REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Cadiz i Mallorca ostaju, Granada promašila penal za spas: La Liga na korak od konačnog epiloga (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.05.22. | 21:49

Borba za ostanak u La Ligi donijela nam je tri utakmice i dva pogotka.

Ako u Španjolskoj ono najvažnije stiže počinje u 22 sata kada na teren izlaze Barca i Villarreal,onda je više nego zadovoljavajuća uvertira započela u 20 sati. Naime, danas smo u večernjem terminu ganjali posljednjeg putnika u drugu ligu. Alaves i Levante su već ispali, ostalo nam vidjeti tko je treći putnik u Segundu. U duhu drame koja je danas bila lajtmotiv preko svih Liga petica koje su bile u tijekum na dnu tablice smo imali veliku gužvu. Cadiz je ušao u zadnje kolo s 36 bodova, baš kao i Mallorca, ali slabiju međusobnu gol-razliku pa se nalaze ispod njih. Bod više je imala Granada i s tim malim kapitalom je ušla u posljednje kolo uz blagu prednost.

Da bude još zanimljivije, ligaški ždrijeb im je još prošlog ljeta namjerio zanimljive protivnike u posljednjem kolu. Mallorca je otputovala u Pamplonu na noge neugodnoj Osasuni, a kako bi im bilo lakše u ovoj bespoštednoj borbi, odlučili su subvencionirati preko polovice troškova odlaska na gostovanje tako da nije falilo podrške s tribina. Cadiz je pak imao najlakšeg protivnika, posljednjeplasirani Alaves, i to u gostima, dok je Granada pored prekrasnih zidina Alhambre dočekala Espanyol.

Na kraju se ispostavilo da je najgore prošao onaj tko je prije početka susreta bio u najboljem položaju. Granada je ostala na nuli protiv Espanyola, dok su Cadiz i Mallorca svoje zadaće savjesno obavili. S bodom manje od konkurencije, Granada ispada u drugu ligu.

Ako je u Engleskoj bilo teško odmoriti od uzbuđenja, u Španjolskoj smo u večernjem terminu „spavali“ prvih 45 minuta. Sva tri susreta su na odmor otišla s ravno nula pogodaka u mreži, a ni sama statistika pokušaja nije baš obećavala sjajan nogomet. Primjerice, posljednjeplasirani Alaves je bio bolji suparnik na terenu u prvom dijelu, više puta su uputili udarac prema golu i općenito ostavili dobar dojam na terenu. Da nemamo uvid u tablicu, do 40.minute bismo posmilili kako je Alaves taj koji ganja ostanak u ligi. Mogao je Idrissi popraviti dojam i preskočiti konkurenciju na asistenciju Pereza samo da bi minutu kasnije pokušao i Espino, ali preciznosti nije bilo.

U drugom poluvremenu, ipak pogodak gostiju preko Lozana u 76.minuti, a kako ćemo vidjeti u nastaku, slavila je i Mallorca. Prevedeno, ovim pogotkom, Granada je pala na osamnaestu poziciju. A najbolje su stajali na tablici pred početak posljednjeg kola.

Iako smo vidjeli pogodak, susret s Alavesom nije bio pretjerano napet niti je opravdao svoj status. S druge strane, Osasuna i Mallorca su pružili još i manje. Barem u prvom dijelu. Nakon inicijalnog ispitivanja snaga, domaćin u crvenom dresu je krenuo igrati sve bolje i bolje, pa su gosti prirodno povukli svoje redove na vlastitu polovicu i mirno čekali svoju kontru. Mogla ih je Osasuna kazniti krajem prvog dijela, ali udarac našeg Ante Budimira odlazi malo pored vratnice.

To je bila svakako najveća prilika prvog dijela u utakmici bez puno pravog sadržaja. Takav pristup je pomalo nejasan, ipak je Mallorca ta koja bi u slučaju da sve tri utakmice zbilja završe remijem ispala iz lige zbog lošijeg međusobnog omjera sa Cadizom. S druge strane, ova utakmica Osasuni ova utakmica nije predstavljala baš ništa, što se i osjetilo u jednom neopterećenom i opasnijem pristupu vratima Manola Reine.

U drugom dijelu, odmah pogodak. Gosti su prvi skinulu „nulu“ s utakmica i to preko Angela Rodrigueza. Vedat Muriqi se pokazuje kao pravo pojačanje, sjajno je uposlio španjolskog veterana koji sigurno zabija u desni dio mreže za vodstvo vrijedno ostanka u ligi.

Ovim pogotkom nastradao je Cadiz koji je privremeno pao na osamnaestu poziciju dok je Granada i dalje bila sigurna s nulom iako ih je Mallorca na tablici preskočila.  Do kraja susreta zabija i Grenier za veliko slavlje gostiju i dodatni pritisak na Granadu koja je i dalje imala sve u svojim rukama.

Granada, očigledno u dosluhu sa zbivanjima u Pamploni i Alavesu, tek je krajem prvog dijela nešto odlučnije zaigrala prema naprijed. Pamtimo pokušaje Diaza, Collada, Escudera i Diaza, no sve je to bilo premršavo za utakmicu ovakvog uloga i kalibra. Ipak, ključni trenutak preko sve tri utakmice je stigao u 70.minuti kada Molina promašio jedanaesterac i tako ostavio rezultat na nuli sve do kraja. Pogledajte to OVDJE. Pokušavali su domaćini doći do gola koji bi vratio sve na početak, ali nisu uspjeli.

Na kraju u ligi ostaju oni koji su to na terenu više željeli. Granada, koja je donedavno bila respetkabilan prvoligaš, od danas je novi član španjolske Segunde.

Toliko od borbe za ostanak. Ostaje nam još vidjeti kako će reagirati Villarreal u gostima kod Barcelone u sklopu susreta koji Žutoj podmornici može donijeti sedmu poziciju i posljednje mjesto koje vodi u europska natjecanja. 

 

La Liga, 38.kolo

Petak, 20.svibnja

Rayo Vallecano – Levante 2:4

Eal Madrid – Betis 0:0

Subota, 21.svinja

Valencia – Celta Vigo 2:0

Nedjelja, 22.svibnja

Elche – Getafe 3:1

Deportivo Alaves – Cadiz 0:1

Granada – Espanyol 0:0

Osasuna – Mallorca 0:2

Barcelona – Villarreal 22.00

Real Sociedad – Atletico Madrid 22.00

Sevilla – Athletic Bilbao 22.00



Tagovi

GranadaMallorcaCadiz

Ostale Vijesti