Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Čačić: "Ni Arsenal ne bi pobijedio u Šibeniku i Puli, ne znam hoće li Ademi početi, nema rata sa Šimićem"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 18.03.23. | 09:30

Dinamov trener u vrlo iscrpnom i iskrenom obraćanju javnosti prije utakmice s Rijekom, a čestitao je i Hajdukovim juniorima

Ante Čačić u svojoj 'zornici', koje su već tradicija prije utakmica, bio je vrlo iscrpan. Press konferenciju počeo je dugačkim monologom.

"Prije ove začajne utakmice s Rijekom, htio bih spomenuti protekli tjedan, htio bih čestitati juniorima Hajduka na velikom uspjehu i promociji hrvatskog nogometa, to je hvale vrijedan rezultat. A prije toga, naš poraz u Puli, drugi zaredom zbog kojega nas sutra čeka utakmica u kojoj moramo pokazati da je kriza iza nas. Protivnik je nabujala Rijeka, kolega Sergej je napravio je respektabilnu momčad, koja igra vrlo učinkovito. Ali, mi smo apsolutni favoriti, vjerujem da ćemo se vratiti u dinamiku osvajanja bodova, pobjeda je imperativ.", kazao je Čačić, a onda krenuo iznositi podatke u kojima vidi argumente da Dinamo nije u krizi igre.

"Želim govoriti istinu, a to je da smo u 20-ak dana odigrali odličnu i efikasnu utakmicu protiv Hajduka, prošli Lokomotivu, a onda odigrali odličnu utakmicu protiv Osijeka, ali nismo nagrađeni rezultatom. Imali smo puno prilika, oni su izbacivali loptu iz gola, dvaput. Onda u Šibeniku, bez Ademija, Ivanušeca i Šutala, zabili smo jedan gol, bili smo dominantni, napravili dvije greške. Slična situacija se ponovila i u Puli, opet smo imali veliki posjed, Istra ima dobre automatizme, imali smo puno više pokušaja 11:4 i bili smo bez Ademija, Šutala i bez Ivanušeca sat vremena. To sam prezentirao igračima, pobjeda nas može dovesti u krivu ulicu, ali nas ni poraz ne može baciti u depresiju. Ali, igrati ozbiljnu utakmicu na terenima poput Pule ili Šibenike je teško, ne bi tamo ni Arsenal dobio utakmicu."

Još je malo sažeo svoju istinu.

"Udarci 44:13, od šest udaraca u naš gol primili smo četiri gola. Da je pokojni Amigo živ, pisao bi o sjajnom golu Istre, ne o našoj igri. Ali sve ciljeve smo ostvarili, osvojili prvenstvo, Superkup, igrao Ligu prvaka, ovo je berićetna godina. Participirali smo u reprezentaciji s četiri igrača, vratili Petkovića u momčad, Oršić zabio za treće mjesto, Livaković je bio ponajbolji golman. I ovog proljeća držimo suvereno vrh, imamo 21 igrača u selekcijama. Dinamo nije u bedu, ušao je u rezultatsku rupu, iz koje želimo izaći."

Onda se prebacio na oproštaj Arijana Ademija u utakmici s Rijekom?

"Kreće razdoblje bez Ademija, na to ćemo se morati naviknuti, sigurno da je Ademi posebna tema za sutra, igra oproštajnu utakmicu. Igrač koji je dao svojih 13 najboljih godina i dao je Dinamu puno, a i Dinamo njemu. I sad mu Dinamo ispunjava želju kad je još u naponu snage, da osigura egzistenciju. On se želi oprostiti s Dinamom kad je u vrhu, ne želi biti teret. On je legenda kluba, malotko je dao kao on, uzor svim igračima. Naravno da mu zahvaljujem na svemu, u svim segmentima s igračke i ljudske strane zaslužuje da mu sutra sve bude super i da se oprosti pobjedu. Nedostajat će, ali jednom mora doći kraj. On je odlućio da to bude sad, Dinamo je rekao da će mu izaći u susret. Njegova je želja je takva, nastojali smo učiniti sve da ga zadržimo, ali on nije htio propustiti ovakvu priliku. Htio je da ostane zapamćen po dobrome i to je neizbježno. Igrači su naučili na njega i nedostajat će, nadam se da ćemo uskoro izbalansirati momčad. Njegov pristup radu, prema svakom treningu, golovi koje je dao Dinamu... Jako mi je teško, bio je mlad kad sam ga vratio iz Lokomotive, gurao sam njega i Brozovića, lijepa sjećanja, a naročito posebnih godina."

