Patrik Macek/Pixsell
Patrik Macek/Pixsell

Bruno Marić: "Penali za Dinamo su ispravni, Istrin gol također, Šarlija je morao biti isključen. Zebec je imao tešku operaciju srca!"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 04.09.23. | 14:10

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca osvrnuo se na sporne odluke proteklog vikenda u HNL-u i otkrio da će Mario Zebec biti sankcioniran

Predsjednik Komisije sudaca HNS-a Bruno Marić sazvao je izvanrednu press konferenciju i na njoj se osvrnuo na sporne sudačke odluke proteklog vikenda, na utakmicama Hajduka i Istre te, posebno, Osijeka i Dinama.

"Komisija nogometnih sudaca prvi put izlazi na ovaj način u javnost, upravo da pokažemo transparentnost, osobito kad neke odluke izazovu veliki interes. Jučerašnja utakmica Osijeka i Dinama je kao što ste vidjeli bila intrigantna, međutim, Komisija nogometnih sudaca je jasno analizirala sve situacije i pokazat ću vam naše stavove", rekao je Marić.

"Mi nismo zadovoljni što dolazimo pred vas i objašnjavamo odluke, ali transparentnost je jako važna. Molim sve da spuste loptu na zemlju, da se izvještava istinito i da dopustite da pokažemo da smo jasno donijeli odluke temeljene na PNI. Kao predsjednik Komisije nogometnih sudaca zalagao sam se za transparentnost, mi nismo otok. Ali, imajte na umu da je veliki napor uložen u ovo, da je suđenje u HNL-u vrlo kvalitetno i naši suci obavljaju posao vrlo kvalitetno."

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Prvi kazneni udarac? U takvim situacijama sudac treba donijeti odluku na terenu, najbolje bi bilo da je sudac odmah donio odluku. Ovdje se radi o kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. VAR soba je opravdano intervenirala i pozvala suca na pregled snimke i ispravno dosudio kazneni udarac. Ovo je radni materijal suca u VAR sobi, razvidno je da je u šesnaestercu. I na crti je kažnjivo! Pustit ćemo i zvuk... (čuje se kako Bebek gleda u VAR sobi). Okomicu je spustio gdje se nalazi i očito je da se nalazi unutar kaznenog, a da je i na crti.... Ispravna odluka VAR suca. Sudac utakmice je pogrijšio što nije donio odluku na terenu."

Drugi kazneni udarac Dinama?

"Svi ste vidjeli snimku, nedvojbeno je i jasno da se radilo o prekršaju, gostujući igrač je došao prije do lopte, branič je napravio faul i po listu i po butini, sudac je trebao donijeti odluku, ali nije. Trajalo je jako dugo, jer je u fazi napada bilo potencijalno zaleđe, tada ne bi bilo penala. Ne odgovara da tako dugo traje, ali važno je da bude ispravna odluka. VAR soba je ispravno ocijenila, nakon snimke je sudac donio odluku."

Znači, odluke su ispravne?

"Obje akcije su bile ispravne odluke, ali žao nam je da sudac nije donio odluku na terenu. Zebec će biti ocijenjen sukladno njegovom suđenju, ali očekujemo da suci donose tu odluku, stoga će biti i sankcioniran."

Sporno je zašto je sudio Zebec, koji dugo nije sudio?

"Zebec je ima tešku operaciju srca, nije bio kažnjen, to je netočno. Imao je životnu borbu u vrijeme dok je bio na listi sudaca. Ozdravio je, izliječio se, ispunio sve norme i bio je određen za dvije utakmice i povjerenik za određivanje sudaca povjerio mu je odluku. Sankcije? Preeksplicitno, ali bit će ocijenjen kako treba."

Spominjao se i treći kazneni udarac, lakat u lice Špikića?

"Vjerojatno bi i ona bila tema, u tom trenutku lopta nije u igri, da je udarac iz kuta, VAR soba bi morala intervenirati. Očekujemo u takvim situacijama da dosude kazneni udarac."

