Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

“Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova”

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 31.08.23. | 09:08

Lille je favorit, ali Rijeku nije pametno unaprijed otpisati. Od Stuttgarta je prošlo 10 godina, je li sada vrijeme za novu veliku pobjedu koja će biti zamah za cijeli klub?

Nogometaši PSV-a jučer su uvjerljivom pobjedom na domaćem terenu izborili plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Nakon 2-2 iz prve utakmice, u uzvratu su s visokih 5-1 bili su bolji od Rangersa, a iako su se Škoti nadali da mogu u Nizozemskoj doći do pobjede, momčad Petera Bosza bila je nemilosrdna na svojem Philips Stadionu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pobjeda Nizozemaca zapravo nije tako veliko iznenađenje. PSV ima veliko europsko iskustvo, navijači su od prvog sučevog zvižduka bili njihov 12. igrač, a ako su tražili dodatnu motivaciju prije početka utakmice, mogli su je pronaći na zidu tunela koji spaja svlačionicu i teren.

“Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova”, poruka je koju su nogometaši nizozemske momčadi mogli pročitati prije početka utakmice, a baš bi ta poruka mogla biti i u glavama nogometaša Rijeke prije današnjeg ogleda protiv Lillea.

Sve ono što se dogodilo u Rijeci unazad 10 dana nije baš lagano sročiti u rečenicu ili dvije. Zapravo, to je nemoguće. Ali, priču ionako znate, stoga je nepotrebno vraćati se u prošlost. Nogometaši Rijeke moraju se okrenuti budućnosti i istinski vjerovati da ovog četvrtka, pred rasprodanom Rujevicom, mogu ostvariti ono što se mnogima činilo nemoguće kad je ždrijeb spojio ove dvije momčadi. Nema nikakve sumnje da je Lille favorit, godišnji budžet kluba s Kvarnera Francuzi ‘spisakaju’ u mjesec ili dva, ali u nogometu ne pobjeđuje uvijek onaj ‘veći’.

Rijeka će danas imati svoju šansu. Sopić i Đalović napravili su domaću zadaću, znaju odakle prijeti opasnost po gol Rijeke, dok su Fruk, Pašalić, Janković, Ivanović i ostatak društva sigurno željni da se njihova imena povlače po usnama navijača nakon što sudac označi kraj utakmice. Prošlo je 10 godina otkako je 2500 tisuće Riječana skandiralo Močiniću, Mujanoviću, Kvržiću, Benku i ostalim nogometašima na Mercedes-Benz Areni. Ta utakmica je promijenila Rijeku. Bez Stuttgarta ne bi bilo svega onoga što se dogodilo u narednim godinama. Rijeka je nakon te pobjede krenula uzlaznom putanjom, par godina kasnije osvojio se i prvi naslov prvaka Hrvatske, a nakon što se u posljednjih nekoliko sezona nisu ostvarivali takvi rezultati, možda je baš Lille prekretnica da Rijeka opet ode na put na kojem je bila nakon što je svladala Švabe.

U prvoj utakmici je momčad s Kvarnera pokazala kako će ‘dati papra’ Francuzima. Šteta tog pogotka u 89.minuti koji je Lilleu osigurao prednost uoči uzvrata, ali znate onu staru – “Na muci se poznaju junaci”. Eventualna pobjeda Rijeke, u koju nogometaši ne smiju sumnjati, time bi bila još veća, još slađa, još upečatljivija. Iako je Lille nevjerojatno velik klub koji je ostvarivao ogromne uspjehe u domaćem prvenstvu i Europi, Riječani ih se ne smiju preplašiti. Štoviše, ako Francuzi samo malo podcijene Sopićeve izabranike, nimalo nas ne bi iznenadilo da u konačnici 31. kolovoza pamtimo kao novi važan datum u povijesti kluba.

Najveću pobjedu na Rujevici Rijeka je ostvarila prije šest godina. Tada je Kekova momčad s 2-0 bila bolja od moćnog Milana. Bio je to pravi san za navijače, po odlasku sa stadiona mnogi su se u nevjerici međusobno pogledavali. Kao da nisu vjerovali da je moguće da je jedan od najvećih klubova svijeta pao na Rujevici. No, bilo je moguće i to se dogodilo. Rijeka je zaslužila tu pobjedu protiv Milana, baš kao što može dobrom, kvalitetnom i predanom igrom zaslužiti pobjedu protiv Lillea.

Gosti bi danas trebali biti lišeni usluga Djala i Ounasa, dok Sopiću nedostaju Banda, Petrovič, Dilaver i Radeljić. Što se sastava tiče, u odnosu na posljednju utakmicu protiv Dinama, gotovo pa sigurno će se u početnih 11 naći Ivan Smolčić. Ostatak momčadi će vrlo vjerojatno ostati isti.

Kod Lillea, koji je za vikend pretrpio težak poraz od Lorienta, se ne očekuje nikakva promjena u početnih 11 u odnosu na utakmicu koja se odigrala prije sedam dana na Pierre-Mauroyu. Trener Fonseca je u najavi utakmice rekao kako je ogled s Rijekom za njegovu momčad neki novi početak, a ova utakmica za njega je od ogromnog značaja budući da je predsjednik Letang bio iznimno ljut nakon poraza u prvenstvu. Ako Portugalac ‘kiksa’ danas i protiv Rijeke, nećemo moći s velikom sigurnošću reći da će voditi Lille i ovog vikenda protiv Montpelliera.

No, nije to nešto brine Riječane. Oni dans moraju gledati sebe, moraju vjerovati i moraju napraviti sve što je u njihovoj moći da Francuzima zagorčaju boravak na Kvarneru. Veličinu Lillea kao kluba nitko ne pokušava umanjiti, ali na Kvarneru su padali i veći. Harbo, beskompromisno i samouvjereno nogometaši Rijeke moraju istrčati na teren. Navijači će odraditi svoj dio posla, a ako igrači budu na istoj razini, tko je dovoljno hrabar da unaprijed kaže kako Rijeka danas nema šanse?

Spomenimo za kraj kako će utakmicu suditi portugalska delegacija koju će predvoditi Luis Godinho. Utakmica počinje u 20.15 sati, a tekstualni prijenos iste moći ćete pratiti na Germanijaku.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-2-3-1)

Lille (4-2-3-1)



Tagovi

HNK RijekaRijekaLilleKonferencijska liga

Ostale Vijesti