CSKA Sofija je itekako opasna, pred Osječanima je težak zadatak

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 25.07.19. | 15:40

Čak petorica igrača u domaćem sastavu vrijede preko dva milijuna eura.

Ovog ljeta Osijek je po mnogima napravio najbolji posao od svih hrvatskih klubova. Dovođenjem igrača kao što su Ante Majstorović, Vedran Jugović i Antonio Mance momčad koju vodi Dino Skender dala je svima do znanja kako ove sezone pucaju na visoki plasman, kako u domaćem prvenstvu, tako i u europskim natjecanjima.

>>> ODIGRAJ CSKA SOFIJA - OSIJEK

Osijek je prošlog vikenda odigrao prvu službenu utakmicu u ovoj sezoni. U goste im je stigao Slaven Belupo, a na krilima napadačkog dvojca Mance – Marić Osječani su stigli i do prve pobjede. Momčad Dine Skendera kontrolirala je susret, bili su bolji u svim segmentima igre te su u konačnici i potpuno zasluženo slavili.

Antonio Mance zabio je prvi pogodak na utakmici te je pokazao kako su u Osijeku znali što rade kada su ga doveli. Ovaj rođeni Riječanin najveći je ulazni transfer u povijesti Osijeka koji je za njegove usluge morao isplatiti Trenčinu 1,3 milijuna eura. Njegov kolega u napadu, Mirko Marić, još je prošle sezone pokazao kako mu zabijanje pogodaka nije stran pojam, a u konačnici mu je zamalo pobjegla i nagrada najboljeg strijelca lige. Jedan pogodak više zabio je Mijo Caktaš, a to je bilo dovoljno da nagrada ode u Split.

Mnogi su se pribojavali hoće li ova dvojica naći zajednički jezik budući da je riječ o dosta sličnom profilu igrača. Obojica žive za pogotke, visoki su i moćni u skoku pa je bilo dosta teško na prvu vidjeti da njih dvojica mogu zajedno. Ako ćemo suditi po prvoj utakmici, oko trenera Skendera bilo je i više nego dobro, pa bi ova dvojica mogli raditi probleme svim klubovima protiv kojih će se Osijek sastati, kako u prvenstvu, tako i u Europa ligi.

S druge pak strane, kao prvi protivnik u kvalifikacijama za Europa ligu, stoji CSKA Sofija. Momčad velike povijesti bugarsko prvenstvo osvojila je 31 put, a tome su nadodali i 20 kup natjecanja i četiri Superkupa. Kada je riječ o europskim uspjesima, u dva navrata igrali su polufinale Lige prvaka, u četiri četvrtfinale, dok su u tri navrata igrali i grupnu fazu Europa lige.

CSKA Sofija je vojni klub, a osim nogometa imaju još klubove u 17 različitih sportova.

Predsjednik kluba najveći je bugarski nogometaš svih vremena Hristo Stoichkov, Grisha Gancev je vlasnik dok je voditelj omladinskog pogona Portugalac Paulo Cardoso.

U CSKA u ovom trenutku igraju četiri Portugalca, a jedan od njih je i prvo ime momčadi. Riječ je o Tiagu Rodriguesu, 27-godišnjem ofenzivnom veznjaku koji je ponikao u Sportingu, a karijeru izgradio u Portu. Iz Porta je 2017. stigao u Bugarsku, a njegova uloga u momčadi od velikog je značaja za ovaj kultni bugarski klub. Treba napomenuti kako je on ujedno i najskuplji igrač CSKA Sofije, a prema transfermarktu on sada vrijedi tri milijuna eura.

U ovu sezonu CSKA nije ušao kako se od njih očekivalo. Prva utakmica bila je odlična, stradao je crnogorski Titograd rezultatom 4-0, ali nakon toga stiglo je do laganog pada u formi. U prvoj utakmici u bugarskoj ligi odigrali su 2-2 sa Etarom na domaćem terenu, zatim su odigrali susret bez pogodaka u uzvratu u Crnoj Gori, da bi u drugom kolu bugarskog prvenstva odigranom prošle subote izgubili od Chernog Mora rezultatom 3-1. Nekadašnja velika nada škotskog nogometa Tony Watt zabio je počasni pogodak, a ovog ljeta stigao je u redove bugarskog prvoligaša kako bi oživio svoju karijeru, iako ima svega 25 godina.

I za jednu i za drugu momčad prolazak u sljedeću fazu kvalifikacija za Europa ligu od velikog je značaja. Tamo će ih čekati bolji iz dvoboja FK Budućnost i Zorya, a treba reći kako je dojam kako će sljedeća faza biti lakša od ove u kojoj su sada, kojigod da klub prođe dalje.

Za kraj treba izdvojiti kako utakmica počinje u 19:30, a tekstualni prijenos susreta možete pratiti uživo na Germanijaku.

(foto: pixsell)


Tagovi

Kvalifikacije za Europa liguEuropska ligaCSKA SofijaOsijek

Ostale Vijesti