Ima li HNS dovoljno kamera?

"HNS radi na tome da imamo više kamera u prijenosu, ali i na najvećim smotrama i u najvećim ligama postoje situacije koje nijedna kamera ne ubere. Bilo je potpuno jasno da se radi o igranju rukom. Za nas nije bilo dvojbe! Slična situacija poput ove ruke bilo je na utakmici Rijeka-Hajduk i na intervenciju VAR-a donesena odluka o kažnjivom igranju rukom. Tamo je igrač izvan kaznenog, ali ruka unutar."

Dvije odluke na Poljudu? Potencijalno zaleđe prije gola Istre i mogući crveni karton za Šarliju?

"Komisija je analizirala i odluka je da je gol ispravno postignut, igrač se nalazi na svom dijelu terena i ne radi se o zaleđu. Pozicija pomoćnika, u crti je, a odluka o žutim kartonu kodo nenamjernog udaranja, ali brutalnog, sudac je trebao donijeti odluku o isključenju. Sudac se nalazi iza igrača, možda nije mogao ni vidjeti, očekivali smo intervenciju VAR-a. A VAR je pogriješio."

Reakcije klubova bile su snažne, pogotovo Osijeka i Hajduka, kako se zaštititi?

"Najveća je zaštita potpuna neovisnost, sami odlučujemo o svemu. Što se tiče pritiska na suce, snažna emocija koja prati nogomet i hrvatski narod koji je jako vezna uz nogomet, traži od nas da budemo na najvećoj razini. Suci se moraju suočiti sa svim pritiscima kao i mi u Komisiji. Očekujem da svi suci budu najbolji, a koji ne mogu, nisu za to. Ako komentiramo kršenje Kodeksa, kao sudac sam prijavljivao ljude u nogometu, oni su plaćali kazne. To je kontraproduktivno, a jesu li baš u pravu oni koji se najviše bune, imaju li baš razloga za to?"

Hoće li suci početi pričati javno nakon utakmice?

"Ja, kao Bruno Marić zagovarao sam to i kao sudac. Kad osjetite tugu suca zbog loše odluke, onda ćete shvatiti i daj dio. UEFa je predstavila kampanju "Be a referee" i "Enough is enough", kojom se želi smanjiti pritisak na suce, od klubova, ali i od igrača, trenera, klupe... Oni sad javno pozivaju suce da izlaze u javnost i da pričaju o svojim iskustvima. Nakon ove stanke izvijestit ćemo javnost kako će HNS postupati po tom pitanju, hoće li suci i na koji način pričati. Ako UEFA da zeleno svjetlo, objeručke ću prihvatiti."

Strani suci?

"To je normalno i vani, stranim sucima je zanimljivo suditi u inozemstvu, kao i našima u inozemstvu. Mislimo nastaviti s time, pričamo s danskim Savezom, još i ciparskim i mislim da je to dobra ideja."

Jesu li prevelike emocije i količina negative?

"Jedan od motiva pressice je baš to. Svatko tko je dobronamjeran, uz sva navijačka stajališta treba biti odgovoran, da mediji budu objektivni i time olakšaju posao. Pritisak je na nas ogroman čim moramo objašnjavati odluke. Ali, drago mi je da pričamo kako su ovo bile ispravne odluke. Nekad su odluke krive, ali nisu dio stvari koje nam se amputiraju. Nisam sretan koje su emocije izazvale, da se i političari uključuju u rasprave."

Solinski gradonačelnik, recimo. Koji je rekao da se odmah Dinamu dodijeli naslov i prekine ovaj cirkus?

"To je sramotan način prikupljanja političkih poena! Svi očekuju da radimo posao kvalitetno, a ne populističkim izjavama. To je zlonamjerna priča i on bi se trebao sramiti zbog tih izjava."




Tagovi

Bruno MarićSuciSudačka komisija HNS-a

Ostale Vijesti