Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

CIES-ova čudna matematika: U Top 10 najvrjednijih igrača HNL-a nema Livaje te – nijednog igrača Rijeke!

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 20.03.24. | 15:33

Uvjerljivo prvo mjesto drži Baturina, s tim da će mnoge iznenaditi tko je njegova ‘prva pratnja'. Bruno Petković je, zanimljivo, tek osmi...

Međunarodni institute za sportske studije, CIES, objavio je listu najvrjednijih igrača HNL-a. A ona je prilično zanimljiva…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, prema CIES-u je uvjerljivo najvrjedniji igrač HNL-a Dinamov Martin Baturina koji se procjenjuje na čak 28.2 milijuna eura. Iako se ta cifra u ovom trenutku čini malo ‘prenapuhana’, to ipak nije ono što najviše iznenađuje na CIES-ovoj listi.

Drugo mjesto, prema CIES-u, pripalo je Marku Bulatu, veznjaku Dinama koji je procijenjen na 10.4 milijuna eura, dok je iza njega Hajdukov Rokas Pukštas (9.7 milijuna eura).

Na listi se nalaze samo igrači Dinama i Hajduka, a budući da je na 10. mjestu Emir Sahiti, zanimljivo je kako nijednom igraču Rijeke, aktualnom lideru HNL-a, CIES ne daje preveliku ‘težinu’. Budući da je Damir Mišković jednom prilikom ‘prozvao’ Transfermarkt kako cijene igrača njegove momčadi nisu korektne, bilo bi zanimljivo kakav bi komentar dao na ovu listu CIES-a.

Inače, od igrača izvan Liga petice uvjerljivo najveću cijenu ima stoper Benfice Antonio Silva kojeg CIES cijeni na 114.7 milijuna eura. Usporedbe radi, standardni stoper Hrvatske i prvotimac Ajaxa, Josip Šutalo, prema CIES-u je tek 10. najvrjedniji igrač Eredivisie s cijenom od 30.5 milijuna eura.

U Srbiji najveću cijenu ima Zvezdin Bukari (devet milijuna eura), a u Sloveniji Olimpijin Marcel Ratnik (3.5 milijuna eura). Zanimljivo je kako je u Grčkoj peti najskuplji igrač lige donedavni član Dinama Robert Ljubičić (8.6 milijuna eura), dok je malo iza njega PAOK-ov vratar Dominik Kotarski (8.3 milijuna eura).

Isto tako je zanimljivo bilo pogledati i situaciju u Austriji gdje devet od 10 najvrjednijih igrača dolazi iz Red Bull Salzburga, a tek na 10. mjestu nalazi se Luka Sučić (11.7 milijuna eura).

Cijelu listu CIES-a pogledajte OVDJE.


(I.A.S.)


Tagovi

CIESMartin BaturinaMarko LivajaLjetni prijelazni rokHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti