Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Čudesna Rijeka! Fenomenalna partija Sopićevih ‘ratnika’, Bogojević zabio dva pogotka, Pjaca opet oduševio!

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 17.02.24. | 16:53

Momčad s Kvarnera zadržala je prvo mjesto na prvenstvenom poretku, Lokosi na gotovo pa rasprodanoj Rujevici nisu imali nikakve šanse!

Petu uzastopnu pobjedu u drugom dijelu sezone ostvarili su nogometaši Rijeke u ‘derbiju’ 23. kola HNL-a koji se odigrao na Rujevici. Na kraju je na semaforu bilo 4-0, Bruno Bogojević zabio je dva gotovo pa identična pogotka (9., 30.), Hodža je povisio na 3-0 (85.), da bi onda konačan rezultat u 90+1. minuti postavio Alen Grgić. Samo zbog izvrsne partije Nikole Čavline gosti iz Zagreba nisu još uvjerljivije stradali, a ova izvedba Riječana definitivna je potvrda kako snovi navijača o prvom mjestu na kraju sezone itekako imaju smisla!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uz svo dužno poštovanje prema Bruni Petkoviću i Marku Livaji, dok se Ivan Perišić ne oporavi, najbolji igrač HNL-a je – Marko Pjaca! Kad je došao u Rijeku, navijači su bili oduševljeni, ali isto tako je bilo onih koji su imali određene sumnje u njegovo fizičko stanje. Nedugo po njegovom dolasku na Kvarner svima je bilo jasno da su sve one ružne ozljede sada iza njega, Pjaca je spreman, Pjaca je gladan, Pjaca je – nevjerojatan! Svako primanje, dodavanje, otvaranje prostora, zabadanje u sredinu… Sve što radi ima smisla. U nekim slučajevima, kada igrač puno previše odskače od ostatka momčadi, onda neki potezi izgledaju neshvatljivo, ali budući da je Marko na Kvarneru zatekao pet-šest sjajnih ofenzivaca s kojima je ‘na istoj valnoj duljini’ kad se priča o kombinatorici, onda i sve ono sjajno što Marko radi postaje još sjajnije.

Rijeka je tako povela u devetoj minuti, a svoj prvijenac u bijelom dresu upisao je Bruno Bogojević. Sjajnu loptu s 30-ak metara između desnog stopera i desnog beka odigrao je Marko Pjaca, Bogojević je pratio akciju, prihvatio dodavanje Pjace pa se otvorio na desnu, njemu jaču nogu, nakon čega je uslijedio školski udarac, s lijepim efeom, kojeg Čavlina nije mogao ukrotiti. Sopić je hvalio Bogojevića proteklih tjedana, rekao je kako bi sigurno startao protiv Gorice u prošlom kolu da ga nije pokosila viroza, a 25-godišnjak iz Koprivnice za povjerenje mu je uzvratio na najbolji mogući način – pogotkom za 1-0!

Publika je nosila Riječane od prvog sučevog zvižduka, ali pogodak nominalno desnog, a danas lijevog beka, dodatno je zapalio atmosferu. Kvarner je ovih dana u znaku karnevala, ljudi su veseli, pjesma se čuje na svakom koraku, a ovakve izvedbe njihovih miljenika tome još više doprinose.

Lokomotiva u prvom dijelu nije bila dobra. Odnosno, ispravnije bi bilo reći kako je Lokomotiva odigrala korektno, ali to je bilo nedovoljno da bi se išta napravilo protiv ove motivirane, rastrčane i ‘nabrijane’ Rijeke.

Toni Fruk se vratio nakon što je zbog ozljede propustio utakmice protiv Istre 1961 i Gorice, a prvi asistent lige u prvom se dijelu istaknuo s nekoliko sjajnih proigravanja. Jednom je na njegovu prekrasnu loptu s lijeve strane zamalo zakasnio Obregon, da bi onda sjajno proigrao Pjacu čiji je pokušaj špicom obranio Čavlina. Mladi vratar Lokosa fenomenalno je reagirao i na udarac Fruka u 23. minuti, bila je to prava bomba ‘dirigenta’ Rijekine igre s oko 20 metara, ali refleksnom intervencijom Čavlina je zaustavio Fruka u želji da dođe do svojeg trećeg pogotka ove sezone u HNL-u.

Isto tako je Fruk bio blizu pogotka točno 10 minuta kasnije kad ga mu je loptu kao na pladnju servirao Selahi, no Rijekin veznjak je malo oklijevao pa je tako Mersinaj uspio blokirati njegov pokušaj.

Stoper Lokosa kasnio je u bloku kod prvog pogotka Rijeke, a isto se ponovilo i u 30. minuti kad je igrač s brojem 30 na leđima postigao svoj drugi pogodak na utakmici. Bila je to gotovo pa copy/paste akcija kao kod prvog pogotka, samo što je ulogu ‘asistenta’ sada imao Radeljić. Odigrao je stoper Rijeke gotovo pa identičnu loptu kao Pjaca 20-ak minuta ranije, Krivak je klizećim startom pokušao osvojiti tu loptu, ali u tome nije uspio te je praktički idealno sve servirao za Bogojevića koji još jednom nije odustao prijevremeno, ‘zabio’ se u 16-erac gostiju pa gotovo s identičnog mjesta i gotovo identičnim udarcem povećao vodstvo svoje momčadi – 2-0

Do kraja poluvremena pamtimo još jedan sjajan dribling, a onda i udarac Marca Pašalića. Desno krilo Rijeke prihvatio je jednu sjajnu dijagonalu Marka Pjaca, potom je ‘sombrerom’ prebacio Žilinskog, ali je na njegov udarac sjajno reagirao ove subote izvrsni Čavlina. Da nije njega na golu Lokomotive, Rijeka bi vrlo vjerojatno nakon prvih 45 minuta imala još uvjerljivije vodstvo…

Željko Sopić je na poluvremenu u svlačionici ostavio Obregona, da bi onda u 55.minuti u igru umjesto Pašalića i Fruka ušli Grgić i Petrovič. I to je bio pokazatelj koliko je ova Rijeka snažna! Sva trojica igrača koje je strateg Rijeke odlučio povući s terena su odigrali dobru utakmicu, ali konkurencija je ogromna te je Sopić htio malo osvježiti svoje redove kako bi njegova momčad mogla u iznimno visokom ritmu nastaviti lomiti svojeg suparnika.

S druge strane, Čabraja je u 63.minuti iz igre izvukao Goričana, da bi onda umjesto njega na terenu bio povratnik u HNL Lirim Kastrati. U svojem prvom mandat u Lokomotivi Kastrati je čak četiri pogotka zabio Riječanima, ali ove subote nije bio te sreće. Iako, u nekoliko je navrata pokazao kako će biti još jedno snažno oružje Lokosa u nastavku sezone…

Ritam utakmice se u drugom dijelu malo smanjio, a prvu veliku priliku vidjeli smo u 66. minuti kad je sijevnula kontra Rijeke. Grgić je osvojio 40-ak metara, potom je sjajno uposlio Pjacu koji je s lijeve strane ušao u 16-erac gostiju. Sjajno je s kojih 14 metara iskosa tukao Pjaca, Čavlina je praktički već bio savladan, ali fenomenalnom intervencijom je siguran pogodak Rijeke spriječio omaleni Feta Fetai koji je glavom otklonio opasnost pred svojim golom.

U posljednjih 15-20 minuta Lokomotiva je bila nešto ofenzivnija, jurnuli su u napad ne bi li došli do pogotka koji bi onda odveo utakmicu u nemirne vode, ali usprkos kontroli lopte i nešto većem broju izlazaka na polovicu domaćina, Nediljko Labrović zapravo nije upisao nijednu veliku obranu na utakmici.

Veldin Hodža u 85. je minuti stavio točku na (R)i. Pjaca je s lijeve strane uposlio Hodžu, a mladi veznjak Rijeke je onda s više od 25 metara probušio Čavlinu i tako otklonio pitanje pobjednika, da bi onda u 90+1. i Grgić poentirao nakon dodavanja Bande.

Spomenimo za kraj kako je s ovom pobjedom Rijeka, barem privremeno, otišla na plus pet u odnosu na Hajduk koji tek mora odigrati svoju utakmicu protiv Rudeša te čak na plus devet u odnosu na Dinamo koji od Rijeke ima dvije utakmice manje. I dok se u Zagrebu i Splitu ‘prepucavaju’ tko će biti novi prvak, Rijeka sigurno teče i nekim svojim tokom ide prema ostvarenju svojeg konačnog cilja. Euforije i dalje nema, ali ovakve predstave i one ‘najhladnije’ uspiju zagrijati. Ponavlja li se 2017. godina? Na Kvarneru ne nitko ne ‘leti’, ali tko bi si dao za pravo reći kako ova momčad nije sposobna otići do kraja…

Rijeka - Lokomotiva 4-0

Strijelci: 1-0 Bogojević (9., Pjaca), 2-0 Bogojević (30.), 3-0 Hodža (85., Pjaca), 4-0 Grgić (90+1., Banda)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 7693

Glavni sudac: Igor Pajač, VAR: Patrik Kolarić

Žuti kartoni: Smolčić, Galešić (Rijeka) Marić, Čop, Canjuga (Lokomotiva)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Labrović - Smolčić, Radeljić, Galešić, Bogojević( 67. Goda) - Selahi (78. Banda) - Pašalić (55. Grgić), Hodža, Fruk (55. Petrovič), Pjaca - Obregon (46. Marić)

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina - Vranjković (62. Fetai), Mersinaj, Kalaica, Žilinski - Smakaj, Ma. Marić - Krivak (70. Canjuga), Mudražija (46. Šotiček), Goričan (62. Kastrati) - Čop(88. Kanižaj)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNLHrvatska nogometna ligaNK Lokomotiva

Ostale Vijesti