Budućnost hrvatskih vratara: Livaković želi inozemstvo, Kalinić i Sluga u nezavidnim pozicijama

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.05.20. | 14:08

Situacija nije naročito dobra.

Iako se nakon SP-a u Rusiji umirovio Danijel Subašić, mladi dinamovac Dominik Livaković odmah je pokazao kako je i više nego spreman uskočiti na njegovo mjesto. Posljednjih nekoliko sezona Livaković brani na veoma visokoj razini, a iako je u počecima svoje karijere bio sklon „kiksevima“, pokazalo se kako je to samo bio nedostatak iskustva koji će s vremenom doći.

Livaković je još u danima dok je bio čuvar mreže Zagreba pokazivao kako u njemu leži veliki vratarski potencijal, a danas se slobodno može konstatirati kako je on izrastao u izvrsnog čuvara mreže pred kojim najbolje godine karijere tek slijede.

Livaković, sa samo 25 godina, već sada ima iza sebe 185 utakmica u 1.HNL, od kojih je njih 95 odradio na vratima Dinama. Livakovićeve izvedbe rasle su iz sezone u sezonu, a one su ga dovele do toga da je on danas reprezentativna jedinica te će to ostati, ukoliko ne bude nekih većih iznenađenja, još dugi niz godina. Jednako tako, valja istaknuti kako je sam Livaković u razogovoru za SN priznao kako smatra da je spreman za inozemstvo što bi moglo značiti da je on svoju posljedju utakmicu u dresu Modrih već odigrao...

Osim Livakovića, Dalić na raspolaganju ima još Lovru Kalinića, Simona Slugu, Ivu Grbića, Adriana Šempera i Josipa Posavca, dok svoju priliku iz drugog plana čekaju Dominik Kotarski, Karlo Letica i Ivica Ivušić.

Zanimljivo, većina ovih vratara ne nalazi se u pretjerano zavidnoj poziciji i ukoliko jednoga dana žele konkurirati za mjesto reprezentativne jedinice moraju neke stvari promijeniti.

Lovre Kalinić je bio najbolji golman belgijske lige, ali prelaskom u redove Aston Ville (siječanj 2019. godine) za njega je sve krenulo nizbrdo. U početku je branio, ali nakon jedne ozljede izgubio je status prvog vratara današnjeg člana Premier lige. Ove zime otišao je na posudbu u francuski Toulouse, ali se nakon četiri odigrane utakmice ponovno ozljedio. Povrh svega, odlukom francuskog nogometnog saveza Toulouse je ispao iz prve lige pa je tako gotovo pa sigurno kako se Lovre vraća na Otok gdje će ponovno biti u ulozi rezerve, ako ne čak i trećeg vratara kluba.

Slugina otočka avantura nije počela dobro. Bivši golman Rijeke na početku je ove sezone prešao u redove Luton Towna za kojeg se cijelo vrijeme znalo da ih očekuje teška borba za očuvanjem drugoligaškog statuasa. Sluga je ujedno i najveća kupovina u klupskoj povijesti, a očito ga je to malo kočilo u početku budući da je primio nekoliko uistinu „pacerskih“ golova. Ipak, njegova se forma popravila i u nastavku sezone je postao ponajbolji igrač svojeg kluba, ali je i njemu samom jasno kako reprezentativna jedinica ne može biti član drugoligaša kao što je Luton.

Adrian Šemper doživio je svakakve stvari u svojoj karijeri. Branio je u Ligi prvaka, bio je standardan u mini Vatrenima, ali mnogi kiksevi su ga koštali prilike da postane prvi čuvar mreže Dinama pa je tako umjesto njega tu priliku dobio Dominik Livaković. Već dvije godine je čaln talijanskog Chieva, prvo kao rezerva u Serie A, a sada i kao prvi vratar u Serie B. Iako brani veoma dobro te se njegova momčad do prekida prvenstva borila za jednu od čelnih pozicija, njemu je isto veoma bitno pronaći nekog stabilnog provligaša gdje bi dobrim igrama bio bliži oku izbornika, ali i nekog dobrog kluba. Iako, Šemper ima samo 22 godine, još je jako mlad i njegovo vrijeme tek dolazi.

Josip Posavec je prvi golman splitskog Hajduka te je on jedan od onih za koje se vjeruje da svojom kvalitetom i potencijalom može postati velika konkurencija Dominiku Livakoviću. Odlično je branio u Interu, u Palermu je imao nekoliko nevjerojatnih izvedbi, a iako je mogao ostati u inozemstvu, on se odlučio vratiti u Hajduk. I, barem zasada, nije pogriješio. Brani veoma dobro, a jedini problem kod njega je konstanta. Potencijal i talent se vide „iz aviona“, a sada je na njemu da ne bude i dalje na glasu priča kako „jednu utakmicu brani, jednu ne brani“.

Ivo Grbić ima također dvije veoma dobre sezone u HNL-u za sobom, ali ukoliko želi postati standardni član Vatrenih mora promijeniti sredinu te iste igre prikazivati u nekom „malo većem“ klubu ili čak „malo većoj“ ligi.

Karlo Letica je pak od nekoga za kim se navodno interesirao Real Madrid došao do toga da je danas rezervni vratar SPAL-a nakon što je izgubio „jedinicu“ u svojem Club Bruggeu. Talent je neosporan, ali „dječačke mušice“ u glavi su i dalje prisutne te se njih jako brzo mora riješiti inače bi mogao biti postati jedna velika „što bi bilo, kad bi bilo“ priča.

Za kraj smo izdvojili još Dominika Kotarskog koji trenutno brani boje mlade momčadi Ajaxa te prvog golmana Osijeka Ivice Ivušića. Kotarski je još jako mlad, a njegova najveća prednost je ta što se nalazi u ponajboljem klubu na svijetu što se tiče razvoja mladih igrača, dok je Ivušić s nekoliko dobrih predstava ove sezone skrenuo pažnju na sebe, ali ukoliko želi da njegovo ime bude jedno od onih koje će Dalić zaokružiti, njegove predstave moraju biti konstantne te se mora više istaknuti kao lider momčadi.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Dominik LivakovićSimon SlugaLovre KalinićJosip PosavecAdrian ŠemperDominik KotarskiIvo GrbićIvica IvušićKarlo Leticaizdvajamo

Ostale Vijesti