Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

CIES u 100 mladih igrača koji su spremni na najveće svjetske klubove uvrstio samo dvojicu Hrvata!?

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 14.09.23. | 12:00

Jedan se smjestio na 36. mjesto, drugi tek na 90.

Prije svega nekoliko dana CIES-ovo istraživanje o igračima mlađim od 20 godina s najviše kreiranih prilika u 90 minuta bilo je prilično dobro prihvaćeno u Lijepoj našoj. Naime, na vrhu te liste osvanulo je ime Domagoja Bukvića, dragulja Osijeka koji je već sada siguran prvotimac Bijelo-plavih i kojem na Pampasu ovih dana spremaju novi ugovor. Bukvićeve brojke su zaista elitne, ali na posljednjem istraživanju CIES-a on svoje ime ipak nije pročitao.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A to, doduše, ne iznenađuje previše. Naime, krilni napadač Osijeka, odnosno desni bek U21 reprezentacije, na scenu je zakoračio prije svega nekoliko mjeseci, stoga u međunarodnom centru za sportske studije još uvijek nisu imali dovoljan uzorak da ga smjeste među 100 odabranih igrača za koje vjeruju da su spremni za najveće svjetske klubove.

Na listi su se našli igrači van Liga petice (Francuska ispred Nizozemske) koji su 2002. godište i mlađi. Na samom vrhu nalazi se Antonio Silva iz Benfice, sjajni stoper za kojeg se vjeruje da bi jednog dana mogao preskočiti Joška Gvardiola kad ga Benfica bude odlučila prodati. Jer, ako su na Felixu zaradili 127 milijuna eura, zašto se onda sličnom iznosu ne bi nadali i na transferu Silve na kojeg se gleda kao još većeg talenta?

Na drugom mjestu te Ciesove liste, koju možete pogledati OVDJE, nalazi se sjajni veznjak Šahtara Georgij Sudakov. On je na nedavnom Euru U21 bio najbolji igrač Ukrajinaca, a u njegove kvalitete uvjerili su se i mladi Vatreni. Sudakov je na Euru U21 praktički sam ‘riješio’ Francuze u četvrtfinalu s dva pogotka, ali je onda njegova Ukrajina zapela u polufinalu protiv Španjolaca s kojima su igrali i u grupnoj fazi.


Na trećem mjestu ove zanimljive Ciesove liste nalazi se Brazilac Pablo Maia koji sjajno igra za São Paulo. Ovaj talentirani 21-godišnji veznjak je već sad na meti brojnih europskih velikana, s tim da se ljetos špekuliralo da bi mogao preseliti u Saudijsku Arabiju.

Što se tiče Hrvata, CIES ovog puta nije bio naklonjen prema njima. Na listi 100 najboljih mladih igrača koji su spremni za najveće svjetske klubove našla su se tek dvojica. Martin Baturina je svoje ime mogao pronaći na 38. mjestu, a Stipe Biuk na 90.

Cijelu listu možete pronaći OVDJE

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

CIESMartin BaturinaStipe Biuk

Ostale Vijesti