Crvenima zasluženu pobjedu nad Hajdukom oduzeo bivši kapetan!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 19.02.17. | 18:51

Split je ponovno zaustavio Hajduk, ovog puta bilo je 1:1.

Iako u sjeni velikog ogleda Osijeka i Rijeke u Gradskom vrtu, i druga današnja utakmica u Prvoj HNL ima epitet derbija, onog „Svetog Duje“, između RNK Splita i Hajduka.

Domaćini proljeće čekaju u vrlo nezavidnom položaju; financijska situacija je i dalje jako loša, igrači dolaze i odlaze kao na kolodvoru, a nakon odlaska trenera Lokice morali su odgovorni pronaći i novo trenersko rješenje. Nakon što ih je, očito ustrašen okolnostima koje bi zatekao na Parku mladeži, Elvis Scoria otkazao već dogovoreno preuzimanje klupe Splita, zahtjevnu ulogu uzeo je 49-godišnji Bruno Akrapović.

S druge strane Hajduk vraća lice momčadi koja ima glavu i rep, pogotovo nakon vrlo dobro odrađenih priprema na kojima je već bio zamjetan pomak u igri pod novim trenerom Carrillom. Bijeli su u utakmicu odlučili krenuti bez Vlašića, Saida i Ercega, s dvojcem naprijed Ohandza – Futacs, a široko su igrali Vojković i Tudor.

Hajduk je do vodstva mogao doći već u 5. minuti susreta, kada je Hamza s dvadesetak metara iz slobodnog udarca sjajno prebacio domaći živi zid, ali vratar Kukić koji mijenja ozlijeđenog Duku odlično reagira i skreće loptu u korner. Split je odgovorio preko Pešića, koji u 14. puca s vrha kaznenog prostora ravno u Stipicu, a tek tri minuta kasnije Hajduk stvara najbolju prigodu iz igre u prvom dijelu, ali Futacs ubačaj skreće par milimetara od lijeve vratnice Splitove mreže. Na drugoj stativi za malo je zakasnio novopečeni kapetan Zoran Nižić.

Utakmica je tada ušla u fazu nalik na mnogo prošlih susreta ovih dvaju protivnika; tvrda, spora i s puno kontakata, ali malo prigoda. Hajduk je bio spor u distribuciji i pas-igri, te je stajao predaleko od Splitovih igrača, što je u praksi značilo da su teško mogli uopće doći do konkretne prigode za postizanje pogotka. Vojković je u nekoliko navrata lomio Splitovu obranu na desnoj strani, ali bez konkretnog završnog dodavanja osim kada je u 45. minuti proigrao povratnu loptu za Ohandzu, koji s jedanaest metara pod blokom sjajno puca, ali lopta odlazi iznad grede.

Međutim tek minutu prije Split je imao općenito najbolju prigodu na susretu, kada je Pešić jedan ubačaj s desne strane glavom pokušao s tek par metara nečuvan plasirati od trave u mrežu Hajduka, ali sjajnu prigodu upropastio je jako mlakim udarcem koji Stipica lako kupi.

Drugi dio nastavljen je u jednakom tonu. Crveni nisu pokazali nikakav respekt prema Bijelima, nadajući se da mogu ponoviti ishod one kup-utakmice u kojoj su pobjedom kuvertirali otkaz bivšem treneru Hajduka Marijanu Pušniku. Nastavili su tražiti prostor za stvaranje prigoda, a već u 51. minuti mogli su i povesti. Pavlovski je ubacio iz kornera, Mikulić je prenio loptu na drugu vratnicu, a tamo je novopridošli branič Dupovac s praktički metra udaljenosti loptu prebacio s crte preko gola. Definitivno kandidat za promašaj sezone!

Pet minuta kasnije Pešić je zatresao mrežu nakon proigravanja Pavlovskog, ali sudac je svirao zaleđe; mi bi dodali vrlo dvojbeno, ako je suditi po ponovljenoj snimci. Isti igrači imali su zanimljivu akciju u 65. minuti, ali Pešić – koji je večeras bio najbolji pojedinac u redovima domaćih – kasni za korak.

Napokon je i Hajduk zaprijetio konkretno u 69. minuti; Futacs je sjajno primirio jednu dugu loptu Juranovića, oslobodio se svog čuvara, ali puca direktno u Kukića koji nogom brani oštar prizeman udarac!

Hajduk je mijenjao, tražio svježinu u napadu: ušli su Vlašić, Erceg i Said, ali to nije mnogo promijenilo. Jalovu igru Bijelih ponovno je pokušao kazniti ovog puta Jakić, poluvolejem sa 17 metara koji je Stipica uspio krajnjim naporom izvući i prebaciti preko grede. Činilo se da Split neće naplatiti brojne prigode koje su promašili, ali nogometni klišeji s razlogom su – klišeji.

Igrala se 76. minuta, Jovanović je ovog puta preuzeo ulogu Pavlovskog i ponovno proigravanjem sjajno pronašao Pešića, koji ovog puta konačno ne promašuje. Podvlači loptu pod natrčalog Stipicu i dovodi Crvene u zasluženo vodstvo!

Nervoza je kod Hajduka logično u tom trenutku porasla, što nije pridonosilo ionako apsolutno nedovoljnoj kombinatorici. Zadnja linija je očajno ispraćala igru, stajala predaleko što je i rezultiralo zamjetnim brojem šansi Splitovaca, dok je u napadu kombinatorika patila sporošću. Ali onda je čovjek koji je i u nekoliko navrata tijekom jeseni nosio Hajduk i pokazao da je uz Futacsa možda i najveće pojačanje Hajduka ove sezone ponovno zablistao kao joker s klupe.

Ante Erceg je prvo u 79. povratnu loptu Saida s nekih osam metara poslao tik pored gola Kukića, da bi iz drugog pokušaja kaznio momčad u kojoj je proveo juniorski staž i odigrao više od 100 nastupa za Crvene. Vlašić je sjajno ubacio loptu s lijeve strane, a Erceg je smireno glavom šalje iza leđa Kukića za brzo izjednačenje Bijelih u 83. minuti!

Tek tri minute poslije raspoloženi Erceg je probio lijevu stranu i ubacio za Tudora, koji sa nekoliko metara u padu glavom građa gredu Splitovog gola, da bi nakon te prigode krenula viktorija na gol Splita. Hajduk se probudio i tražio pobjednički pogodak, a mogao je do njega stići u 89. minuti nakon što je Said s par metara odlično našao prostor za šut iz teške pozicije, ali opet je Kukić izašao kao pobjednik.

To je ujedno bila i posljednja prigoda na susretu, u kojem će frustracije ishodom biti prisutne i na jednoj i na drugoj strani. Hajduk je ponovno propustio slaviti kod susjeda-fenjeraša, a Split je propustio pobjedom napraviti zalihu bodova nad Cibalijom u borbi za playoff nakon što je u ovoj utakmici svakako ponudio više od gostiju s Poljuda.

Rezultati by SofaScore

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ante ErcegIvan Pešić

Ostale Vijesti