Patrik Macek/Pixsell
Patrik Macek/Pixsell

Bruno Marić: "Naši suci zaslužuju četvorku, da sam u Splitu imao VAR ne bih dobio batine u Stobreču"

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 15.10.23. | 08:03

Šef sudačke komisije HNS-a gostovao je na SportFest 2023. manifestaciji i privukao velik interes.

U Poreču je održana manifestacija SportFest 2023., promocija sporta te sportskog i zdravog života. Na konferenciji su u petak govorili Zoran Primorac, Goran Perkovac, Giovanni Cernogoraz, u subotu je su pažnju privukli Mirela Kardašević, svjetska prvakinja u ronjenju na dah, i dr. Boris Nemec koji je govorio o operacijama i povratku sportaša nakon teških ozljeda.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, posebnu pažnju privukao je razgovor od gotovo sat vremena koji je vodio novinar i sportski komentator Željko Vela, a čiji je sugovornik bio šef HNS-ove sudačke komisije Bruno Marić. Očekivano, otklonio je tezu da su suci najveći problem hrvatskog nogometa.

"Najveći problem su gust raspored igranja utakmica i ozljede. Nogomet se igra radi nogometaša, a ne radi sudaca. Volim reći da su suci samo servis nogometu. Dakako, oni presuđuju i izazivaju rasprave. ali nisu najveći problem nogometa."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Oko kvalitete suđenja stalno se vode duge rasprave.

"Naši suci imaju velike izazove, emocije su kod nas velike pa je i zanimanje za njihov rad veliko. Možda će moja ocjena biti pretenciozna i odveć subjektivna, no ja bih rekao da je to četvorka. Resursi s kojima raspolažemo i sve što imamo daju mi za pravo da na taj način ocijenim. Eto, recimo, naši suci Duje Strukan i Igor Pajač, sudili su vrlo važne utakmice u Uefa lige. Kada se ocjenjuje kvaliteta suđenja naših sudaca trebalo bi pogledati i što se događa na najvećim svjetskim natjecanjima a čak je i na Svjetskom prvenstvu bilo takvih pogreška kakve se kod nas nisu događale."

Jedna od zanimljivijih tema o kojoj su pričali je VAR tehnologija. Marić žali što u njegovo vrijeme nije bilo te pomoći.

"Sveukupno gledano, u karijeri sam imao tri utakmice za koje žalim da nisam imao VAR. Koristiti VAR tehnologiju strašan je privilegij i 88 posto odluka VAR sudaca je ispravno, a kada vidim suca da s pognutim ramenima ide prema VAR-u, ja bih mu najrađe rekao da to nije posao za njega. Ali da sam u Splitu imao VAR nikad ne bih dobio batine u Stobreču", rekao je Marić.

Cijeli razgovor Željka Vele i Brune Marića možete pogledati OVDJE (Sportklub)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Hrvatska nogometna ligaBruno MarićSudačka komisija HNS-asuđenjeSuciVAR suciHNL

Ostale Vijesti