REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Čeferin razmišlja o dopuštanju da klubovi s istim vlasnikom igraju u istim natjecanjima: “Nije lako reći nekome da namjerno izgubi”

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 15.03.23. | 10:51

Uefa će razmotriti propise i ubrzo pronaći rješenje, ističe njen predsjednik

Uefa razmatra dopuštanje klubovima s istim vlasnikom da igraju u Ligi prvaka istovremeno - potez koji bi mogao imati značajne posljedice za preuzimanje Manchester Uniteda, ističe The Times nakon razgovora s predsjednikom Uefe Aleksanderom Čeferinom.

Aleksander Čeferin, predsjednik upravnog tijela europskog nogometa, rekao je da je potrebno preispitati postojeća pravila i da su dvije mogućnosti - zadržati zabranu i zabraniti klubovima s istim vlasnikom da igraju u istom natjecanju ili im dopustiti da sudjeluju – bit će istraženo što je bolje.

Dvije glavne ponude za United stigle su od vlasnika koji su povezani s klubovima u prvoj ligi Francuske. Ineos grupa Sir Jima Ratcliffea također posjeduje Nice, dok je drugu ponudu podnio šeik Jassim bin Hamad al-Thani, predsjednik jedne od najvećih katarskih banaka, što izaziva zabrinutost zbog veza s katarskim Paris Saint-Germainom.

U opširnom intervjuu s YouTube kanalom The Overlap Garyja Nevillea, Čeferin se također ispričao za prošlosezonsko previranje u finalu Lige prvaka u koje su bili uključeni navijači Liverpoola, te je otkrio da su Manchester City i Chelsea "oklijevali" oko pridruživanja Europskoj Superligi — na čemu je inzistirao ne bi moglo postojati bez engleskih klubova.

Upitan o potencijalnom sukobu interesa s posjedovanjem dva kluba u istom natjecanju, Čeferin je rekao:

“Ne razmišljamo samo o Manchester Unitedu. Imali smo pet-šest vlasnika klubova koji žele kupiti još jedan klub. Moramo vidjeti što učiniti. Opcije su da tako ostane ili da im dopustimo da igraju u istom natjecanju. Nisam još siguran”.

Mora se, veli, još razgovarati o tim propisima i vidjeti što učiniti u vezi s tim.

“Sve je više interesa za ovo multiklupsko vlasništvo. Ne bismo trebali samo reći ne za ulaganja u vlasništvo više klubova, ali moramo vidjeti kakva ćemo pravila postaviti u tom slučaju, jer pravila moraju biti stroga.”

Čeferin je sugerirao da se dva kluba s istim vlasnikom ipak mogu uredno natjecati u istom natjecanju.

 "S jedne točke gledišta istina je da ako ste vlasnik dva kluba i oni igraju u istom natjecanju, možete reći jednom klubu da izgubi jer želite da drugi pobijedi", dodao je. "Ali za vas, kao nogometaša, mislite li da je tako lako to učiniti, reći treneru, izgubite utakmicu jer drugi želi pobijediti?"

Cijeli intervju pronađite OVDJE. (G)



Tagovi

Aleksander ČeferinUEFAIzvršni odbor UEFA-eManchester UnitedParis Saint-GermainNiceGary Neville

Ostale Vijesti