REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Boxing Day na Otoku: Počinje blagdanska ludnica, Englezi prkose svim nedaćama

Vrijeme Čitanja: 12min | ned. 26.12.21. | 08:00

Pripremili smo pregled zbivanja u Premier ligi i najavu današnjih dvoboja diljem Engleske

Dok se u Hrvatskoj ljubitelji nogometa moraju strpiti do veljače kako bi dobili svoju tjednu dozu nikada zanimljivijeg HNL-a, u Engleskoj su blagdani vrijeme sportskog darivanja. Igrači igraju bez prestanka sve do početka siječnja, a navijači, gladni sadržaja, neumorno gutaju čak tri prvenstvena kola u samo sedam dana. Štefanje, iliti Boxing Day, udarni je nogometni blagdan, a mi ćemo danas malo zagrebati ispod površine i provjeriti što se to točno krije iza ove neobične nogometne tradicije koja seže još tamo u pedesete godine prošlog stoljeća.

Jedinstveni popodvneni termin „nakon ručka“ na stadionima predstavlja svojevrsni ispušni ventil građanstvu koje nakon mora obaveza, druženja, hrane i pića, odlazi u sekularne nogometne hramove kako bi uživali u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Uostalom, Boxing Day je savršena personifikacija te uzrečice. Prvo obitelj, potom nogomet. I to baš točno tim redosljedom.

Nažalost, ove godine ćemo gledati po mnogočemu jedinstveni Boxing Day na Otoku. Umjesto 10 utakmica, gledat ćemo samo šest. Zbog većeg broja zaraženih i izoliranih igrača unutar lige, neki klubovi ni fizički ne mogu posložiti jedanaestoricu dostojnu napora koje nosi nogomet na najvišoj razini. Upravo zato se ove godine više govori o umoru, zarazi i općenito logici odigravanja ovolikog broja susreta u vrijeme kada u Engleskoj buja novi soj virusa. Bez obzira na stroge protokole i jasna pravila oko ulaska na stadione, sve su glasnija negodovanja da ovu tradiciju treba promijeniti. Zbog problema s Covidom četirii su susreta otkazana, a posljednju utakmicu kola ćemo ipak gledati sutra kada će se u večernjem terminu sastati Newcastle i Manchester United.

No, prije nego li se pozabavimo nekim novim strujama koje kolaju u svlačionicima diljem lige, i naravno samim utakmicama koje ćemo gledati danas od 16, odnosno 21 sat, valja provjeriti što je to točno bio Boxing Day, zašto se tako zove, i zašto je uopće povezan s nogometom. Tek tada će nam biti jasno zašto je ova tradicija jača od svih nedaća koje nas okružuju. Uz tradiciju dolazi odanost, uz odanost dolazi sigurnost, a sigurnost je daleko najunosiji biznis koje si veliki sponzori mogu priuštiti u ova nesigurna vremena. Boxing Day je najgledanije kolo Premier lige, a kada još uzmemo u obzir da je upravo izašla informacija kako su klubovi elitnog razreda samo preko sponzorstava na svojim dresovima zaradili preko 350 milijuna funti, postaje jasno da je ovo „cirkus“ koji se neće tek tako ugasiti.

BOXING DAY?

Ne , ime nema nikakve veze s boksom. Ovaj blagdan datira još u davne dane 19.stoljeća, a ime je navodno smislio veliki pisac Charles Dickens. Priča govori kako su na dan nakon Božića poslodavci nagrađivali svoje radnike (one koji su bili primorani na taj dan raditi) s kutijama u kojima su bili pokloni, pa je tako skovan i naziv koji je kasnije postao i blagdan. Naravno, kroz povijest se originalno značenje ovog datuma izgubilo, danas je Boxing Day cijeli u znaku potrošnje i naravno, sporta. Premda, nekako možemo podvući paralelu s originalnim intencijama. Danas možda nemamo tu relaciju poslodavca i zaposlenika, no ako su klubovi poslodavci, mi, obični radnici, na Boxing Day dobivamo preko deset sati nogometnog ludila pred malima ekranima. I to je u neku ruku poklon, zar ne?

 TRADICIJOM PROTIV ZABRANA

Do početka pandemije, malo tko je uopće dovodio u pitanje odigravanje tolikog broja susreta u tako malo dana. Igrači su uostalom na takav tempo navikli, a oni koji nisu su itekako dobro znali što ih čeka. Ludnica na tribinama, milijunski broj gledatelja pred malim ekranima. Koliko je ovaj dan važan pa i inspirativan za igrače, najbolje govori već sada kultna fotografija iz 1963 godine, na kojoj se jasno vidi da je na deset odigranih utakmica postignuto čak 66 golova, što je do dan danas apsolutni rekord. U to doba samo je devet današnjih premierligaša bilo članom onoga što se tada zvalo prva liga, tereni su bili kudikamo gori, blata je bilo posvda. No, nogomet se igrao bez obzira na takve stranputice.

Uostalom, igralo se i prošle, pandemijske 2020. godine samo što tada niti jedna utakmica nije bila otkazana. Ostali smo uskraćeni za golijade, zabijeno je svega 28 pogodaka preko deset susreta, pa nije da smo doživjeli neku rapsodiju o kakvoj govori mitomanija ovog posebnog nogometnog kola. Toplo se nadamo da će danas biti drugačije. Ipak, valja naglasiti kako nećemo gledati sva najpoznatija lica na terenima, bit će tu puno zamjena koje do sad nisu dobivale šansu u prvenstvu, jer kod nekih momčadi neki nemaju zbilja koga poslati na teren. Upravo je tu najviše zapinjalo u kadru nezadovoljnih, no oni su na kraju tu bitku izgubili.

Odigravanje Boxing Daya je bilo pod velikim znakom upitnika sve do prekjučer kada je održan veliki sastanak predstavnika klubova i same Premier lige. Njemu su prethodile prijetnje štrajkom, (Guardiola je otvoreno pozvao igrače da iskažu svoje nezadovoljstvo) nezadovoljstvo kriterijima (Benitez je ostao razočaran prvotnom odlukom da Everton mora igrati premda ima problema s Covidom i ozljedama) i finalno priznanje poraza (Conte koji je nakon sastanka izjavio kako je odluka bila donesena već prije početka sastanka).

Svaki od trenera je imao neke svoje razloge, no mnogi su potegnuli pitanje potrebe da se igra toliki broj utakmica u tako kratkom vremenu. Bilo je jasno u početku da od toga neće biti ništa, i da se klubovi eventualno mogu nadati kakvoj odgodi preko individualne procjene, ali kolo kao takvo ostaje. Primjerice, predstavnici lige su postavili standard da je potrebno imati 13 zdravih prvotimca da se utakmica može odigrati. No što ako ste Rafa Benitez čiji Everton ima 10 zdravih igrača i tri vratara? Kao što ćemo vidjeti, Toffiesi danas ipak neće na teren, no ostalima se nije izlazilo u susret.

Zanimljivo, bilo je i nekih koji su bili protiv pobune. Ralf Rangnick, novi trener Manchester Uniteda je znakovito iskazao uzbuđenje što će prvi puta u karijeri osjetiti čari blagdana na terenu, dok je Patrick Viera, sadašnji trener Palacea i veteran Premier lige (legendarni veznjak je odigrao preko 300 utakmica u dresu Arsenala i Manchester Cityja) samo lagano odbrusio kritičarima „šuti i igraj“. Viera se buni i na praksu pet zamjena umjesto tri, tvrdi da to pogoduje samo najboljima koji imaju širu klupu pa samim time mogu napraviti više na terenu u 90 minuta.

Na kraju dana, tu smo gdje jesmo. Liverpool i Leeds, Wolvesi i Watford,te finalno ni Burnley i Everton danas neće igrati. Svi ostali izlaze na teren, čeka nas sedam utakmica preko tri termina, spektakl je zagarantiran, samo se nadamo da će na terenu i brojne zamjene pokazati što znaju i umiju na hladnim travnjacima diljem Otoka. Nije da nema motiva. Primjerice, Spursi će tražiti osvetu protiv Palacea za grdi 3:0 poraz s početka sezone, Harry Kane ganja gol ili dva kako bi sustigao ili prestigao Robbieja Fowlera na listi najboljih strijelaca u povijesti Boxing Daya. Motiviran je i Arsenal koji će eventualnom pobjedom nad Norwichem ostati u top 4. Udobno se zavalite, krenimo u šetnju po Otoku jer je pred nama sedam sjajnih utakmica koje nude sve što jedan zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu može poželjeti.

(7.75) Norwich (4.30) Arsenal (1.45) 16:00

Danas je na Carrow Roadu iznimno važan susret za oba tima. Norwich, koji odnedavna ima novog trenera Deana Smitha, mora bježati s dna tablice. Tamo im društvo pravi Newscastle United, no za računati je da će na zimu novi, ultrabogati vlasnici ojačati kritične točke i tako odvesti momčad iz crvene zone. Norwichu će borba postati utoliko teža.

Prava šteta za Kanarince koji su u pretprošloj sezoni prošli kroz isti put kojim hodaju i danas. Nadmoćno osvajanje Championshipa i potom strelovit pad u elitnom društvu. Kadar je solidan. Teemu Pukki je i dalje udarna igla u napadu, a tu je i daroviti Todd Cantwell koji je sada dvije godine zreliji i morao bi biti dovoljno kvalitetan da održi momčad konkurentnom. Upišu li danas poraz, čeka ih lov na bodove protiv Crystal Palacea s kojim se mogu nadigravati, i potom gostovanje kod Leicestera, što je utakmica u kojoj ne mogu baš računati na pozitivan ishod.

Kod Arsenala je pak sve u znaku uzlazne forme. Mikel Arteta je napokon, nakon godina stagnacija na Emiratima, posložio momčad koja se ima pravo nadati pozicijama koja vode u Ligu prvaka. West Ham im na petom mjestu gleda u leđa s bodom minusa (ako dobiju svoj zaostali susret), forma momčadi je očigledno u rastu, i sve se čini da tek naoko problematične odluke poput kupovine skupog vratara Ramsdalea više nisu toliko nelogične. Aaron je jedna od najjačih karika momčadi, imao je nestvarno dobru predstavu protiv Leicestera ove sezone, i čini se da je slanje Lena na klupu donijelo plus.

Naprijed su kreativci poput Emilea Smitha-Rowea i Odegaarda koji garantiraju kreativna rješenja i konkretan učinak u posljednjoj trećini igrališta. Jedino je pitanje što će biti sa Aubameyangom kojem je oduzeta kapetanska vrpca i pozicija u momčadi. Nije poznato hoće li dobiti priliku za iskupljenje kod Artete u ovom napornom peridu, glasno se priča da je ta priča gotova i da Gabonac može potražiti novi klub.

Danas se očekuje pobjeda gostiju, Norwich je jednostavno preslab. Ako Gunnersi odigraju utakmicu na visokoj razini, Norwich će proći kao Leeds. S četiri gola u mreži.

(1.25) Manchester City (6.75) Leicester(14) 16:00

 Sve se čini da je City ušao u svoj tempo. Kao i prošle sezone, ušli u niz baš sredinom studenog, trenutno su na osam vezanih pobjeda u ligi, i čini se da ih ništa ne može zaustaviti u pohodu na naslov, pa čak ni Liverpool. Pep ima nevjerojatnu širinu klupe, inteligentne nogometaše poput Cancela koji savršeno sprovodi sve Guardioline ideje u djelo, realizacija ne pati iako City često igra bez pravog napadača (pitanje je je li Jesus uopće tipičan centarfor). Mašina je uigrana na optimalnu temperaturu, i samo jedan čovjek može pomrsiti račune Građanima na ovaj Boxing Day.

Taj čovjek je Jaimie Vardy. Fenomenalni Englez iz godine u godinu predvodi Foxese kao neumoljivi strijelac koji voli zabijati baš u ovakvim utakmicama gdje se očekuje pritisak Cityja. Već ih je nekoliko puta šokirao u prošlosezonskim ogledima, svakako će trener Brandan Rodgers bazirati igeru na brzim kontrama i nadati se da možda i najbolja stoperska linija svijeta neće moći zaustaviti veterana u realizaciji rijetkih prilika koje će danas dobiti.

Leicester je spreman iznenaditi, no teško će protiv Cityja koji se još samo mora otarasiti Liverpoola na tablici kako bi mirno dočekao posljednjih deset kola prvenstva. Sve ostalo bi bilo poprilično iznenađenje.

(1.75) Tottenham (3.60) Crystal Palace (4.90) 16:00

Početkom sezone, kada je momčad vodio Nuno Espirito Santo, Spursi su izgledali kao bezidejna razbijena vojska. Uostalom, čak ih je i tada grogirani United s lakoćom svladao rezultatom 3:0. Izgubili su i od Palacea, pa će tako danas Talijan Conte imati dvostruki motiv da se osveti ekipi s juga Londona. Covid kriza u svlačionici se polako stabilizira, Conte nema poraz u ligi otkako je sjeo na klupu i samo je pitanje može li nekako aktivirati Kanea za ovaj susret. Englez ganja rekord, fali mu samo jedan gol da se izjednači s Liverpoolovima Fowlerom na listi najboljih strijelaca Boxing Daya.

Što se Palacea tiče, daleko je to od one poprilično staromodne nogometne ideje kakvu je vodio Roy Hodgson. Viera je uspio isprofilirati nekoliko sjajnih igrača poput Chelseajeva Gallaghera koji briljira na posudbi, Edouard iz Celtica je također pojačanje u napadu, dok je ostatak momčadi sastkan od nekoliko senatora koji dobro drže cijeli roster kompaktnim.

Teško za prognozirati, Spursi žele pobjeći s razočaravajućeg sedmog mjesta, vjerojatno će biti bolji na terenu od Palacea i gotovo sigurno će imati mirnijih 90 minuta od kaosa koji smo gledali u derbiju protiv Liverpoola koji je završio rezultatom 2:2. Isto tako, Viera kao legenda Arsenala želi napakostiti ljutim rivalima s kojim se nekoć borio na White Hart Laneu.

(1.85) West Ham (3.50) Southampton (4.40) 16:00

West Ham više ne izgleda kao apsolutni hit lige, ali su zbilja blizu Arsenalu na tablici i danas je pobjeda skoro pa imperativ. Soton je u slaboj formi, Ralf Hasenhuttl je udario u zid sa svojom ekipom koja već pet kola ne zna za pobjedu. Svega su pet mjesta udaljeni od crvene zone i teško da će se othrvati Moyesovoj jedanaestorici koja je pametno posljednjh tjedana dozirala određene igrače koji će narednih sedam dana imati pune ruke posla.

Nikola Vlašić je odigrao dobru partiju protiv Spursa u EFL kupu, možda Moyes iznenaditi i da mu šansu danas od prve minute. Forma je relativno slaba, West Ham je pao na terenu i misle li ostati u utrci sa sve boljim Topnicima, moraju danas dobiti i tako otvoriti šansu za još dvije pobjede. Watford i Crystal Palace u gostima im daju za nadu kako bi ovaj period za njih mogao biti pozitivan.

Sveci se pak pod hitno moraju regrupirati, vjerojatno se i pojačati jer će teško do bodova protiv Spursa u idućem kolu, a i pitanje je trenutka kada će Newcastle napokon nekoga dobiti. Novogodišnje kolo će biti dobra prilika za to. Sve što smo pisali o West Hamu i prilikama koje su pred njima, to ne vrijedi za Saintse koji u ovom periodu mogu puno više izgubiti nego dobiti.

Čekićari kao domaćini su ovdje favoriti, tečaj na njihovu pobjedu je primamljiv. Sputhamptonu je i remi dobar s obzirom na razliku u kvaliteti, no nezgodno je kada ulaziš u ovakvu utakmicu a očajnički ti trebaju bodovi. Ukoliko će riskirati, napadači poput Antonija bi to mogli iskoristiti i razveseliti svoje navijače na Olimspijskom stadionu u Londonu.

(5.50) Aston Villa (3.8) Chelsea (1.8)

U najgorem mogućem trenu. Chelsea je u padu forme, problemi u svlačionici koronavirusom i ozljedama su sve jači, a i nipošto nije obećavajuće što stup obrane Antonio Rudiger razmišlja o odlasku. Ipak, u momčad se vraća Kovačić a i Chilwell bi trebao biti djelomično na raspolaganju. Lukaku navodno nije u potpunosti spreman pa se njemački starteg mora osloniti na Pulišića u napadu još jedno ili dva kola. Možebitna početna jedanaestorica će danas vjerojatno izgledati kudikamo poznatije od onoga na što smo navikli posljednja dva tjedna. No, pobjedu traže na teškom gostovanju.

Villa se preporodila otkako ju je preuzeo Steven Gerrard. Od šest utakmica koliko ih je vodio otkako je na klupi, ostvario je četiri pobjede i trenutno je na sigurnom desetom mjestu na tablici.Jedini je problem što je jutros testiran pozitivan na Covid pa neće voditi ekipu s klupe. Momčad može parirati Bluesima ako će opet štekati realizacija s Pulišićem na čelu. Ako će kapitulirati, sigurno će dobrano namučiti Chelsea koji će do povratka Lukakua sigurno biti u problemima. Gerrard zna da je Tuchel pod pritiskom, on je trener koji svakako pokazuje znakove nervoze kada stvari ne idu zacrtanim putem. Bivši igrač Liverpoola će to pokušati iskoristiti kako bi dokazao kako je upravo on pravo tješenje za Villu koja bi uz kontinuirani rast forme, nakon groznog starta, mogla čak dogurati do mjesta koje vodi u Konferencijsku ligu.

Teško za prognozirati u domeni konačnog ishoda, vjerojatno nas čeka napeta šahovska bitka u kojoj bi pobjednika mogao odlučiti jedan pogodak.

(2.00) Brighton (3.40) Brentford (3.90) 21:00

Možda i najmanje atraktivan dvoboj dana će zatvoriti akciju na terenima diljem Engleske. Na jugu zemlje momci Grahama Pottera, koji su u padu forme, dočekuju Brentofrd koji nakon blagog pada opet izgledaju konkurentno. Thomas Frank će danas moći računati na Ivana Toneyja koji je svakako najvažniji pojedinac ekipe, a mogu se ugledati i na odličnu utakmicu protiv Watforda koju su pobijedili rezultatom 2:1.

Pošto se ovdje eventualni kiks neće tako jako osjetiti u cjelovitoj slici ovog napornog perioda, lako je moguće da utakmica završi remijem. Brighton ionako čeka teško gostovanje kod Chelseaja i potom put u Liverpool na noge Evertonu. Pčelicama je raspored ipak osjetno teži. Prvo Manchester City na domaćem terenu i potom još jedna predsstava na Community stadionu protiv sve bolje Ville.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Boxing dayPremier ligaChelseaEvertonTottenhamArsenalNorwich CityBrentfordBrightonRomelu LukakuMateo KovačićPierre-Emerick Aubameyang

Ostale Vijesti