ARND WIEGMANN/Action Images
ARND WIEGMANN/Action Images

CSKA zbog Osijeka odgodio dvije utakmice, a Bijelo-plave dočekuju na stadionu ljutih rivala

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 01.08.21. | 09:51

Sljedeći euro-protivnik Bijelo-plavih prije šest godina doživio je bankrot, ali su iskoristili rupe u zakonu i ekspresno se vratili među eliti.

Osijek je prošlog tjedna uspješno prošao prvu europsku prepreku zvanu Pogon, a već sljedećeg tjedna ih čeka novi protivnik sofijski CSKA.

Bit će to drugi put da se ova dva kluba sastaju u kvalifikacijama nekog europskog natjecanja i to u zadnje dvije godine. Prvi put su Bugari imali više sreće te su Bijelo-plave eliminirali nakon lutrije penala, a ovoga puta je definitivno vrijeme za Osijek.

Zanimljivo, CSKA je i u prošlom kolu prošao latvijsku Liepaju tek nakon boljeg izvođenja penala, što im očito prelazi u naviku pa se nadamo kako će momčad Nenada Bjelice odraditi posao u 180 minuta.

Da Bugari ozbiljno shvaćaju Osijek dokaz je da su u prvenstvu odgodili utakmicu i ovog, kao i sljedećeg vikenda te da su sav svoj fokus prebacili na Bijelo-plave.

„Propozicije natjecanja kažu da svaki klub ima pravo odgoditi jednu utakmicu Prve HNL dok igra kvalifikacije za europska natjecanja te još jednom kasnije ako je sudionik skupine“, izjavio je Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL

Bugarski savez očito za razliku od HNS-a svojim klubovima dopušta odgodu više od jedne utakmice za vrijeme kvalifikacija za europska klupska natjecanja, no to je tema za neki drugi članak.

Ukoliko na Wikipediji, Internet alat koji se najčešće koristi, potražite informacije o novom protivniku Osijeka vidjet ćete da su tamošnji rekorderi po naslovima prvaka, no da li je to zapravo tako?

Naime, originalni CSKA doživio je bankrot 2015. godine pe su izbačeni u treću ligu te su sljedeće sezone kao trećeligaši osvojili tamošnji kup. Nakon što su osvojili trofej novi gazda kluba Griša Gančev odlučio je iskoristiti rupe u zakonu te je klub spojio s Litexom i tako preuzeo njihovu licencu te CSKA vratio iz treće u prvu ligu samo s jednim potpisom.

Taj postupak se nije svidio mnogim legendama kluba, kao i velikom broju navijača, koji su iste 2016. godine osnovali svoj klub CSKA 1948, po godini osnutka originalnog kluba, te su prošle sezone izborili plasman u najviši rang tamošnjeg nogometa i postali ljuti rivali Gančevom CSKA-u.

CSKA u četvrtak u prvoj utakmici neće Osijek dočekati na svom stadionu Bugarske armije, već na nacionalnom stadionu Vasila Levskog, kojeg inače koristi bugarska reprezentacija i ljuti rivali CSKA 1948.


Tagovi

OsijekCSKA SofijaKonferencijska liga

Ostale Vijesti