REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Brza reakcija: HNS pokrenuo disciplinski postupak protiv Brune Petkovića!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 15.02.24. | 18:43

Po kojem će članku Disciplinskg pravilnika suditi napadaču Dinama?

Hrvatski nogometni savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca, Brune Petkovića, zbog počinjenja prekršaja iz članka 83. Disciplinskog pravilnika HNS-a, vezano uz točku V.1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, objavio je HNS na svojim službenim stranicama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Postupak je pokrenut uslijed Petkovićeve izjave na konferenciji za medije GNK Dinamo uoči gostovanja u Sevilli protiv Betisa, u kojoj se osvrnuo na medijski istup tadašnjeg izbornika mlade hrvatske U17 reprezentacije, Roberta Jarnija.

Točkom V.1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova utvrđeno je da se nogometni djelatnici trebaju u javnim nastupima suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu navedenog Kodeksa.

Ranije popodne nadzornik dalmatinskog niželigaša Mosora iz Žrnovnice pored Splita Mario Lolić odlučio je iskoristiti pravo koje ima kao registrirani nogometni djelatnik i prijavio je Petkovića HNS-ovoj Disciplinskoj komisiji, o čemu je sam obavijestio javnost na društvenim mrežama i poručio kako čeka odgovor. Lolić se poziva na članak 85. Disciplinskog pravilnika u kojem stoji:

"Igrač ili nogometni djelatnik koji vrijeđa, kleveće ili širi neistine o svom ili bilo kojem drugom klubu, o svom ili suparničkom igraču, nogometnom djelatniku bilo kojeg kluba ili članu nogometnog rukovodstva u bilo kojem tijelu, sucu ili treneru, ili se nasilno ponaša, kaznit će se novčanom kaznom i zabranom igranja na dvije do šest utakmica."

Ostaje za vidjeti hoće li se Petkoviću suditi po oba članka ili samo jednom…

No, što kaže pravilnik, odnosno članak 83, po kojemu je Petković prijavljen?

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica

- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:

- igrač - zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,

- djelatnik - novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcije.

Ovo znači da bi Petković mogao proći i samo s novčanom kaznom, a može biti i zabranom igranja do šest utakmica. Po istom članku je kažnjen Marko Livaja, on je morao pauzirati jednu utakmicu, Superkup protiv Dinama. Ostaje za vidjeti što će odlučiti HNS-ovi disciplinci. (G)


Tagovi

Bruno PetkovićHrvatski nogometni savezHNSRobert JarniGNK DinamoBetisKonferencijska liga

Ostale Vijesti