REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Cinquecento: Buffon posao apsolutni rekorder po broju utakmica bez primljenog pogotka

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 06.02.22. | 14:37

Talijan je do jubileja stigao jučer, njegova Parma je remizirala sa Beneventom.

Iako je jučer Forte svladao Buffona već u drugoj minuti susreta, sudac je označio offside. Nedosanjani san čiste mreže je ostao živ. Naime, Buffon je sinoć, iako iskusan sa preko dvadeset sedona u vrhunskom nogometu, sigurno bio malo nervozan jer je ganjao jubilej. Nitko nikada (barem ne u zabilježenoj statistici poznatijih liga) u svojoj karijeri sačuvao čistu mrežu 500 puta. Nitko osim Buffona.

Legendani Gigi je jučer uspio doći do tog jubileja, njegova Parma je odigrala 0:0 sa Beneventom i tako donijela bivšem vrataru talijanske reprezentacije novo priznanje, premda je jasno kako se Buffon već godinama ne treba nikome dokazivati. Inače, Buffon je na klupskom nivou upisao 423 clean sheeta, a preostalih 77 u 176 nastupa za reprezentaciju Italije. Mrežu Juventusa netaknutom je sačuvao 322 puta, Parme 92 i PSG-a devet.

Zanimljivo, Buffon u svojoj vitrini ima gotovo sve najvažnije trofeje osim jednog. Višestruki osvajač Serie A, svjetski prvak s Mundijala 2006. godine još uvijek čeka titulu osvajača Lige prvaka, no pošto pričamo o Buffonu kao četrdesetčetverogodišnjaku, jasno je kako će ta želja ostati neispunjena. Utješna nagrada su druga mjesta, čak je tri puta Buffon gubio sa svojim Juventusom u samoj završnici najprestižnijeg turnira.

Zanimljivo, prvi clean sheet je upisao 1995. godine i to protiv Milana. Odoljevao je napadima Bobana, Baggia i Weaha. Za Parmu je tada nastupala uskoro zvjezdana jedanaestorici gdje su, među ostalima, nastupali i Zola, Stoichkov, Cannavaro i naravno - Buffon.



Tagovi

Gianluigi BuffonParma

Ostale Vijesti