Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Budimir za Germanijak: "Osjećam se odlično, uživam u nogometu. Sad bih volio uzeti i svoj prvi klupski trofej!"

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 06.01.24. | 08:00

Hrvatski napadač sjajno igra u dresu Osasune, zabio je više od Lewandowskog, a za Germanijak priča o odlično prošloj godini, sjajnom početku nove, Superkupu, reprezentaciji

Rijetki su tipovi poput Ante Budimira, korektni, pristupačni, ili kako se popularno kaže, ponizni. Još prije nekoliko mjeseci, kad je mu ruže nisu cvale, dok ga nije bilo u reprezentaciji, poslao je poruku da trenutno nema smisla davati intervjue, ali da će se javiti kad bude bilo povoda. I, doista, prije nekoliko dana sam se javio, rekao da je na raspolaganju medijima za sva pitanja, poklopilo se, eto, da smo nazvali baš dana nakon još jednog odličnog pogotka za Osasunu, pobjedničkog protiv Almerije (1-0). To mu je deveti ove sezone u Primeri, Bellingham (13), Morata i Borja Mayoral (12), Dovbyk i Griezmann (11) jedini su zabili više. Čak mu i sjajni Lewandowski (8) gleda u leđa na ljestvici stijelaca.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Jednostavno, nastavio je tamo gdje je stao, sjajna forma iz 2023. pretočila se u novu, 2024. godinu.

"Da, mogu reći da u ovih pet dana nisam primijetio neku promjenu, sve je isto kao što je bilo, haha.", priča raspoloženo Budimir, dok spominjemo i škarice protiv Almerije, koje ipak nisu pogodile metu. Još da je to ušlo...

"Možda bi to ipak bilo malo previše za početak godine. Ali, šteta, bilo bi lijepo."

Doista, kad se gleda ova sezona i kad ga gledamo na terenu čini se kao da u 33.godini posebno gušta u nogometu. Kao da je posve rasterećen, opušten, prakitčki je napravio sve. Zabio je za reprezentaciju taj prvi pogodak u službenoj utakmici, nije mogao biti važniji od onoga Armeniji, zabio je devet golova u polusezoni za Osasunu, potpisao novi ugovor, bila je to baš dobra godina. Koja, eto, kao da još traje.

"Dobro ste primijetili, istina je da baš uživam u nogometu. No, ne radi se o tome da sam opušten i rasterećen, naprotiv, svaka mi je utakmica novi motiv, želim u svakom susretu biti još bolji. Mislim da je sve krenulo od toga da sam ljetos odradio dobre pripreme, zdrav sam i spreman, točno je i to da sam potpisao novi ugovor i da se sve nekako dobro posložilo. Međutim, ne želim na tome stati, želim nastaviti ovako, dobro se osjećam i ne vidim razlog da ne ovo pozitivno razdoblje ne potraje. Baš mi je nakon ove utakmice protiv Almerije netko rekao da nisam nikad zabio devet golova na polusezoni, ako ovako nastavim bit će to za mene uspješna sezona, kao što je ta 2023. na kraju bila vrlo pozitivna."

Ima i broncu s reprezentacijom iz Katara, igrao je već na Euru, igrat će, vjerujemo, i na ovom idućem u Njemačkoj. Ostao je još jedan detalj - klupski trofej. Ali, nije ni to nedostižno ostvarenje.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Imamo priliku osvojiti trofej, Superkup, koji se igra idući tjedan u Saudijskoj Arabiji. Dobili smo tu mogućnost kao finalisti Kupa, iako, znamo da će biti teško, suparnici su nam velikani Real, Barcelona i Atletico. Nismo favoriti sigurno, ali zašto ne bismo vjerovali da možemo pobijediti, ipak je to nogomet, znate da je sve moguće. Bio bi to doista vrhunac ove priče, da, nedostaje mi još trofej."

Dobra je vijest, ako se to može tako reći, da je Osasunin suparnik u polufinalu Barcelona. Od tri spomenuta protivnika možda trenutno ipak u najslošijoj formi. Time, možda, i najadekvatniji suparnik.

"Haha, kako bi to zvučalo da je Barcelona nama najbolji protivnik za ulazak u finale? To bio vrlo atraktivan naslov, haha. Ali dobro, istina je da je Barcelona možda trenutno u nekoj slabijoj formi, ne briljira kao što se očekuje. Opet, radi se o momčadi prepunoj sjajnih igrača, bila je prva u skupini Lige prvaka, na trećem je mjestu i bori se za naslov, neku je večer pobijedila Las Palmas u 93.minuti, što govori o njezinoj snazi i karakteru. To su tri velika kluba, velike momčadi, ali borit ćemo se."

Prije toga na rasporedu je i Kup susret protiv trećeligaša Castellona?

"Isto važna utakmica za nas, želimo nastaviti tu pozitivnu priču iz Kupa, lani smo došli do finala, želimo i sad što dalje."

Spremaju li se Osasunini navijači u Arabiju na Superkup, vlada li u Pamploni euforija?

"Pa, ne mogu reći da je baš tako euforično kao što je bilo kad smo igrali polufinale i finale Kupa s Realom. Tada je stvarno bila ludnica, na svakom koraku si osjetio navijačku podršku, sad ipak nije tako. Baš sam neki dan pitao hoće li biti naših navijača u Saudijskoj Arabiji, rekli su mi da će ih doći između 500 i tisuću, što je isto puno. A prođemo li u finale vjerojatno će ih doći još. No, o tom potom."

Kako objašnjava čudo zvano Girona. I koliko će ono još trajati?

"Pa, nije to meni neko iznenađenje. I, možete provjeriti rekao sam još prije desetak dana da ne vidim razlog zašto bi Girona trebala pasti, zašto bi trebao stati taj niz. Rekao sam to prije ove pobjede nad Atleticom. Dakle, radi se o momčadi, koja je dugo na okupu, s trenerom koji je tu već nekoliko sezona, dio su grupacije Manchester Cityja i ništa tu nije slučajno. Igraju dobar nogomet, imaju sad već kontinuitet i ne mislim da toj priči treba doći kraj. Možda neće biti ovako uvjerljivi do kraja, možda neće biti u borbi za naslov, ali Girona igra nogomet za TOP 5 na kraju sezone i ne bi bilo iznenađenje da tamo i bude."

Vratimo se reprezentaciji, još jednoj priči koja je u 2023. imala sretan za kraj. Za sve, ali i posebno za Budmira. U jednom je trenu izgubio mjesto među Vatrenima, Dalić ga nije pozvao, a onda se u studenome, kad je gorjelo pod petama, vratio na popis. I postao junak, zabio je svoj prvi 'pravi' gol Armeniji, za plasman na Euro! Ni u jednom trenu Budimir nije pokazivao ljutnju, razočaranje time što nije pozvan, već je čekao svoju priliku.

"Naravno da svi mi želimo igrati uvijek za reprezentaciju, jer to je velika čast i motiv, ali u tom trenutku nisam bio tamo i to sam prihvatio kao normalnu stvar u nogometu. Svatko odlučuje u svom dijelu posla, izbornik je tako odlučio, nisam tada bio na popisu i znao sam da ću opet biti, ako to svojim igrama i golovima u klubu zaslužim. Fokusirao sam se na klub, na teren, na Osasunu, ušao sam u formu, počeo zabijati i vratio se u reprezentaciju. A na kraju je sve ispalo sjajno, zabio sam taj gol koji sam toliko čekao, bio je važan ne samo za mene nego i za Hrvatsku. I sretan sam zbog toga."

Često se povlači priča da Hrvatska ima problema s napadačima, tu se uvijek traži neko novo rješenje, a zapravo ispada da uvijek netko iskoči. Nekad Kramarić, nekad Petković, pojavi se Beljo, tu je i Musa, onda se ukaže Budimir...?

"Nisam, iskreno, pratio te rasprave i ne znam na čemu počivaju te analize. Mogu se složiti da Hrvatska nema u reprezentaciji tako dominantnog napadača kakvi su bili, recimo, Šuker ili Mandžukić. Ali, imamo puno kvalitete, kao što kažete, uvijek netko iskoči, uvijek netko ima neko svoje razdoblje kad igra dobro i zabija. Napadači siguno nisu problem reprezentacije, a i ne bismo postigli sve te rezultate ovih godina da nemamo kvalitetu u tom dijelu terena."

Na Euru opet protiv Španjolaca?

"Da, još jedna utakmica protiv njih, u zadnje vrijeme često se sastajemo. I to su uvijek neizvjesne utakmice, zadnje dvije su u 90 minuta završile bez pobjednika, izgubili smo obje, jednu u produžecima, jednu u raspucavanju. Ali, čeka nas, vjerujem, još jedna takva, neizvjesna utakmica i u Njemačkoj. Što reći novoga o Španjolcima, reprezentacija prepuna kvalitetnih igrača, s novim izbornikom nakon Katara, koji je dodatno proširio kadar."

Ipak, dojam je da se Španjolci još uvijek traže i stvaraju, dosta je mladih igrača, velik je broj igrača, koji prolaze kroz svlačionicu Furije. Zapravo, mogli bi oni nama biti veća nepoznanica nego mi njima?

"Ne bih rekao da se traže, imaju oni prepoznatljiv stil i način igre, vrlo kvalitetne igrače. U redu, možda nisu onako moćni kao kad su imali Ramosa, Iniestu, Xavija... u najboljim godinama, kad su to bile svjetske zvijezde. Ali imaju Rodrija, koji jest svjetski TOP i puno drugih odličnih igrača, koji igraju u velikim klubovima i koji već imaju i značajan broj nastupa za reprezentaciju. Slažem da su ipak oni nama veća nepoznanica nego mi njima. Ali, bit će zanimljiva utakmica."

Talijani i Albanci?

"Talijani su aktualni europski prvaci, znamo što u nogometu znači Italija, ne treba previše pojašnjavati. Albanija je bila prva u skupini sa Češkom i Poljskom, igrači iznimnog karaktera, sigurno neće biti lako. Nije slučajno da ovu skupini svi smatraju najtežom na Euru. Ali, u kontekstu Hrvatske, bit će najavažnije kakvi smo mi, kakvi ćemo doći na to prvenstvo. Ipak smo mi reprezentacija koja, uz Francusku, zadnjih godina ima najbolje rezultate u Europi, ne smijemo nikad sebe podcjenjivati. Imamo svoju vrijednost, koju smo već puno puta dokazali i ako mi budemo pravi doista se ne trebamo nikoga bojati."

Kad već pričamo, osvrnimo se i na utakmice Dinama i Betisa. Imaju li Modri šanse protiv momčadi iz Seville?

"Betis je odlična momčad, koja ima prepoznatljv stil igre, napadački, s odličnim krlinim igračima, a iskusni Isco daje dodatnu vrijednost. Međutim, Betis ne voli i ne osjeća se ugodno kad ga suparnik pritisne, kad ga napada, tada se zna naći u problemima i tu bi Dinamo mogao imati priliku. Igrali su Modri već protiv Villarreala i Seville zadnjih godina i dobro se držali, Betis je dobar, ali kvalitetom nije na razini tih dviju španjolskih momčadi. Bit će zanimljivo."

Za kraj, kakve su Budimirove ambicije do kraja sezone, je li zadao sam sebi neke posebne ciljeve?

"Fokusiran sam na Osasunu, na svaku novu utakmicu, idem korak po korak. Ima još dosta do kraja sezone, a opet to i broz prođe, važno je zadržati taj fokus, pokušati nastaviti u ovom ritmu. Sad je Kup pa Superkup, ima još puno utakmica u ligi, puno je izazova, treba to sve izdržati. Naravno, vjerujem da će kraj opet biti uspješan kao što je bio i kraj godine."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Ante BudimirOsasunaHrvatska nogometna reprezentacijaLa LigaEuro 2024

Ostale Vijesti