Action Images / Scott Heavey
Action Images / Scott Heavey

Cijeli svijet je na strani traumatizirane Ukrajine, a Škotska ovakvu priliku nije imala od 1998. (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.06.22. | 08:04

Danas se u škotskom Glasgowu na Hampden parku igra utakmica polufinala dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022., a pobjednik dvoboja za tri dana igrat će finale protiv Walesa na stadionu u Cardiffu.

Na Svjetskom prvenstvu koje će se krajem godine održati u Kataru ostala su još tri upražnjena mjesta. Posljednja dva dobit ćemo nakon završetka Interkontinentalnog playoffa (13. i 14. lipnja), a prvog u nedjelju (5. lipnja), nakon završetka utakmice između Walesa i pobjednika današnjeg dvoboja između Škotske i Ukrajine.

(2.40) Škotska (3.00) Ukrajina (3.30)

Zašto se večerašnja utakmica nije odigrala u ožujku ove godine, kada su odigrane i ostale utakmice dodatnih europskih kvalifikacija, je, nažalost, poznato. Zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja je započela krajem veljače, Ukrajinci nisu imali mogućnost adekvatno se pripremiti za taj dvoboj.

„Moji se prijatelji bore u Ukrajini, a ja se moram boriti na terenu. Ne mogu se boriti u svojoj domovini, ali mogu na terenu“, rekao je napadač Benfice Roman Jaremčuk nekoliko dana nakon što su prvi tenkovi prešli rusku i bjelorusku granicu i ušli u Ukrajinu.

Taj duh vodit će traumatizirane Ukrajince i u današnjem susretu. Protiv moćnijeg agresora ne mogu napraviti ništa, ali mogu dostojno predstaviti svoju domovinu na zelenom terenu i omogućiti joj sudjelovanje na najvećoj svjetskoj smotri, i to ne samo nogometnoj...

U Ukrajini se natjecateljski nogomet ne igra od 2021. Kada je započela agresija, ukrajinska liga je bila na zimskom odmoru, a početkom travnja i službeno je odlučeno da se prvenstveno neće nastaviti. Dva najbolja ukrajinska kluba, Šahtar i Dinamo Kijev, prvenstvo su završili na vrhu, s time da momčad iz glavnog grada zaostaje dva boda za momčadi iz Donjecka.

Točno polovica igrača koje je za ovaj sudar izabrao Oleksandr Petrakov dolaze iz ta dva kluba, dva igrača dao je Dnipro-1 te jednog (četvrtog golmana) Vorskla. Svi oni nalaze se u 'izbjeglištvu', a ukrajinska reprezentacija se za jednu, a potencijalno dvije utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao i početak trećeg izdanja Lige nacija (Skupina sa Armenijom, Irskom i – Škotskom) od početka svibnja pripremala u slovenskom Brdu, predgrađu Ljubljane.

U sklopu humanitarne turneje 'Global Tour for Peace', Dinamo Kijev odigrao je sedam prijateljskih utakmica (od kojih jednu protiv Dinama na Maksimiru), Šahtar pet (od kojih jednu protiv Hajduka na Poljudu), a ukrajinska reprezentacija tri (od kojih jednu protiv Rijeke na Rujevici).

Upravo je ta utakmica na Rujevici bio jedini remi (1:1) ukrajinske reprezentacije na toj turneji. Prije toga Ukrajina je svladala Borussiju Monchengladbach u Monchengladbachu 2:1 (Mudrik i Pikaljonok), a onda i Empoli 3:1 u istoimenom talijanskom gradu (Jeremčuk, Karavajev, Pikaljonok).

Uz spomenute igrače koji (ne)igraju u domaćem prvenstvu, u sastavu Ukrajine nalazi se i nekoliko internacionalaca koji su do kraja sezone bili u natjecateljskom ritmu. Glavna zvijezda momčadi je i dalje Andri Jarmolenko iz West Hama iako se sedam godina mlađi igrač Manchester Cityja Oleksandr Zičenko prometnuo u lidera ove generacije. Tu su još Roman Jaremčuk iz Benfice, Ruslan Malinovski iz Atalante, Vitalij Mikolenko iz Evertona, rezervni vratar Real Madrida i klupski prvak Europe Andrij Lunin...

Ukrajina je po imenima i dalje jaka reprezentacija. Pitanje je samo u kakvom će fizičkom i psihičkom stanju biti njihovi igrači nakon svega što su prošli posljednjih mjeseci. No, upravo im to može biti najveći motiv u borbi protiv motiviranih Škota koji love plasman na prvo Svjetsko prvenstvo nakon 1998. godine.

Škotska je momčad sastavljena od igrača koji pretežito igraju u engleskoj Premier ligi i dakako škotskom Premiershipu. Steve Clarke u momčad je pozvao samo dva 'internacionalca', 19-godišnjeg lijevog beka Aarona Hickeyja, kojeg želi 'pola Europe'' i braniča Club Bruggea Liama Coopera (inače suigrač ukrajinskog braniča Eduarda Sobola).

Glavna zvijezda momčadi je, dakako, Liverpoolov Andrew Robertson, a puno nade polaže se u Unitedovog Scotta McTominayja, odnosno Villinog Johna McGinna.

Iako Škotska nije impresivna i dalje je to jedna vrlo ozbiljna, disciplinirana reprezentacija koja igra klasičnim otočkim stilom i ima idealnu priliku izboriti prvi plasman na Mundial nakon Francuske 1998. Jer, u goste im danas stiže demoralizirana Ukrajina kojoj više od polovice igrača nije odigralo natjecateljsku utakmicu od kraja 2021., a onda, u slučaju pobjede, idu na noge obližnjem Walesu s kojim su, uostalom, u istoj državi još od 1707.

Germania blagu prednost daje Škotskoj (2.40) zbog domaćeg terena i činjenice da većina ukrajinskih nogometaša nije odigrala natjecateljsku utakmicu od kraja 2021. godine. No, svijet će biti na strani gostiju, a tečaj na pobjedu Plavo-žutih iznosi 3.30.

(2.40) Škotska (3.00) Ukrajina (3.30)

MOGUĆI SASTAVI

Škotska (3-4-2-1)

Ukrajina (4-3-3)


Dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022.

Škotska – Ukrajina, 20:45 (Glasgow)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

UkrajinaUkrajinska nogometna reprezentacijaŠkotskaškotska nogometna reprezentacijaKatar 2022Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti