CSKA ima 15 stranaca, dosta ih dovode s Otoka, ali ništa bez amena gazde Griše

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 18.07.19. | 15:36

Osijekov suparnik u Europa ligi pojačao se bivšim igračem Celtica, igračima iz engleskih niželigaša poput Birminghama i Plymoutha...

ODIGRAJ >>> Europska Liga kvalifikacije

Riječ je o najuspješnijem klubu u bugarskoj povijesti s 31 osvojenim naslovom i 20 titula u nacionalnom kupu. Iako je riječ o bugarskom velikanu, nije mogao bez turbulentne prošlosti, naime, prije četiri godine izbačen je u treću ligu radi dugova. Bili su registrirani kao amateri jer nisu mogli dobiti profesionalnu licenciju, a u toj sezoni postali su prvi trećeligaš u bugarskoj nogometnoj povijesti koji je uzeo Kup.

SPECIJALIZIRANA PONUDA

Sve nakon tog događaja do protekle dvije godine bilo je za zaborav. Ubrzo po osvajanju kupa službeno su bankrotirali. Međutim, samo kako bi uskrsnuli pod imenom PFC CSKA 1948., kojeg je investitor Griša Gančev napravio od licencije bivšeg Chavdara Etropolea te ga spojio sa svojim nekadašnjim klubom Litexom.

Taj se klub borio lani za naslov s Ludogorecom, koji je već dugo dominantna sila u bugarskom nogometu, a CSKA ga već dvije godine pokušava skinuti s trona sa svlačionicom u kojoj se govori portugalski, naime u aktualnom kadru imaju čak četvoricu Brazilaca i još toliko Portugalaca. Glavni igrači poslovično su im stranci, a dovode ih uglavnom bez odštete. Jedan od njih bio je i bivši Hajdukov golman, Dante Stipica, koji se nakon samo godinu dana u Bugarskoj razišao s klubom.

„Doveli su me kao prvog golmana u klub, ali na koncu nisam dočekao svoju priliku i na kraju prošle sezone sam dobio slobodne papire,“ javio se Germanijaku bivši golman Hajduka i CSKA Sofije Dante Stipica.

„Nije mi žao tog iskustva, nama sportašima putevi su jako čudni, ni sam ne znaš zašto negdje završiš, ali vjerujem kako se sve događa iz određenog razloga. Sad sam u Poljskoj, potpisao sam za Pogon Szczecin i jako sam sretan. Jedva čekam početak sezone, počinje ovaj vikend."

ODIGRAJ Legia - Pogon

No, Osijek neće biti sretan što je izvukao CSKA.

„Osijek se dosta pojačao ove sezone i mislim da je odlična momčad, ali CSKA će im biti vrlo ozbiljan suparnik, doista me zanima kako će ta utakmica završiti. CSKA se dosta pojačao ove sezone, stigli su solidna imena. Doveli su Škota koji je prije igrao za Celtic (Tony Watt op. a.), Irca i Engleza iz engleskih nižih liga, Talijana koji je igrao u Rumunjskoj…“

Doista nezgodna momčad, nema razvikanih imena jer uglavnom svi dolaze bez odštete, ali dovoljno za napraviti štetu Osijeku. U momčadi imaju čak 15 stanaca, ali svejedno su, zamislite paradoksa, najbugarskija momčad u ligi. Ludogorec i ostali konkurenti za vrh gotovo da i nemaju domaćih igrača.

„Imaju jako puno Bugara, ali preko sportskog direktora dovode dosta Brazilaca i Portugalaca. Doveli su još jednog na početku tekuće sezone pa je on otvorio novo tržište i počeo dovoditi Engleze, Irce, Škote... Ali sve to mora amenovati gazda Griša. Ne znam točno čime se bavi, ali biznismen je i jako je uspješan. Ulaže u bugarski sport jer je nekoć i sam bio sportaš.“

"Gdje bi CSKA bio u HNL-u? Teško je reći, ali vjerujem kako bi se smjestili u gornji dom, svakako među pet najboljih momčadi. Imaju odlične navijače, jako su privrženi klubu i u skladu s tim navijaju. Dok sam ja bio tamo, nije bilo incidenata, ali su ekstremno fanatični,“ rekao je Stipica, pa se okrenuo svom bivšem klubu.

„Kako će Hajduk proći ove sezone? Ja sam ponajprije Hajdukov navijač, a tek onda bivši igrač. Uvijek vjerujem da mogu napraviti puno. Nadam se da će im sve biti super ove sezone i da će uspjeti ostvariti neke zacrtane ciljeve.“

(foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoHajdukDante StipicaOsijekEuropska ligaCSKA Sofija

Ostale Vijesti