„Čudo protiv Fenera je u rangu našeg Villarreala, a da smo imali današnje uvjete - prezimili bismo“

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 22.09.18. | 08:07

Bivši Dinamovac, a današnji Interovac prokomentirao je Dinamovo razbijanje Fenera i najavio prvenstveni dvoboj Dinama i Intera na Maksimiru.

Dinamo je najbliži prezimljavanju bio upravo u sezoni 2010./11. kada je pod vodstvom Vahida Halilhodžića bio u igri za prolaz dalje sve do posljednjeg kola u kojem je Plavima trebala pobjeda nad PAOK-om na Maksimiru. Dinamo ipak nije uspio, srušio ga je Dimitris Salpingidis, no nakon prve utakmice natjecanja sve je izgledalo idealno. Na Maksimiru je srušen slavni Villarreal (2:0), tada jedna od najjačih momčadi Španjolske, a Dinamova momčad izgledala je fantastično.

Može li se razbijanje Fenera usporediti s tadašnjom pobjedom nad Žutom podmornicom upitali smo tadašnjeg golmana Plavih Ivana Kelavu koji se ove sezone, pak, vratio u HNL, u redove Intera iz Zaprešića koji gostuje na Maksimiru u nedjelju.

“Iako je rezultat utakmice u četvrtak uvjerljiviji u korist Dinama, obje pobjede mogu se svrstati u jedne od najvećih Dinama u Europi. Rekao bih da su jednako “velike”. Prije osam godina cijela momčad je odigrala strašno i tu ću pobjedu zauvijek pamtiti. Sammir je briljirao, Rukavina i Cufre su odigrali vrhunsku utakmicu, kapetan nam je bio Igor Bišćan. A Villarreal je imao također strašnu ekipu, punu španjolskih reprezentativaca, Brazilca Nilmara…”, rekao nam je na otvaranju Kelava.

Dinamo je tada, kao i još nekoliko puta do sada, natjecanje otvorio pobjedom na domaćem terenu. Iako su ta tri boda imala veliki bodovni i psihološki značaj za ekipu, Dinamo niti jednom u pet navrata kada je slavio u prvoj utakmici nije uspio prezimiti…

> Beveren, NEC, Villarreal, Astra, Arsenal, Fenerbahče….?

“Mi smo cijelo vrijeme vjerovali da možemo izboriti proljeće, prije svega jer nas je trener Halilhodžić uvjerio da ima recept i rješenje kako pobjeđivati i ostvariti prezimljavanje.  Pobjeda nad Villarrealom dala nam je veliki poticaj za dalje. Nažalost, kasnije su se dogodili neki nesretni rezultati, prije svega mislim na PAOK i Villarreal u gostima, doma smo protiv Club Bruggea propustili realizirati penal u 80. minuti kod 0:0. A, PAOK doma, teško je reći. Da smo imali današnje uvjete i grijani teren, pitanje pobjednika uopće ne bi došlo u pitanje. Mi smo igrali na -7, na zaleđenom terenu, u ne pretjerano regularnim uvjetima za igru”.

Kelava u ovom Dinamu ipak vidi veliki potencijal i mogućnost da Plavi, nakon gotovo 50 godina, uspiju prezimiti u Europi.

“Dinamo ove sezone izgleda odlično. Momčad ima i glavu i rep, trener je odličan, klub je ciljano dovodio pojačanja. Stvarno sam ugodno iznenađen ovom momčadi, čak bih rekao impresioniran”.

Naravno, u razgovoru s Kelavom nismo mogli izbjeći pitanje aktualnih Dinamovih golmana. Danijel Zagorac krenuo je kao prvi vratar Dinama u europskim natjecanjima i branio je odlično, a Dominik Livaković je branio u HNL-u. No, Bjelica je za utakmicu protiv Fenera na vrata postavio nominalno prvog vratara Livakovića, a Zagorca, koji je u Europi branio odlično, posjeo na klupu.

Koliko bi ta rošada mogla utjecati na odnosi između dva vratara i na psihologiju Zagorca?

“Siguran sam da ova promjena neće utjecati na njihov odnos. Obojica su super-pozitivni dečki, vidjelo se da je cijela momčad zajedno slavila golove i veliku pobjedu. Stvari se po tom pitanju ipak znaju od prošle sezone. Livi je imao tu “nesreću”, a zapravo sreću, jer je ostao predugo s reprezentacijom u Rusiji, kasnije se priključio pripremama i trebalo mu je vremena da uhvati formu. No, on je nominalno prvi golman, a to je potvrdio protiv Fenera, pogotovo kada je izvadio onaj slobodnjak koji je išao pod gredu. Siguran sam da među njima dvojicom nema nikakvih problema”.

Sljedeći protivnik goropadnom Dinamu je upravo Kelavin Inter u HNL-u. Utakmica se igra u nedjelju na Maksimiru, nadaju li se u Zaprešiću umornom Dinamu?

> Odigraj Dinamo - Inter

“Ne vjerujem. Dinamo će ići punim gasom. Za koga god se Bjelica odluči, ti igrači će dati sve od sebe. Svaka utakmica je novo dokazivanje i nema života na staroj slavi. Ne očekujemo lakšu utakmicu, ali, mi smo isto momčad od 20 igrača koji treniraju svaki dan, borimo se za svoje mjesto pod suncem i u nedjelju ćemo dati maksimum”.

Kelava se vratio u HNL nakon pet godina. Od kada je prije pet godina iz Dinama prešao u Udinese, branio je još u Španjolskoj (Granada), Slovačkoj (Spartak Trnava), Mađarskoj (Debrecen) i Rumunjskoj (Politehnica Iasi).

Inter je u ovu sezoni, s Kelavom na vratima, krenuo loše, zatim su Žuto-plavi nanizali sedam bodova u tri kola, da bi u posljednja dva neočekivano izgubili od Slavena i Istre, oba puta po 1:2.

“Na početku je bilo klimavo, ipak je ovo potpuno nova ekipa i trebalo je vremena da se uigramo. Zatim smo ušli u seriju dobrih rezultata koje smo malo uprskali s dva pomalo nezasluženo poraza u posljednja dva kola. No, kada se momčad dodatno uigra, kada uđemo u kontinuitet, vjerujem da neće biti problema i da će Inter ove sezone ostvariti jedan solidan rezultat. Ja sam, kao i uvijek, u službi ekipe”, rekao nam je za kraj Kelava.

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoIvan KelavaDinamo ZagrebEuropska ligaFenerbahçeVillarreal

Ostale Vijesti