REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

CAS potvrdio izbacivanje Rusije i njenih klubova iz natjecanja, ali odluka još nije pravomoćna

Vrijeme Čitanja: 1min | pet. 18.03.22. | 18:22

Rusija se žalila na odluke Fife i Uefe, ističući da je riječ o "ekstremnom obliku diskriminacije"

Sud sportske arbitraže (CAS) u Lausannei odbio je žalbu Ruske nogometne federacije koju je Međunarodni nogometni savez (FIFA) isključio iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Rusi su se u polufinalu kvalifikacija trebali suočiti s Poljacima krajem ovog mjeseca, ali ih je FIFA diskvalificirala. Poljaci su se tako bez borbe plasirali u odlučujući drugi krug dodatnih kvalifikacija gdje ih čeka bolji iz susreta Šveđana i Čeha.

CAS je u utorak potvrdio i odluku Uefe da ruski klubovi do daljnjega ne smiju sudjelovati u europskim kupovima. No, napominje Reuters, te odluke još nisu pravomoćne, jer su pojedini postupci još u tijeku, a CAS još nije objavio datum ročišta.

"Osporena odluka Fife ostaje na snazi ​​i svim ruskim momčadima i klubovima i dalje se suspendira sudjelovanje u Fifinim natjecanjima. CAS-ov arbitražni postupak se nastavlja. Trenutno se konstituira vijeće arbitara i stranke razmjenjuju pismene podneske", stoji u priopćenju CAS-a.

Rusija se žalila na odluke Fife i Uefe, ističući da je riječ o "ekstremnom obliku diskriminacije". Cilj žalbi bio je povratak svih momčadi u natjecanja, posebice povratak reprezentacije u kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar, uz naknadu štete zbog isključenja.

Kao što je poznato, zbog rata u Ukrajini ruski sportaši isključeni su iz većine sportskih natjecanja diljem svijeta. (Hina)


Tagovi

RusijaFIFAUEFACAS

Ostale Vijesti