Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

CIES-ovo istraživanje: Ovo je 10 mladih Hrvata na koje Dalić mora obratiti pažnju (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 22.02.21. | 19:33

Za vodećeg na listi mnogi već sada zazivaju među Vatrenima, a poseban razlog za sreću ima Damir Mišković.

Nogometni institut CIES objavio je najnoviju analizu nogometnih trendova i indikatora. Ovaj put su svoj fokus stavili na 20 najbolje plasiranih reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici te su matematičkim putem došli do odgovora na pitanje koji su mladi igrači s najviše iskustva, a da još uvijek nisu dobili priliku braniti boje seniorske reprezentacije.

Kad pišemo mladi, onda mislimo na one koji još nisu napunili 23 godine. Njihovo iskustvo (ne i kvaliteta izvedbe, važno je za istaknuti) mjerilo se po minutaži koju su ostvarili protekle sezone. Naravno, nije isto imati određenu minutažu u Hrvatskoj ili Engleskoj.

Zanimljivo, iako veliki broj Hrvata igra u inozemstvu – neki čak i u 'ligama petice' – na CIES-ovoj listi najviše je onih koji su trenutno dio HNL-a. Još jedan je to dokaz kako je hrvatska liga itekako cijenjena. No, iako ima onih iz HNL-a, listu predvodi član Dinama, ali ne onog iz Zagreba, već onog iz Moskve. Naravno, riječ je o Nikoli Mori.

Ovaj talentirani veznjak ovog je ljeta Zagreb zamijenio ruskom prijestolnicom. Modri su na ime odštete uprihodili 8,5 milijuna eura, a kapetan 'mini Vatrenih' jako se dobro snašao u novom klubu za kojeg je debitirao svega nekoliko dana nakon što je transfer službeno potvrđen. Moro je ove sezone, samo u ruskoj Premier ligi, skupio 15 nastupa i dva pogotka, a njegov klub trenutno se nalazi na šestom mjestu jedne od ponajboljih europskih liga izuzev 'liga petice'.

Osim što je standardan u dresu Dinama, Moro je jednako tako (možda čak i malo više) iznimno važan faktor u hrvatskoj U-21 reprezentaciji.

Nakon 22-godišnjaka iz Solina, drugo mjesto pripalo je još jednom središnjem veznjaku, Mihaelu Žaperu. Uzdanica Nenada Bjelice ove sezone igra fantastičan nogomet, neizostavan je član prve postave te ga bivši strateg Dinama, Lecha, Spezije i Austije Beč ne mijenja ni kad njegova momčad igra 'lakšu' utakmicu. Ove sezone Žaper je samo u 1.HNL skupio 16 nastupa, četiri pogotka i dvije asistencije, a ukoliko nastavi s ovakvim predstavama, Osječani bi ga već ovog ljeta mogli prodati za rekordan iznos.

Iako Zlatko Dalić ima poprilično širok izbor kad je riječ o središnjim veznjacima, Moro i Žaper bi se uskoro mogli naći na popisu A reprezentacije. Uostalom, to je nešto što se i očekuje u skorije vrijeme.

Na trećem mjestu je vjerojatno najveći vunderkind hrvatskog nogometa, Joško Gvardiol. Nema razloga trošiti riječi i slova na ovog braniča, on je netko tko pred sobom – ukoliko ga zaobiđu ozljede – ima veliku karijeru, a da nismo suviše subjektivni u ovoj procjeni pokazao je i njemački RB Leipzig koji je Joška kupio za 16 milijuna eura od zagrebačkog Dinama. Ovog ljeta RB Leipzig će ostati bez Dayota Upamecana, a Gvardiol bi trebao biti taj koji će zamijeniti Francuza u početnoj postavi kluba koji je prošle sezone igrao polufinale Lige prvaka.

Cijelu listu pogledajte u nastavku teksta:

ScreenshotScreenshot



Tagovi

CIESNikola MoroJoško GvardiolMihael ŽaperDario VizingerDaniel ŠtefuljIvan NevistićSandro KulenovićHrvoje SmolčićHrvoje Babec

Ostale Vijesti