Tko će ga nadomjestit?

"Ostaje praznina u koju će netko morati uskočiti, igrači koji su ostali, ovi stariji, ali i mlađi. Teško mi je govoriti o imenima, tu su Mišić, Ristovski, Petković, Livaković, tu je i Baturina. Ali da imamo zdravu jezgru, imamo. Naš cilj se zna, napad na obje krune, da krenemo opet svojim putem. Hoće li igrati od prve minute? Ne znam još, vidjet ću, nije bio spreman u zadnje vrijeme, nisam još siguran."

Kakav je status Ante Čačića nakon tri utakmice bez pobjede?

"Za trenera su najvažniji porazi, kad se pobjeđuje, svi su zaslužni. Kad se gubi, onda je sve na treneru. Najvažnije se vratiti. Nismo posrnuli u smislu igre i želje, Protiv nas svatko igra angažirano, to nije tajna, i ako ne postigneš gol odmaj je loše. Niste primijetili Baturinu u ove tri utakmice, nije zaboravio igrati nogomet, ali nemoguće je igrati na tom terenu. Imat ćemo puno problema na svim terenima gdje se ne može igrati kvalitetan nogomet. Nisu to krivi domaći klubovi, tu klubovi nemaju opremu za održavanje tih hibrida. To je problem koji je očit. No, nije nam to alibi i isprika, moramo naći načina da se adaptirati. Puno momčadi dolazi u ovakve situacije. Kad se takvom igraču kao što je Mišić dogodi da bude najbolji asistent suparnika u dvije utakmice, onda znate o čemu pričam."

Puno se priča o odnosu s Darijem Šimićem.

"Ovo je ozbiljan klub, već godinama. Poštuje se hijerarhija, svatko zna što radi. Tako postoji i moja odgovornost za rezultate. Isključivo sam fokusiran na utakmicu i ne bih razgovarao o članu Uprave. Šimić je dijete ovog kluba, proslavio je hrvatski nogomet. Nije došao razgrađivati, nego dograđivati i nikakvih ratova neće biti. Svi smo u zadatku još boljeg Dinama, a Dinamo je sad jako dobar. Šteta je što se stavio fokus puno više na skupštinare i članove Uprave nego na igrače. To je možda maknulo fokus nekih igrača s utakmica.

Ne priznaje da je Dinamo u lošoj igračkoj fazi

"Mi nismo u lošoj formi, rezultat nas nije poljuljao. Ajmo se baviti istinom. Protivnik ti dvaput dođe u 16 metara, zabije ti gol. Nisam došao jer sam bio gladan kruha, Dinamo me zvao da dođem. I činim sve da Dinamo bude bolji nego što jest. Svi su spremni. Očekujem goropadan Dinamo od prve minute, igramo za gol više, kao protiv OSijeka, Hajduka, Istre. Isto tako očekujem odličnog protivnika, koji će nam pokušati onemogućiti u tome, morat ćemo biti vrlo dobro organizirani, koncentrirani. Imat ćemo potporu naših navijača, imamo Ademijev oproštaj, siguran sam da će se vratiti u drugoj ulozi, vrata su mu uvijek otvorena."



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaAnte ČačićSergej JakirovićHNLArijan AdemiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti