Pixsell
Pixsell

Branimir Kalaica za Germanijak: "Na Poljud stižemo s istim očekivanjima kao i zadnji put, a iskustvo igranja u Benfici mi je itekako koristilo"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.09.23. | 08:04

Pred gostovanje Lokomotive na Poljudu (subota, 19.15) porazgovarali smo s bišim igračem Dinama i Benfice, a danas jednim od lidera mlade Lokomotvine momčadi, Brainimirom Kalaicom.

Početkom 2023. u hrvatski nogomet, odnosno u našu najjaču ligu, vratilo se jedno poznato ime koji je debi u HNL-u zabilježilo krajem siječnja 2023., s 24 godine, u 0-0 remiju Lokomotive protiv Varaždina. Branimir Kalaica dijete je Dinamove slavne škole nogometa, prošao je sve mlade kategorije hrvatske reprezentacije, a sada već daleke 2016., s tek napunjenih 18 godina, odlučio se na odlazak u također slavnu akademiju portugalske Benfice.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon šest sezona igranja pretežito za Benficinu drugu momčad u drugoj portugalskoj ligi, Kalaica se vratio u HNL i odmah zauzeo mjesto standardnog braniča u Lokomotivinoj momčadi.

„S obzirom na to da sam vrlo rano otišao u inozemstvo, tek sam ove godine prvi put okusio HNL. Rekao bih da sam se jako dobro prilagodio hrvatskom nogometu i našoj ligi. Skupljam minutažu. S proljetnim dijelom prošle sezone jako sam zadovoljan, a tekući također mislim da ide u jako dobrom smjeru. I individualno i momčadski“.

Nakon 17 nastupa prošlog proljeća, Kalaica je zaigrao u svih sedam ovosezonskih susreta. Lokosi imaju devet osvojenih bodova, svega šest manje od vodećeg Hajduka kod kojeg gostuju u subotu (19.15).

„U sezonu smo ušli lošije, nekako kao da nam je bila potrebna prilagodba. Međutim, u zadnje dvije utakmice smo pobijedili. Polagano se dižemo i ulazimo u formu koja nas je krasila prošle sezone. Vjerujem da ćemo s vremenom biti samo bolji“.

Iako je Kalaica nedavo napunio tek 25 godina, riječ je jednom od iskusnijih igrača u izrazito mladoj momčadi Lokomotive. Kako se nosi s tom ulogom jednog od lidera momčadi na terenu i u svlačionici?

„Ima nas 4-5 starijih igrača u momčadi, tako da nisam jedini s iskustvom. Što se tiče te nekakve 'liderske' uloge, ista mi nije nepoznanica. U drugoj momčadi Benfice bio sam kapetan brojnim mladim igračima i među starijima na terenu. Lokomotive ima stvarno veliki potencijal među mladim igračima. Ako nastave s dosadašnjim radom, pred njima je velika karijera“.

Kalaica u duelu s Antom ErcegomKalaica u duelu s Antom Ercegom

Sada slijedi gostovanje na Poljudu na kojem je Kalaica debitirao prošlo proljeće u onoj sjajnoj utakmici koju je Lokomotiva pobijedila s 4-3.

„Da, prošla utakmica na Poljudu je za nas izgledala jako dobro. Sada ponovno dolazimo s istim očekivanjima, a upišemo novu pobjedu. Cijeli tjedan treniramo jako dobro i mislim da smo spremni za taj dvoboj. Hajduk je s druge strane zabilježio dva poraza u nizu. Imaju pritisak da ne dožive novi kiks, a to je, mislim, naša prednost“.

Kalaica slavi pobjedu na PoljuduKalaica slavi pobjedu na Poljudu

Kalaica je, rekli smo, šest sezona proveo u jednom od najvećih klubova svih vremena. No, za prvu momčad Benfice zabilježio je samo jedan nastup. U posljednjem kolu sezone 2016./17., prve koju je proveo u Portugalu, u situaciji kada je Benfica već bila prvak, Kalaica je dvoboj protiv Boaviste započeo od prve minute.

Domaćini su do 71. minute vodili s 2-0, Mitroglou je u 71. smanjio, a Benfica je do boda stigla golom – Branimira Kalaice u 90. minuti utakice na dodavanje Andrije Živkovića iz kornera!

Pogodak Kalaice za Benficu možete pogledati OVDJE (3:35).

No, to je ujedno bio i posljednji nastup našeg sugovornika za prvu momčad Orlova…

„Otišao sam u Benficu s 18 godina. Stigao sam bez seniorskog iskustva, iako odigrao brojne utakmice za mlade kategorije Hrvatske i Dinama, najboljeg kluba Hrvatske. Iako će neki možda reći da moj odlazak u Benficu nije bio najbolje rješenje, osobno mislim da mi se šestogodišnje iskustvo u Lisabonu itekako isplatilo. Igrao sam i trenirao s velikim igračima u velikom klubu. Mislim da sam u tih šest godina strašno napredovao kao igrač i da mi je boravak u Benfici koristio. Zašto nisam upisao više nastupa za prvu momčad Benfice? Bilo je dosta uzroka, na koje se ne bih vraćao…“

Kalaica u dresu U21 reprezentacijeKalaica u dresu U21 reprezentacije

Iako nije zaigrao za seniore Benfice, Kalaica je bio kapetan i upisao je 100 nastupa za drugu momčad Orlova. Kako bi usporedio drugi rang portugalskog nogometa i HNL?

„Teško je to usporediti. Mislim da, ako izuzmemo Benficu, Porto, Sporting i Bragu, klubove 'velike portugalske četvorke', nema prevelike razlike između klubova iz prve i druge lige, što potvrđuje česti plasman nekog drugoligaša u finale Kupa Portugala. Druga portugalska liga je iznimno kvalitetno natjecanje u kojem se igra jako dobar nogomet“, rekao nam je za kraj Kalaica koji će biti jedan od predvodnika mlade Lokomotivine momčadi ove subote na Poljudu.



Tagovi

Branimir KalaicaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNLBenfica

Ostale Vijesti