u Kataru sljedeće godine. Također, mišljenja smo kako je on čovjek koji može ponovno ujediniti svlačionicu, ako uopće ima potrebe za tim. Loše situacije na ovom prvenstvu su mu škola, vjerujemo da zna što mu je činiti kako bi ispravio pogreške koje su se događale, tako da po nama Dalić zaslužuje palac gore i da s kapetanom na sljedećem Svjetskom prvenstvu ponovno učini naciju ponosnom.


Tagovi

Zlatko DalićHNSHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2020Euro 2021EURO

Ostale Vijesti