REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Chelsea u 'pet do 12' doveo još dva igrača: Bluesi u Maksimir stižu s Aubameyangom i Zakarijom (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 08:01

Londonski klub ovog je ljeta na transfere potrošio 279 milijuna eura - najviše na svijetu

Dinamov suparnik u prvom kolu Lige prvaka ovog je ljeta bio najrastrošniji svjetski nogometni klub! U svoje je redove doveo čak osam igrača, na koje je, prema podacima s Transfermarkta, potrošio 279 milijuna eura. Bluese slijedi Manchester United s 248 milijuna potrošenih eura, West Ham sa 189, Tottenham sa 176, Nottingham Forest sa 168 i Manchester City sa 'samo' 145 potrošenih milijuna.

Nakon što je u donekle ranijim danima prijelaznog roka Thomas Tuchel u svoje redove doveo nekoliko 'kapitalaca', poput Raheema Sterlinga iz Manchester Cityja za 56.2 milijuna eura, Kalidoua Koulibalyja iz Napolija za 38 milijuna i lijevog beka Marca Cucurellu iz Brightona za 65.3 milijuna, Bluesi su u finiš trgovanja ušli u 'cajtnot', mahnito su tražili stopera i napadača. Brojna su se imena 'vrtjela' u kontekstu dolaska u klub, među stoperskima najviše se isticalo ono Joška Gvardiola koji je na kraju odlučio produljiti vjernost RB Leipzigu i produžiti ugovor do 2027. Što se, pak, napadača tiče, prvi pick Thomasa Tuchela bio je Neymar, druga opcija Rafael Leao, no, ona najrealnija, koja se dugo vremena dogovarala (i očekivana), bila je dolazak Pierrea Emericka Aubameyanga iz Barcelone.

33-godišnji gabonski napadač na kraju je stigao u London u sam smiraj prijelaznog roka za cifru od 12 milijuna eura plus Marcos Alonso, španjolski bek koji napušta Stamford Bridge nakon šest godina i danas bi trebao i službeno postati novim igračem Barcelone.

Sve u svemu, Aubameyang će uz mladog Armanda Broju, promoviranog iz U21 momčadi,biti jedini klasični centarfor u Tuchelovoj momčadi, riječ je o napadaču s iskustvom igranja za brojne europske velikane (Milan, Lille, Monaco, St. Etienne, Borussia Dortmund, Arsenal i Barcelona), koji je u karijeri zabio 300-tinjak golova igrajući za klubove iz Liga petice.

Aubameyang će u Chelseaju nositi broj 9 kojeg je prošle sezone nosio Romelu Lukaku, a taj se broj na Stamford Bridgeu ne povezuje s najuspješnijim napadačkim akvizicijama - Tammy Abraham nije se izborio za mjesto u momčadi te je prešao u Romu, od Fernanda Torresa, Radamela Falcaaa i Alvara Morate se puno očekivalo, ali na kraju nisu opravdali svoja dovođenja, Steve Sidwell i Franco Di Santo nisu imali zapaženu ulogu u napadu Bluesa, a 'devetku' je u recentnoj povijesti nosio i jedan branič Khalid Boulahrouz.

A u samoj završnici prijelaznog roka Chelsea je u svoje redove doveo i švicarskog veznjaka podrijetlom iz DR Konga, Denisa Zakariju koji je stigao na ejdnogodišnju posubdu iz Juventusa uz opciju otkupa ugovora na kraju sezone. Ovaj defenzivni veznjak, koji po potrebi može igrati i stopera u Juve je stigao početkom godine iz Borussije Mönchenglacbach za 8.6 milijuna eura, u Juventusu je bio standardan, ali ga je Massimiliano Allegri odlučio posutiti na posudbu na Stamford Bridge.

S druge, pak, strane, klub su ovog ljeta napustili Timo Werner (RB Leipzig, 20 milijuna eura), Romelu Lukaku (Inter, posudba, 8 milijuna eura), Antonio Rüdiger (Real Madrid, slobodni igrač) i Andreas Christensen (Barcelona, slobodni igrač). Bluesi su, dakle, prilično promijenili krvnu sliku u odnosu na prošlu sezonu, a Thomas Tuchel je složio prilično respektabilan kadar od 20-ak igrača s kojima će nastojati boriti se za trofeje u Engleskoj, ali i koje će suprotstaviti Dinamu u Ligi prvaka, za svega nekoliko dana na Maksimiru (6. rujna).

Kadar Chelseaja za sezonu 2022/23:

Golmani: Edouard Mendy, Kepa Arrizabalaga, Marcus Bettinelli

Braniči: Reece James, Cesar Azpilicueta, Thiago Silva, Trevoh Chalobah, Kalidou Koulibaly, Wesley Fofana, Marc Cucurella, Ben Chilwell

Veznjaci: Jorginho, Mateo Kovacic, Ruben Loftus-Cheek, N'Golo Kante, Denis Zakaria, Connor Gallagher, Carney Chukwuemeka

Napadači: Raheem Sterling, Mason Mount, Kai Havertz, Pierre-Emerick Aubameyang, Christian Pulisic, Hakim Ziyech, Armando Broja

Postava igrača koji su stigli u Chelsea ovog ljeta ili su promovirani u prvu momčad:

Idealnih 11 Chelsea:



Tagovi

ChelseaPremier ligaPierre-Emerick Aubameyang

Ostale Vijesti